Ιωάννης Τσιγάντες - Μίδας 614

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Μάιος 2023

  «Ιωάννης Τσιγάντες - Μίδας 614» του Χρήστου Μαλτέζου
  Εκδόσεις «Πελασγός», 2023

  Τα καταγεγραμμένα συγκλονιστικά γεγονότα από μέλη και συνεργάτες του «Μίδας 614» μαζί με το πόρισμα του υποστράτηγου της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, Ιωάννη Κοκορέτσα, ρίχνουν φως στο μυστήριο του προδοτικού θανάτου του Ιωάννη Τσιγάντε και της σύλληψης ασυρματιστών και άλλων μελών της αποστολής του. Αν και η προδοσία εξυφαίνετο αριστοτεχνικά, κάποια περιστατικά συνδυάζονται και οδηγούν σε συμπεράσματα. Τα προδοτικά τηλεφωνήματα από άγνωστους καταδότες αποτέλεσαν απλώς το εκτελεστικό μέρος ενός σχεδίου από «συμμάχους», που είχε ήδη τεθεί σε λειτουργία από το ξεκίνημα της αποστολής.

  Όπως σε κάθε πόλεμο, υπήρξαν πράκτορες, κατάσκοποι, καταδότες και συνεργάτες του εχθρού. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν σε καίριες θέσεις, πολύ κοντά στον αρχηγό του «Μίδας 614» και ενεργούσαν με τρόπο ώστε να μην προκαλούνται υποψίες από τα υπόλοιπα μέλη της μυστικής οργάνωσης. Η φιλοπατρία και ο ηρωισμός του θαρραλέου Ιωάννη Τσιγάντε, τον καθιστούσε ανεξέλεγκτο και συνεπώς επικίνδυνο για τα σχέδια κάποιων σκοτεινών κύκλων.

  Ο Ιωάννης Τσιγάντες, στο μικρό χρονικό διάστημα που έδρασε κατά του κατακτητή, συγκέντρωσε πληροφορίες, ενέργησε σαμποτάζ και μεσολάβησε για την συμμετοχή του Ναπολέοντος Ζέρβα στη μάχη του Γοργοποτάμου. Αποκαλυπτικά είναι τα γραπτά υπομνήματα των πολιτικών αρχηγών που με δική τους επιθυμία διαβίβασε μαζί με σχετική έκθεσή του, ο Ιωάννης Τσιγάντες στις Βρετανικές Αρχές.

  Κατάφερε να ενώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, σε ένα υπερκομματικό «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης». Ωστόσο, δεν επρόκειτο να ζήσει την πρώτη συνεδρίαση αυτού του Συμβουλίου, διότι είχε προγραμματιστεί την επόμενη ημέρα του ηρωικού θανάτου του από προδοσία.