Εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη για την αρχαία Αμφίπολη και το θρακικό δακτυλίδι του Εζέροβο

 • Δημοσιεύτηκε: 21 Δεκέμβριος 2014

  Τεράστια επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ενδοχώρα» (παράρτημα Θεσσαλονίκης «Δεσμοί Ελλήνων»), υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2014, με καλεσμένους από την Αθήνα, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, φυσικό, Χαράλαμπο Σπυρίδη και τον συγγραφέα και ιστορικό ερευνητή Γιώργο Λεκάκη.

  Ο Χαράλαμπος Σπυρίδης, σε μία εκτενέστατη ομιλία του, μίλησε για την τεράστιας σημασίας ανακάλυψη του δακτυλιδιού του Εζέροβο και στην πραγματικότητα αποδόμησε όλη την αντιεπιστημονική προσπάθεια της βουλγαρικής πλευράς να την οικειοποιηθεί γλωσσικά και πολιτισμικά. Μέσα από την τεκμηριωμένη ομιλία του κατέδειξε την ιστορική, πολιτισμική και εθνική ενότητα, όχι μόνο της Θράκης και της Μακεδονίας, αλλά ολόκληρου του γεωγραφικού χώρου στον οποίο έζησε και μεγαλούργησε το ελληνικό έθνος.

  Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λεκάκης αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής της αρχαίας Αμφιπόλεως, από την εποχή της θρακικής κυριαρχίας (όταν η πόλη ονομαζόταν Εννέα Οδοί) και διά μέσου της αθηναϊκής κατακτήσεώς της, κατέληξε στο μεγαλείο της των μακεδονικών χρόνων, καταδεικνύοντας έτσι την συνεχή ελληνική της ιστορία και πολιτισμική παρουσία. Αναφερόμενος στις πρόσφατες ανασκαφές, ισχυρίστηκε ότι ο λεγόμενος λόφος «Καστά» έχει πολλά ακόμη να μας αποκαλύψει, τα περισσότερα των οποίων, όπως τόνισε, είναι από χρόνια γνωστά ή προσδοκώμενα στους αρχαιολογικούς κύκλους και θα συγκλονίσουν με την επικείμενη ανάδειξή τους.

  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολιτισμού «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία παραχωρήθηκε στον σύλλογό μας χωρίς οικονομική επιβάρυνση από τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

  Κατηγορία: