Η Fitna και το Outlook

 • Δημοσιεύτηκε: 09 Απρίλιος 2008

  Η έκθεση Outlook (Δεκέμβριος 2003) έμεινε στην ιστορία για το «έργο ζωγραφικής» του Τιερί ντε Κορντιέ που έδειχνε κάποιον να εκσπερματώνει επάνω στον σταυρό! Μετά από μεγάλες διαμαρτυρίες αποσύρθηκε το έργο από την έκθεση, αν και ο καλλιτέχνης είχε την αμέριστη στήριξη των αριστερών «διανοουμένων», οι οποίοι φώναζαν κατά της «λογοκρισίας» και υπέρ της «ελευθερίας της εκφράσεως». Τότε, σε ένα άρθρο μου, ρωτούσα αν οι ίδιοι κύκλοι θα υποστήριζαν την ελευθερία εκφράσεως αν στην θέση του σταυρού ήταν το σφυροδρέπανο ή μία φωτογραφία του Λένιν.

  Δείτε τι έγραφε η Ελευθεροτυπία στις 16/12/03: «μία συμμορία κυνικών εθνικιστών και ορθόδοξων φονταμενταλιστών αποκτά πλέον και επισήμως δημόσιο λόγο και επηρεάζει ακόμη και τα καλλιτεχνικά δρώμενα στη χώρα», ενώ η αριστερή ΑΕΚΑ του κ. Μπίστη ότι «η Δεξιά και η συντήρηση δεν αντιμετωπίζονται με υποχωρήσεις στη μεσαιωνική ιδεολογία τους και την φασίζουσα επιθετικότητά τους». Και όλα αυτά διότι δεν θεωρούμε τέχνη το να εκσπερματώνει κάποιος επάνω στον σταυρό!

  Πριν 2 εβδομάδες ο ηγέτης του δεξιού «κόμματος της Ελευθερίας» στην Ολλανδία Γκέερτ Βίλντερς παρουσίασε ένα βίντεο 15' – την Fitna - με αναφορές στον εξτρεμισμό ισλαμικών κύκλων που βρίσκονται στην Ευρώπη, οι οποίοι προσδίδουν στο Κοράνι μία επιθετική ανάγνωση ενάντια στην χριστιανική Δύση. Ο ίδιος ο Βίλντερς λέει ότι «η ισλαμική ιδεολογία έχει ως ύψιστο στόχο της την καταστροφή του πιο πολύτιμου αγαθού μας, της ελευθερίας. Το Fitna είναι η τελευταία προειδοποίηση προς τη Δύση. Η μάχη για την ελευθερία έχει μόλις ξεκινήσει».

  Η ταινία αποσύρθηκε από τους διαδικτυακούς ιστοτόπους που την παρουσίαζαν καθώς ισλαμιστές απειλούσαν να σκοτώσουν τους υπευθύνους τους. Η ίδια η Ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε να στηρίξει την ελευθερία της εκφράσεως, προτιμώντας την σιωπή από την ανοικτή συζήτηση για το πώς αναπτύσσεται στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός από τους μουσουλμάνους μετανάστες. Στην ουσία οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες προτιμούν να αυτο-λογοκρίνονται, υπό την απειλή ισλαμικών κύκλων. Και όλα αυτά σε μία χώρα που έζησε την δολοφονία του σκηνοθέτη Τέο Βαν Γκογκ από φανατικό ισλαμιστή το 2004.

  Ο σεβασμός σε όλες τις θρησκείες και ιδίως στις μονοθεϊστικές πρέπει να συνοδεύει τους λόγους και τις πράξεις μας. Παρατηρώ όμως μία υποκρισία. Ενώ λοιπόν μπορούμε να λέμε ελεύθερα ότι ο Χριστός είχε σεξουαλικές σχέσεις με την Μαγδαληνή και έκαναν παιδιά (!), δεν μπορούμε να πούμε κάτι ανάλογο για τον Μωάμεθ, με την ποινή θανάτου από τους ισλαμιστές. Και ενώ οι αριστεροί και διάφοροι φιλελεύθεροι επιτίθενται σφοδρώς στους χριστιανούς που υπερασπίζονται την ιερότητα του Χριστού, για τους δεύτερους ποιούν την νήσσα.

  Αν ο Βίλντερς έβριζε τον χριστιανισμό με την ταινία του θα ήταν τέχνη. Τώρα χαρακτηρίζεται ακροδεξιός. Η ελευθερία της εκφράσεως υπάρχει μόνο για να επιτιθέμεθα στον χριστιανισμό και στις κλασικές αξίες του Δυτικού πολιτισμού. Όταν όμως κρίνουμε τον ισλαμικό εξτρεμισμό και το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες στην Ευρώπη λειτουργούν πολλές φορές ως φορείς της τζιχάντ, βλέπε τις δολοφονικές επιθέσεις στο Λονδίνο, και ότι ο πολυπολιτισμός είναι άλλο ένα εφεύρημα της εθνοφοβικής Αριστεράς, τότε θα πρέπει να σωπάσουμε. Μας αφαιρείται το δικαίωμα λόγου και η ελευθερία της εκφράσεως πετάγεται στα σκουπίδια. Όψεις μίας Ευρώπης που πεθαίνει από την έλλειψη πολιτικής βουλήσεως και αξιών ζωής. Θα το επιτρέψουμε;

  Κατηγορία: