Εκδήλωση για τον πυρρίχιο χορό στους «Δεσμούς Ελλήνων»

 • Δημοσιεύτηκε: 06 Μάρτιος 2013

  Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου στον πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων» στην Θεσσαλονίκη (Πασαλίδη 29, Κάτω Τούμπα) η εκδήλωση «Ο πυρρίχιος χορός των Ελλήνων».

  Ο πρόεδρος των «Δεσμών Ελλήνων» Γιάννης Κουριαννίδης και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδης αναφέρθηκαν στην σημασία της παράδοσης που σφυρηλατεί την εθνική συνείδηση και δυναμώνει το κοινοτικό πνεύμα των Ελλήνων, στοιχεία τόσο απαραίτητα για την διάσωση του ελληνικού έθνους. Τονίστηκε ότι οι Πόντιοι διασώζουν σε έντονο βαθμό την παράδοση, μέσα από τους χορούς, τα τραγούδια, τα φαγητά και άλλες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής τους, πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Έλληνες.

  Ο χοροδιδάσκαλος Αχιλλέας Βασιλειάδης και ο λυράρης από την Αμφίπολη Σερρών Αντώνης Παπαδόπουλος αναφέρθηκαν στον πυρρίχιο, του οποίου βεβαίως οι Πόντιοι δεν διεκδικούν την πατρότητα, αφού είναι χορός όλων των Ελλήνων, αλλά δικαίως υπερηφανεύονται ότι μόνον αυτοί τον διέσωσαν μέχρι και σήμερα. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος μάλιστα, ο οποίος συγκλόνισε με την ομιλία του - κατάθεση ψυχής, τόνισε επανειλημμένως ότι ο χορός αυτός θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, αφού παιδαγωγεί τους νέους ώστε να είναι ατρόμητοι και με τέτοιους νέους θα ήταν αδιανόητο να υφίστατο σήμερα το ελληνικό έθνος αυτά που του έχουν επιβάλει τα τελευταία χρόνια. Στο τέλος της εκδηλώσεως, υπό την λύρα του Αντώνη Παπαδόπουλου, πραγματοποιήθηκε εντυπωσιακή αναπαράσταση του πυρρίχιου χορού, από πυρριχιστές του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης.

  Να θυμίσουμε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια συλλογής υπογραφών που πραγματοποιούν οι «Δεσμοί Ελλήνων», σε συμπαράσταση του δίκαιου αιτήματος των ομογενών αδελφών μας Βορειοηπειρωτών και Ποντίων, ώστε να ανακληθεί η απόφαση για το σταμάτημα της χορήγησης της πενιχρής σύνταξης των 300 ευρώ που λάμβαναν υπέργηροι συμπατριώτες μας ως βοήθημα γήρατος, αλλά και της κατάργησης της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης!

   

   

   

  Κατηγορία: