Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ βυθίζει την Αριστερά στην Ευρώπη

 • Δημοσιεύτηκε: 17 Μάιος 2015

  Μπορεί στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τα μεγάλα media και όλοι οι επισυναπτόμενοι σε αυτά λόγω συμφερόντων, να πουλάνε (επιτυχημένα πρέπει να ομολογήσω) το παραμύθι της διαπραγμάτευσης, την μετονομασία της Τρόικα σε θεσμούς, και τις τζάμπα μαγκιές των διαφόρων «προσωπικοτήτων» της νέας κυβέρνησης ως διαπραγμάτευση, επιτυχίες και ούτω καθʼ εξής, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα αποτελέσματα της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν και γίνονται αισθητά σε πάρα πολλά επίπεδα.

  Σε γενικές γραμμές η Αριστερά στην Ευρώπη έχει ξεπέσει από την περίοδο Νοεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015 και παίρνει με γρήγορους ρυθμούς την κάτω βόλτα. Δεν αναφερόμαστε φυσικά μόνον στην ήττα των Εργατικών στην Μεγάλη Βρετανία, που ήλθε σε μεγάλο βαθμό ως κεραυνός εν αιθρία στους ονειρευόμενους μία αριστερίστικη στροφή στην Ευρώπη, αλλά και σε μία πλειάδα σημαδιών που δείχνουν την πτώση πολλών κινημάτων που προσπάθησαν να φέρουν ένα πνεύμα «Τσίπρα» στην Ευρώπη.

  Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα οι Podemos στην Ισπανία, οι οποίοι μάλιστα βρέθηκαν προεκλογικά και στην χώρα μας για να βοηθήσουν και να πανηγυρίσουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον τελευταίο καιρό, τα γκάλοπ τους φέρνουν ολοένα και χαμηλότερα, με ένα κεντροδεξιό αντίστοιχο κόμμα διαμαρτυρίας, να τους κλέβει ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά. Προσοχή, δεν ενισχύεται το σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας, αλλά ένα κεντροδεξιό.

  Αλλά και στην Γερμανία, οι ενισχυμένοι από τις κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι αριστεροί του Die Linke, αλλά οι ευρωσκεπτικιστές του AfD το οποίο ενισχύεται συνεχώς και αρχίζει να κοντράρει τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

  Την ίδια ώρα λοιπόν που στην Ελλάδα, οι ευνοημένες από τον ΣΥΡΙΖΑ κάστες πανηγυρίζουν για την «τεκμηρίωση» των κεκτημένων τους, τις επαναπροσλήψεις των «συμβόλων» του συριζαίικου αγώνα στο δημόσιο (βλ. ΠΟΣΠΕΡΤ και καθαρίστριες με τα κόκκινα γάντια) και οι ντόπιοι αντιεξουσιαστές αναβαθμίζονται σε ρυθμιστές του δημοσίου διαλόγου, την ίδια ώρα που το σύστημα Παιδείας επιστρέφει στα πλέον αποκρουστικά χρόνια του κομματισμού και της ανέξοδης ασυδοσίας, η υπόλοιπη Ευρώπη συνειδητοποιεί την καταστροφική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και επιλέγει να στρίψει το τιμόνι της όσο το δυνατόν μακρύτερα από παρόμοιες επιλογές.

  Και κάπως έτσι καταρρέουν και οι ελπίδες των «ευρωπαϊστών» του ΣΥΡΙΖΑ, που πίστεψαν ότι θα καταφέρουν να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης και να τον μετατρέψουν σε ροζπρασινοκίτρινο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό φυσικά ίσως σημαίνει ακόμη πιο δύσκολες εποχές για την χώρα μας και τον λαό μας. Και δεν μπορούμε να επιχαίρουμε γιʼ αυτό.

  Αντιθέτως θα πρέπει να μας προβληματίζει. Αλλά θα πρέπει να μας προβληματίζει και το γιατί ο λαός μας «τσιμπά» στις τόσο εύκολες υποσχέσεις πασοκικού τύπου που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει ακόμη να μας προβληματίσει ότι ο λαός μας αδιαφορεί πλήρως για την προσπάθεια μετατροπής της χώρας μας σε τριτοκοσμική μπανανία. Αλλά αυτά είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα που θα πρέπει κάποτε να γίνει.

  Κατηγορία: