Η μάντρα του σκανδάλου

 • Δημοσιεύτηκε: 10 Αύγουστος 2018

  Η λύση στην αποτυχία του κράτους είναι περισσότερο κράτος. Αυτό περίπου μας είπαν, συνεπείς προς την διαλεκτική της Αριστεράς, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Νέα Δημοκρατία, μετά την τραγωδία στο Μάτι. Ο κρατικός μηχανισμός, που ειδικά η κορυφή του - αυτή που συνεδριάζει σε αίθουσες με aircondition, την στιγμή που οι απλοί πυροσβέστες έδιναν τη μάχη στη φωτιά - απέτυχε ακόμη και στο να συνεδριάσει.

  Το μοναδικό στο οποίο ο κρατικός μηχανισμός έχει επιτυχία μέχρι στιγμής είναι το να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν το κουκούλωμα των ευθυνών, προκειμένου να αυτοπροστατευτεί. Και έτσι, ενώ στην περίπτωση των «νεκρών της ΕΡΤ» (sic) έφταιγε το κράτος και για τον λόγο αυτό στα βήματα του «Πολυτεχνείου» τούς κάναμε και μνημείο, για τους νεκρούς της τραγωδίας στο Μάτι, κατά πάσα πιθανότητα, φταίει μια … μάντρα!

  Όταν αυτό είναι το κύριο αφήγημα, που προωθείται τόσο από τα κόμματα εξουσίας και από τα φιλικά σε αυτά ΜΜΕ, τότε με τι καρδιά να κατηγορήσεις αυτόν τον έρημο … ΑΝΕΛίτη, ο οποίος μιλά για «ενεργειακά όπλα» που έβαλαν την φωτιά. Πόσο πιο άστοχη ή αστεία είναι η δική του άποψη σε σχέση με αυτήν που προβάλλει η κυβέρνηση, οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι σε οργανισμούς και επιτροπές, ότι όλα δηλαδή έγιναν όπως πρέπει και φταίει μόνον η μάντρα;

  Δεν πρόκειται όμως για κάτι νέο. Πρόκειται μάλλον για μια «αντίδραση» που προέρχεται από το βάθος της Ιστορίας. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση με την μάντρα και με τα αυθαίρετα είναι μια εξιλαστήρια τελετή. Εξιλαστήριες ονομάζονται οι τελετές στην αρχαιότητα κατά τις οποίες η ενοχή που βάραινε άτομα ή σύνολα μεταφερόταν με μαγικό τρόπο σε άλλα πρόσωπα, σε ζώα, σε φυτά, ακόμη και σε άψυχα αντικείμενα.

  Το κακό ή τα δεινά θεωρούνταν, λίγο πολύ, ένα είδος μόλυνσης, που μπορούσε να εγκλειστεί σε ένα μαγικό αντικείμενο, μετατρέποντάς το σε ενσαρκωμένη μόλυνση, που μπορούσε να εκδιωχθεί πλέον με κάποιον φυσικό τρόπο. Αυτά συνήθως τα … έκαιγαν. Και επειδή αυτό δεν θα φανεί και πολύ επιτυχημένο επικοινωνιακά, θα ήταν πιο ταιριαστό να δούμε στελέχη της κυβέρνησης να γκρεμίζουν ομαδικά τη μάντρα, πιστεύοντας ότι έτσι «θα φύγει το κακό».

  Βέβαια, το πιο πιθανόν είναι να δούμε μπουλντόζες συνοδευόμενες από υπουργούς να γκρεμίζουν την συγκεκριμένη μάντρα στο Μάτι. Κάτι που, όμως, δεν αλλάζει την ουσία. Ότι δηλαδή αυτή η μάντρα και ενδεχομένως τα σπίτια - καμένα ή μη - κάποιων συμπολιτών μας θα γκρεμιστούν προκειμένου να γλιτώσει ο κρατικός μηχανισμός. Ο οποίος θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος, ώστε ακριβώς να μας προφυλάξει από τις «κακές μάντρες» που μας απειλούν τη ζωή, την περιουσία και την αξιοπρέπεια.

  Κατηγορία: