Ενώπιον της Ιστορίας και των ευθυνών μας

 • Δημοσιεύτηκε: 20 Ιούλιος 2022

  48 χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και την συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της μεγαλονήσου μας, αλλά και 100 χρόνια μετά την τραγική έξοδο του Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες (Μικρασία, Πόντο και Θράκη), ως αποτέλεσμα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής, είναι κοινή πια η πεποίθηση ότι όσο δεν δίνεται μία αποφασιστική απάντηση στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, τόσο αυτή θα γίνεται περισσότερο αναιδής και περιφρονητική, αλλά συνάμα και επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα.

  Ο Σύλλογος Ελληνοαρμενικής Φιλίας, που δημιουργήθηκε από εκπροσώπους δύο λαών που έχουν βιώσει με δραματικό τρόπο τις γενοκτονικές πρακτικές της Τουρκίας, με ανακοίνωσή του θέτει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, αλλά και του χρέους της απέναντι στην Ιστορία και τη Μνήμη. Συγκεκριμένα:

  * Καταδικάζει την συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αλλά και την ανοχή που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα προς την Άγκυρα, η οποία παραμένει δύναμη εισβολής και κατοχής, παραβιάζοντας έτσι τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

  * Καταδικάζει επίσης την συνεχή και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, κυρίως προς την Ελλάδα, με απειλές κατά των νησιών και της εδαφικής της ακεραιότητας, με παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και υπερπτήσεις πολεμικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έτσι, ώστε η εκρηκτική κατάσταση που με δική της ευθύνη έχει δημιουργηθεί, να οδηγήσει σε πιθανή ένοπλη σύγκρουση, από την οποία κανένας από τους δύο λαούς δεν θα αποκομίσει όφελος.

  * Υπενθυμίζει ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή και την Γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Ανατολής, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Ο αφανισμός ολόκληρων λαών και πολιτισμών από το μικρασιατικό χώρο, είναι ένα τεράστιο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, που δηλητηριάζει την τουρκική κοινωνία και την έχει καταστήσει παράγοντα δημιουργίας εντάσεων και κρίσεων στην περιοχή (Αρτσάχ, Συρία, Κύπρος, Αιγαίο), με πρωτοφανείς ύβρεις και απειλές, με ακραίο και επιθετικό εθνικιστικό λόγο άνευ προηγουμένου, με καταπίεση και των ελάχιστων εναπομεινάντων χριστιανών στην χώρα και την μεθοδολογία εξόντωσης όχι μόνο των Κούρδων, αλλά και γενικά όλων όσοι αντιστέκονται στην κυρίαρχη ιδεολογία της παρακμής. Ο δρόμος που οφείλει να ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση, είναι ο δρόμος της αλήθειας. Να δει την πραγματικότητα κατάματα, να αποδεχθεί τα εγκλήματα που πραγματοποίησε εναντίον της ανθρωπότητας και να ζητήσει έμπρακτα συγνώμη. Αυτός είναι ο δρόμος που θα επιφέρει τη λύτρωση από το άγος που τη μολύνει, που θα τη μετατρέψει σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας.

  * Ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα για να θέσει φραγμό στην πρωτοφανή τουρκική επιθετικότητα:

  • Συνεχίζοντας την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή ουσιαστικών και αποτελεσματικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας.
  • Ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.
  • Προχωρώντας στην αποφασιστική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων με τις συνεχείς παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας.
  • Εξετάζοντας σοβαρά την αντιμετώπιση της Τουρκίας για τις συνεχείς παραβιάσεις της Συνθήκης της Λοζάνης (Ίμβρος, Τένεδος, Κωνσταντινούπολη), σε συνεργασία με τα συμβαλλόμενα στη Συνθήκη μέρη.
  • Συνεργαζόμενη με την Κυπριακή Δημοκρατία για συντονισμό των ενεργειών και την περαιτέρω ενίσχυση της άμυνάς της.

  Το κείμενο συνυπογράφουν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, η Επιτροπή «Τιμή στο 1821», το Κίνημα ΑΡΔΗΝ, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, ο Οργανισμός για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, το International Hellenic Association, ενώ το υποστηρίζει και η Ομοσπονδία Ποντίων ΗΠΑ-Καναδά και φυσικά η Δημοτική μας Παράταξη «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική».

  Κατηγορία: