Εις μνήμην Σαράντου Καργάκου

 • Δημοσιεύτηκε: 14 Ιανουάριος 2019

  Όσοι ήξεραν να επιλέγουν καλά ιστορικά βιβλία τον ήξεραν εδώ και δεκαετίες. Η υπογραφή Καργάκος σε οποιοδήποτε ιστορικό πόνημα αποτελεί εγγύηση ποιότητας, ακρίβειας, οξυδερκούς σύνθεσης των πληροφοριών που προσφέρουν οι πρωτογενείς πηγές. Τα δημοσιευμένα έργα του πρέπει να έχουν ήδη φτάσει τον επιβλητικό αριθμό 100.

  Οι απλοί τηλεθεατές τον αγάπησαν όταν, από το ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης μέχρι και το τέλος του βίου του, έπαιζε τον ρόλο του εθνικού «τερματοφύλακα». Προσπαθούσε ο λαμπρός δάσκαλος με το ήπιο ύφος, την σοβαρότητα, τις γνώσεις και την μεστότητα των επιχειρημάτων να σώσει την εστία μας από τα τέρματα που διαρκώς προσπαθούν να καταφέρουν οι καλοπληρωμένοι στράικερ του ανθελληνισμού.

  Καλούσαν οι ολίγιστοι (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δημοσιογράφοι δυο-τρεις ανθέλληνες να μιλήσουν για τα ελληνοτουρκικά, καλούσαν και τον Καργάκο, που προσπαθούσε να αρθρώσει συγκροτημένο εθνικό λόγο στις τηλεοπτικές χωματερές των απατηλών εντυπώσεων. Φυσικά, το «πάνελ» αλλά και οι στωμύλοι συντονιστές του τον διέκοπταν διαρκώς - φοβούμενοι μη τυχόν και γείρει η πλάστιγγα της συζήτησης υπέρ της χώρας.

  Ήταν τύχη αγαθή που πέρασε αυτή η εξαίσια μορφή από την Ελλάδα μας και πικρή η αίσθηση της απώλειάς του. Όποιος θέλει να τον τιμήσει ας διαβάσει τα βιβλία του. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθοι τίτλοι: «Η ελληνικότητα της Μακεδονίας - Ιστορική Μελέτη. Απάντηση στην παρα-ιστορία του Αμερικανού Ιστορικού J. Bacid», «Αλβανοί, Αρβανίτες, Ελληνες», «Η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922: Από το έπος στην τραγωδία (2τομο)», «Μέγας Αλέξανδρος (2τομο)», «2ος Παγκόσμιος Πόλεμος (4τομο)», «Ολυμπιάδα. Ο βίος και η πολιτεία της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου», «Ιστορία της αρχαίας Σπάρτης (2τομο)», «Παγκοσμιοποίηση: Προς ένα παγκόσμιο ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας», «Η Ελλάς κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους», «Η Ιστορία των αρχαίων Αθηνών (3τομο)», «Το θαύμα των Ελλήνων: Η προσφορά του αρχαίου ελληνικού κόσμου», «Η αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως (2τομο)», «Το βυζαντινό ναυτικό», «Η πολιτική σκέψη του Παπαδιαμάντη», «Το πλοίο των τρελών και η άγονος πολιτική μας γραμμή».

  Οι Έλληνες θα θυμούνται τον Σαράντο Καργάκο με σεβασμό και αγάπη.

  Κατηγορία: