Η Ελλάδα σε τεχνολογικά επίπεδα Τζαμάικας!

 • Δημοσιεύτηκε: 07 Ιούνιος 2018
  Οι πολιτικοί, που δηλώνουν μοντέρνοι, προοδευτικοί, εκσυγχρονισμένοι και Ευρωπαίοι, μας επιστρέφουν αργά και σταθερά στην εποχή του Λίθου.

  Το μεταπολιτευτικό πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας έχει αφοπλίσει τη χώρα, κατακρημνίζοντας την τεχνολογική μας ικανότητα στην 87η θέση παγκοσμίως (η Τζαμάικα είναι στην θέση 88), ενώ η Τουρκία έχει σκαρφαλώσει στην 9η. Την οικτρή πραγματικότητα εξέθεσε με άρθρο του ο Αλκιβιάδης Κωνσταντίνος Κεφαλάς, δρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τακτικός συνεργάτης της «Δημοκρατίας». Το άρθρο τιτλοφορούνταν Γιατί η Ελλάδα δεν διαθέτει αεροδιαστημική τεχνολογία και δημοσιεύτηκε χθες στο ένθετο περιοδικό της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας» «Enjoy» (σελ. 4-6).

  Εκεί μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Έτσι, αν αποτιμήσουμε την συλλογική προσπάθεια της χώρας μας από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα στον τεχνολογικό τομέα, επί συνόλου 127 χωρών η χώρα μας στην διεθνή θέση τεχνολογικής ικανότητος (innovation efficiency ratio) κατατάσσεται στην 87η θέση, μία θέση πάνω από την Τζαμάικα, η Τουρκία στην 9η θέση, η Ελβετία στη 2η θέση και το Ισραήλ στην 23η θέση.

  Η ανάγνωση και των άλλων επιμέρους δεικτών που διαμορφώνουν τον συνολικό δείκτη τεχνολογικής ικανότητος αναδεικνύει την συνεχή υποβάθμιση της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Επί παραδείγματι ο δείκτης εσωτερικής ασφάλειας και εγκληματικότητας κατατάσσει τη χώρα μας στην 76η θέση, ο δείκτης λειτουργίας του νόμου στην 51η θέση, ο δείκτης ευκολίας κατανόησης κειμένων και απλών αριθμητικών πράξεων την κατατάσσει τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 42η διεθνώς, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα στην 72η θέση και ο δείκτης επιχειρηματικού ανταγωνισμού στην 70η θέση. Επίσης η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις (112η) του δείκτη συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων».

  Στην Ελλάδα καταφαγώθηκαν δις σε πανηγυράκια, φρουρού και αρώματα, συναυλίες, Πολιτιστικές Πρωτεύουσες (Θεσσαλονίκη 1997) και χαρτοπολέμους. Η Τουρκία κάνει τεχνολογικά άλματα, ετοιμάζει πυρηνικά, ανακοίνωσε την μαζική παραγωγή του εγχώριου βαλλιστικού πυραύλου Bora, μαχητικά πέμπτης γενιάς T-FX, και άλλα ων ουκ έστι αριθμός. Γι’ αυτή την τεράστια τεχνολογική ψαλίδα, που άνοιξε μεταξύ των δύο χωρών και ετοιμάζεται να μας κόψει τα λαρύγγια, δεν πρέπει να λογοδοτήσουν κάποιοι;

  Κατηγορία: