Δόκτωρ Πίσσας & Καθηγητής Πούπουλας

 • Δημοσιεύτηκε: 05 Οκτώβριος 2016

  Το μάθημα των Θρησκευτικών, με την σφραγίδα Φίλη, που θα διδάσκεται από φέτος θυμίζει διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

  Διαβάζοντας την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τους αρχηγούς των κομμάτων μένεις με το στόμα ανοιχτό σαν μπουκαπόρτα. Αν δεν έφερε την υπογραφή του, η πρώτη σκέψη θα ήταν ότι πρόκειται για μία από τις πολλές φάρσες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Ο Αρχιεπίσκοπος καταγγέλλει στους αρχηγούς των κομμάτων τα σχέδια του υπουργού Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, τα οποία είναι πολλά βήματα πέρα από τα έσχατα σύνορα της παράνοιας.

  Μέσα στα πολλά, που προκαλούν παραζάλη, περιλαμβάνεται η απόφαση να διδάσκονται στα παιδιά στίχοι του Πορτοκάλογλου, του Σαββόπουλου, της Ριάνα (στο μάθημα των Θρησκευτικών!), «τα 99 ωραιότατα ονόματα για τον Αλλάχ των μουσουλμάνων», ενώ οι θεολόγοι «καλούνται να διδάξουν στο πλαίσιο των Θρησκευτικών τραγούδια των Χαΐνηδων και της Μποφίλιου»!

  Πέρα από τον - εωσφορικών διαστάσεων - σαδισμό (να «ταΐζεις» μικρά παιδιά με ηχοκατάλοιπα Σαββόπουλων και Μποφίλιων), το τουρλουμπούκι που παρουσιάστηκε ως πρόταση για την διδασκαλία των Θρησκευτικών φανερώνει μια άνευ προηγουμένου τρικυμία εν κρανίω. Κάθε εχέφρων άνθρωπος που ενημερώνεται για τα πλάνα του Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών, ασυναίσθητα αναζητεί την τηλεφωνική συσκευή του για να καλέσει το «166». Αν έχουν ζουρλαθεί ο Φίλης και η ομήγυρίς του, είναι δικό τους πρόβλημα και προτείνεται να απευθυνθούν στους ειδικούς. Η Ελλάς διαθέτει γιατράρες διά πάσαν νόσον και πάσαν μα@#κίαν. Θα βρουν μια αγωγή (με χάπια ή μη) στα μέτρα τους.

  Όμως, τα παιδιά δεν φταίνε. Ουδείς έχει το δικαίωμα να παίζει με την πνευματική συγκρότησή τους και να τα τροφοδοτεί με λύματα και βδελυρές ασυναρτησίες. Είναι υποχρέωση κάθε υπεύθυνου πολίτη να προβάλει αντίσταση σε αυτή την επίθεση της όζουσας παράνοιας, που υπερασπίζονται και προάγουν ο Φίλης και οι σύντροφοί του.

  ΥΓ. Σε αυτό το σατιρικό διήγημα (στα αγγλικά «The System of Doctor Tarr and Professor Fether») ο Πόε αφηγείται την ιστορία των τροφίμων ενός φρενοκομείου στην νότια Γαλλία, που αλυσοδένουν γιατρούς και νοσοκόμους και καταλήγουν να το διοικούν. Σε κάθε Έλληνα κάτι θυμίζει αυτή η ιστορία...


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 30ης Σεπτεμβρίου 2016 της εφημερίδας «Δημοκρατία».

  Κατηγορία: