Εις μνήμην Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου

 • Δημοσιεύτηκε: 12 Ιούνιος 2017
  Ο Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος, στο κέντρο, με ΕΛΔΥΚάριους, σε αναμνηστική φωτογραφία έπειτα από ομιλία του για την επική μάχη του ‘74.
  Το εξώφυλλο του βιβλίου με τις αναμνήσεις του ήρωα μαχητή.

  H κοινωνία δεν είναι κάτι ενιαίο. Τα αποτελέσματα της δράσης των υποσυνόλων της φαντάζουν ενιαία. Η ελληνική κοινωνία, όπως όλες, είναι πολύπλευρη. Άλλοι λερώνουν και το χώμα που πατούν με την αλαζονεία, την εσωτερική ασχήμια, τον ανθελληνισμό, την ολιγοπιστία, την σήψη και την ανωμαλία τους. Παρελαύνουν αναιδώς στη δημόσια σφαίρα, σαν εχθρικό στράτευμα, επιδεικνύοντας την καταστροφή του έθνους σαν τρόπαιο που κατακτήθηκε σε μάχη, και ατιμάζουν τη σημαία μας ηδονιζόμενοι από το έρεβος που τους κυβερνά.

  Κάποιοι άλλοι είναι παλικάρια, μαχητές, αλύγιστοι πολεμιστές θριάμβων και ηττών, μάρτυρες, άγιοι, ομολογητές πίστεως, άνω θρώσκοντες, φιλοσοφούντες, σκεπτόμενοι και ακούραστοι ταξιδιώτες του χρόνου, που βαδίζουν κάπου κάπου δίπλα μας και το παράδειγμά τους εμπνέει και νοηματοδοτεί και το δικό μας πέρασμα από τη σφαίρα της φθοράς και της θνητότητας. Αυτοί ξέρουν ότι ο θάνατος είναι δίπλα τους και τον περιφρονούν επειδή έθεσαν την πατρίδα, τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τη συνείδησή τους πάνω από το δικαίωμα να ζουν.

  Ένα τέτοιο παλικάρι ήταν ο υποδιοικητής της ΕΛΔΥΚ στην επική μάχη κατά του Αττίλα ΙΙ ταξίαρχος ε.α. Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος. Έλληνας με το «Ε» κεφαλαίο, που πολέμησε όταν όλα έδειχναν μάταια και απέδειξε ότι το μόνο μάταιο είναι η άφεση στην πτώση και η εξοικείωση με την δειλία, την προδοσία, την παρακμή. Αυτό το καμάρι του έθνους, από τις 14 έως τις 16 Αυγούστου του 1974, ήταν ο επικεφαλής του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο και μαζί με τους 317 γενναίους του απέκρουσε επιθέσεις των στρατευμάτων του προαιώνιου εχθρού σε αναλογία 1:22.

  Ο Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος πέθανε στον ύπνο του την Κυριακή σε ηλικία 92 ετών. Η εξόδιος ακολουθία του θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό Παντοβασίλισσας Ραφήνας στις 15.00.

  Το βιβλίο όπου ο Σταυρουλόπουλος περιγράφει λεπτομερώς την επική μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ τιτλοφορείται «Το Χρονικόν της Μάχης της ΕΛΔΥΚ 14-16/8/1974» (εκδόσεις «Πελασγός») και το έχει επιμεληθεί ο διαπρεπής συγγραφέας Κωνσταντίνος Δημητριάδης.

  Αιώνια η μνήμη σου, Ελληνα πολεμιστή.

  Κατηγορία: