Εκδρομή των «Δεσμών Ελλήνων» στα Πομακοχώρια της Ξάνθης

 • Δημοσιεύτηκε: 30 Σεπτέμβριος 2012

  Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το οδοιπορικό που διοργάνωσαν οι «Δεσμοί Ελλήνων» στα Πομακοχώρια του νομού Ξάνθης. Το λεωφορείο των 52 ατόμων αποδείχθηκε πάρα πολύ μικρό για να χωρέσει τους δεκάδες φίλους τους που δήλωσαν συμμετοχή. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές και την ιστορία των ακριτικών και παραμελημένων αυτών χωριών της πατρίδας μας, στα οποία, δυστυχώς, το έλλειμμα της παρουσίας της ελληνικής πολιτείας αναπληρώνει η ασύστολη δράση των Τούρκων προξενικών πρακτόρων.

  Η επίσκεψη στο ακρότατο γεωγραφικά χωριό της περιοχής, το Δημάριο, επέτρεψε στους επισκέπτες να δουν από κοντά έναν από τους τελευταίους σε λειτουργία στη χώρα μας νερόμυλους, στον οποίο ακόμη και σήμερα όλοι οι κάτοικοι του χωριού φτιάχνουν το αλεύρι τους.

  Κοντά του και η Κοτύλη, όπου οι γυναίκες του χωριού έχουν δημιουργήσει έναν αξιοθαύμαστο συνεταιρισμό όπου εκθέτουν, διασώζουν και πωλούν για τη συντήρησή του πλήθος τοπικών προϊόντων.

  Το οδοιπορικό κορυφώθηκε με την επίσκεψη στο χωριό Ωραίον, την ιδιαίτερη πατρίδα του τουρκομουφτή Μετέ, όπου υπάρχει ένα ηρώο στη μνήμη τεσσάρων Πομάκων της περιοχής, οι οποίοι έπεσαν υπέρ πατρίδος στο έπος του '40 και στον συμμοριτοπόλεμο, πολεμώντας τόσο τον εξωτερικό όσο και τον εσωτερικό εχθρό. Σε μία σεμνή τελετή, κατατέθηκαν από τον Ηλία Μουρούτσο (εκ μέρους της ΣΦΕΒΑ) και από τον Δημήτριο Δημητριάδη (εκ μέρους των «Δεσμών Ελλήνων») δύο στεφάνια στη μνήμη τους. Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η στιγμή του εθνικού ύμνου, που έψαλλαν μαζί με τους νέους και γεροντότερους κατοίκους που βρίσκονταν εκείνες τις στιγμές στην πλατεία του χωριού, όλοι οι παρευρεθέντες.

  Σίγουρα τα συναισθήματα συγκίνησης και ελπίδας θα είναι έντονα για πολύν καιρό σε όσους βίωσαν αυτές τις στιγμές.

  Κατηγορία: