Γράμμος 2018 - Εκδήλωση τιμής και μνήμης

  Δημοσιεύτηκε: 26 Αύγουστος 2018
  26.08.2018: Εκδήλωση μνήμης για την νίκη του Στρατού μας το 1949.

  Την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, τελέσθηκε με λαμπρότητα η εθνικοθρησκευτική εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της νίκης του Στρατού μας στον Γράμμο και το Βίτσι έναντι των κομμουνιστοσυμμοριτών του λεγόμενου «ΔΣΕ», που αιματοκύλησαν την πατρίδα κατά τα έτη 1946-1949. Στον Γράμμο (Βούρμπιανη Κονίτσης), αλλά και στο Βίτσι, έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, καθώς και των πεσόντων της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, ιερουργούντος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα.

  Πολλές εκατοντάδες προσκυνητών κατέκλυσαν την Βούρμπιανη από όλη την Ελλάδα. Διοργανωτής της εκδήλωσης μνήμης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Ιωαννίνων. Από την επίσημη πολιτεία παρέστη ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και ο περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος Χρήστος Ρήγας. Παρόντες ήταν υπερήλικες μαχητές της εποχής, ανάμεσά τους ο παρασημοφορηθείς αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας.

  Έγινε έπαρση σημαίας ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, εψάλη τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των στρατευμένων παλικαριών που έπεσαν ηρωικά στον Γράμμο. Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ιωαννίνων αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Κωστούλας εκφώνησε ένα σύντομο ιστορικό λόγο για τις επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού των ετών 1946-49 και την σημασία αυτής της θυσίας. Ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου της ΕΑΑΣ Αθηνών, αντιστράτηγου ε.α Βασίλειο Ροζή. Στηλίτευσε την απουσία των κομμάτων από το ιερό μνημόσυνο των πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων της εποχής 1946-49 που έπεσαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ο πανηγυρικός λόγος εκφωνήθηκε από τον κ. Νταλάκο αξιωματικό ε.α.

  Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, εμψύχωσε και αναπτέρωσε το φρόνημα των προσκυνητών με ένα πύρινο λόγο. Εξήρε την θυσία των στρατευμένων παιδιών της εποχής που έπεσαν ηρωικά τότε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος σε Γράμμο-Βίτσι. Καυτηρίασε την απουσία της επίσημης Πολιτείας από το ιερό μνημόσυνο. Στηλίτευσε όλα τα κακώς κείμενα της Πολιτείας από το Μακεδονικό μέχρι την εγκατάλειψη της Βορείου Ηπείρου. Έκλεισε το λόγο του καλώντας το λαό να παραμείνει πιστός στις χριστιανικές και εθνικές αξίες. Τέλος απήγγειλε ποίημα η κα Ροδίου, μέλος του ΕΔΕΣ για τους πεσόντες, ενώ μια μαντινάδα εκφώνησε και ο κ. Φατσέας για τους πεσόντες μαχητές από την Κρήτη.

  Ακολούθησε κατάθεση πολλών στεφάνων: από τον Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα, τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Παππά, την ΕΑΑΣ Ιωαννίνων, τον σμήναρχο ε.α κ. Πλατάνια για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο της Πολεμικής Αεροπορίας, την Εθνική Αντίσταση ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ-ΠΕΣΕΑ, τον κ. Θεοχάρη για την Εθνική Αντίσταση ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Άρτας, την τάξη 1959 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, τον κ. Κίτσιο για την Ένωση Αποστράτων της Χωροφυλακής και Αστυνομίας Ιωαννίνων, την Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Πρεβέζης, τους έφεδρους αξιωματικούς Ιωαννίνων & Πρεβέζης, τον κ. Γαλάνη για την Βασιλική Ένωση Ιωαννίνων & Κονίτσης, τον κ. Μπίσσα για την Βασιλική Ένωση Μετσόβου, τον Ιωάννη Φατσέα για τους μαχητές της Κρήτης, τον κ. Βουλγαρόπουλο για την Εθνική Αντίσταση ΠΑΟ Μακεδονίας, τον Πατριωτικό Ελληνικό Σύνδεσμο Λαρίσης κ.α. Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την ανάκρουση του εθνικού Ύμνου.