Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Παύλο Μελά στην Αθήνα

  Δημοσιεύτηκε: 16 Οκτώβριος 2016

  Όταν το 2003 δημιουργήθηκε η Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Παύλου Μελά και πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση στην τότε πλατεία Ρηγίλλης μπροστά από την Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), 99 χρόνια από την θυσία του Παύλου Μελά, σκοπός μας ήταν να υποκινήσουμε ή και να «αναγκάσουμε» τον Δήμο Αθηναίων να τιμήσει επιτέλους την μνήμη του πρωτομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα. Ελπίδα μας να γινόταν κάτι σημαντικό στην πρωτεύουσα για τα 100 χρόνια. Αλλά μάταια ελπίζαμε και δεν ήταν δήμαρχος ο Καμίνης, αλλά ο Κακλαμάνης. Εμείς από τότε καθιερώσαμε την ετήσια εκδήλωση τιμής εκεί. Αγωνιστήκαμε να το κάνουμε «γεγονός», όπως διατηρήσαμε την εκδήλωση για τον Ίωνα Δραγούμη από το 1982! Φροντίσαμε να μετονομαστεί η πλατεία Ρηγίλλης σε πλατεία Παύλου Μελά. Δώσαμε το παράδειγμα για να αρχίσουν και να γίνονται εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις.

  Ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα μας ήταν πάντα η διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, η οποία καταρρέει χωρίς έλεος από αυτούς που έπρεπε να ενδιαφέρονται. Αρκετές πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση, με εκδηλώσεις έξω από την οικία, και με πρωταγωνιστές την εφημερίδα «Στόχος», «Ιερό Λόχο 2012» κ.α. Φέτος όμως έπεσε ένας τοίχος! Φέτος η διοργανώτρια επιτροπή κάλεσε όλους τους Έλληνες πατριώτες, να στηρίξουν την προσπάθεια του Σωματείου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» το οποίο αγωνίζεται για να διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά και την μετατροπή του σε μουσειακό χώρο προσκυνήματος.

  Έτσι σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, το Σωματείο τέλεσε ιερατικό μνημόσυνο για τον μακεδονομάχο Παύλο Μελά στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Κεφαλάρι Κηφισιάς) μετά την θεία λειτουργία. Χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, ο οποίος ήταν συγκινητικός, αλλά και συγκινημένος στον λόγο του. Συγκίνησε ιδιαίτερα όταν ανέγνωσε κείμενο για την θυσία του Παύλου Μελά με αναφορά στην συγγραφέα αυτού και μέλος της επιτροπής μας Ελίνα Μαστέλλου-Γιαννάκενα από το βιβλίο της «Παύλος Μελάς και Μακεδονικός Αγώνας», το οποίο κυκλοφόρησε από την «Κυριακάτικη Δημοκρατία». Χαιρετισμό από το Σωματείο «Καπετάν Μίκης Ζέζας» απεύθυναν ο απόγονος Ιωάννης Μελάς και ο στρατηγός Ιωάννης Παρίσης εκφώνησε χρονικό του ήρωα.

  Στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον μητροπολίτη Κύριλλο, τα μέλη του σωματείου «Καπετάν Μίκης Ζέζας», και τον δήμαρχο Κηφισιάς κ. Θωμάκο στον ανδριάντα του ήρωα, που βρίσκεται στην πλατεία Κεφαλαρίου της Κηφισιάς. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος δήλωσε: «Σήμερα κάναμε την αρχή σε αυτό που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και χρόνια η πολιτεία και να τιμά έναν τέτοιο ήρωα, εδώ στην Κηφισιά όπου καταρρέει η οικία του. Κάθε χρόνο από εδώ και πέρα, την Κυριακή μετά τις 13 Οκτωβρίου που είναι και η επέτειος, θα πραγματοποιείται επίσημο μνημόσυνο για τον ήρωα Παύλο Μελά». Στην προσπάθεια αυτή έχει συστρατευθεί η δημοτική αρχή του κ. Θωμάκου.

  Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές, εμείς της Επιτροπής Μνήμης και Τιμής Παύλου Μελά νιώθουμε ικανοποιημένοι ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι όπως θα έπρεπε, θεωρούμε ότι ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε. Τώρα όλοι συστράτευση για να σωθεί η οικία Παύλου Μελά και να γίνει επισκέψιμος μουσειακός χώρος. Εμείς κάθε χρόνο θα στεφανώνουμε το μνημείο του Παύλου Μελά στην ΛΑΕΔ και θα συμμετέχουμε στο επίσημο μνημόσυνο στο Κεφαλάρι Κηφισιάς, εκεί που έζησε.

  Για την Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Παύλου Μελά
  Γιάννης Γιαννάκενας
  Γιάννης Παναγιωτακόπουλος
  Νίκος Καρράς
  Ελίνα Μαστέλλου-Γιαννάκενα