Εκδήλωση για τους Πομάκους στους «Δεσμούς Ελλήνων»

 • Δημοσιεύτηκε: 12 Μάιος 2012

  Μοναδικές στιγμές βίωσαν όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα «Δεσμοί Ελλήνων» στην Θεσσαλονίκη (Πασαλίδη 29, Κάτω Τούμπα), το Σάββατο 12 Μαΐου, στην εκδήλωση με θέμα «Οι Έλληνες Πομάκοι ανάμεσα στον τουρκικό επεκτατισμό και την ελλαδική αβελτηρία».

  Ο χειμαρρώδης λόγος του Σεμπαεδήν Καραχότζα, του γνωστού Πομάκου δημοσιογράφου που είχε πριν χρόνια συγκλονίσει το πανελλήνιο με την αυταπάρνηση και το θάρρος του και εναντιώθηκε μόνος του ενάντια στις εθνοδιαβρωτικές πρακτικές του τουρκικού προξενείου και των πρακτόρων του, με μία πηγαία ομιλία ψυχής, κατακεραύνωσε την εθελόδουλη στάση των ελλαδικών κυβερνήσεων που έχουν παραδώσει τους Έλληνες Πομάκους βορά στον τουρκικό επεκτατισμό.

  Προηγουμένως, ο Γιάννης Κουριαννίδης τόνισε την αναγκαιότητα της διατυπώσεως μίας νέας Μεγάλης Ιδέας για τον Ελληνισμό, μακρυά από στενές εδαφικές διαστάσεις, που θα αγκαλιάσει όλους τους ελληνογενείς πληθυσμούς που επιμένουν να ζουν ομότροπα, ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς λόγω των ιστορικών συγκυριών έχασαν το ομόγλωσσον ή το ομόθρησκον ή μερικές φορές και τα δύο, όπως οι Έλληνες Πομάκοι.

  Ακολούθησε ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα, με την μαγευτική φωνή της προέδρου του συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, Εμινέ Μπουρουτζή και το μουσικό σχήμα που αποτελούσαν οι δάσκαλοι Βαγγέλης Δωρόπουλος (γκάιντα), Γιάννης Καναργιέλλης (κρουστά) και Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν).

  Όλοι όσοι παραβρέθηκαν αποχώρησαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων και κατενθουσιασμένοι. Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν ο νεοεκλεγείς βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην Αʼ Θεσσαλονίκης Γαβριήλ Αβραμίδης, ο πρώην βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Στέφανος Γωγάκος, ο εκπρόσωπος του Στέλιου Παπαθεμελή κ. Πλιάκος, ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστοτέλης Νανιόπουλος κ.α.

   

   

   

  Κατηγορία: