Η ΑΟΖ της Ελλάδας

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Νοέμβριος 2019

  «Η ΑΟΖ της Ελλάδας» του Θεόδωρου Καρυώτη
  Εκδόσεις «Λιβάνη», 2014

  «Για πολλά χρόνια ο αγαπητός μου φίλος Θεόδωρος Καρυώτης προσπαθεί άοκνα να αναδείξει και να τοποθετήσει στην ορθή διάσταση την έννοια της ΑΟΖ στην ελληνική πραγματικότητα. Η συγγραφή και έκδοση αυτού του βιβλίου αποτελεί μια σημαντική εργασία προς πραγμάτωση του πιο πάνω στόχου αλλά και συνάμα μια πολύτιμη συνεισφορά στον ελληνισμό, κάτι για το οποίο του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Μέσα από το βιβλίο «Η ΑΟΖ της Ελλάδας» ο Θεόδωρος Καρυώτης καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να κατανοήσει την νομική φύση της ΑΟΖ και ποιες διεθνείς συμβάσεις την διέπουν, να αναδείξει τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και να θέσει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του ενόψει των νέων προκλήσεων και προοπτικών που διανοίγονται μπροστά μας.

  Όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου, στο οποίο είχα προσωπική εμπλοκή και ουσιώδη συμμετοχή ως βασικός διαπραγματευτής εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα στάδια των συνομιλιών με τις αντιπροσωπείες των γειτονικών χωρών, για την συνομολόγηση των σχετικών συμφωνιών με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, τη Δημοκρατία του Λιβάνου και το κράτος του Ισραήλ, πιστεύω ότι το μοντέλο και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για την Ελλάδα. Πάντοτε ήμουν θερμός υποστηρικτής της ιδέας για την ανακήρυξη και οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και πιστεύω ότι οι τρέχουσες συγκυρίες, με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου και την επερχόμενη τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, αποτελούν μοναδική και ουσιαστική ευκαιρία. Αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Ελλάδας και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο και την Αίγυπτο, τη μη απεμπόληση των νόμιμων κυρίαρχων δικαιωμάτων της και τη δημιουργία ενός χώρου κοινών συνόρων και συμφερόντων με τους γείτονές της, αλλά και ταυτόχρονα τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το να εισέλθει στη Μεσόγειο».

  Σόλων Κασίνης
  Λευκωσία, Νοέμβριος 2014

  «Όταν ο Καρυώτης είχε αρχίσει να μελετά, επίμονα, την ΑΟΖ και την αξία της, είχε στα χέρια του μυστικές εκθέσεις των Αμερικανών για τις ποσότητες των υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες. Όταν διαβάσετε το βιβλίο, θα δείτε ότι οι Αμερικανοί, σε μυστικές εκθέσεις της CIA, αναφέρουν ότι υπάρχουν μικρές ποσότητες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο Πέλαγος. Επίσης ο Καρυώτης άρχισε να μας μαθαίνει ότι η ΑΟΖ δεν είναι μόνο ο βυθός και τα κοιτάσματά του, αλλά και «η μεγάλη ξεχασμένη», όπως αποκαλεί ο ίδιος την αλιεία μας, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με την αιολική ενέργεια και το περιβάλλον.

  Μέχρι και σήμερα ο Καρυώτης προσπαθεί να μας διδάξει τη διαφορά ανάμεσα σε ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ και μονότονα τονίζει ότι η ανακήρυξη είναι μια μονομερής πράξη, ενώ η οριοθέτηση είναι μια διμερής πράξη. Οριοθέτηση δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν υπάρξει πρώτα ανακήρυξη της ΑΟΖ».

  Από τον πρόλογο του Μιχάλη Ιγνατίου