Γράμμος 2017 - Εκδήλωση τιμής και μνήμης

  Δημοσιεύτηκε: 27 Αύγουστος 2017
  27.08.2017: Ο μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας.
  Οι κ. Φατσέας και κ. Θεοχάρης μετά την κατάθεση στεφάνων.

  Την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017 τελέσθηκε με λαμπρότητα η εθνικοθρησκευτική εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της νίκης του Στρατού μας στον Γράμμο και το Βίτσι έναντι των κομμουνιστοσυμμοριτών, που αιματοκύλησαν την πατρίδα κατά τα έτη 1946-1949. Στον Γράμμο (Βούρμπιανη Κονίτσης) έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, καθώς και των πεσόντων της θρυλικής Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα.

  Τρεις εκατοντάδες προσκυνητών κατέκλυσαν την Βούρμπιανη. Διοργανωτής της εκδήλωσης μνήμης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) παράρτημα Ιωαννίνων. Έγινε έπαρση σημαίας ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, εψάλη τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των στρατευμένων παλικαριών που έπεσαν ηρωικά στον Γράμμο.

  Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ιωαννίνων αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Κωστούλας εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Με ένα σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους προσκυνητές που προσήλθαν και φέτος στην εκδήλωση μνήμης. Στηλίτευσε την απουσία της επίσημης Πολιτείας από το ιερό μνημόσυνο. Εξήρε την σημασία της θυσίας των πεσόντων του Στρατού και της Χωροφυλακής σε Γράμμο και Βίτσι.

  Τέλος στην ομιλία του ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας εμψύχωσε και αναπτέρωσε το φρόνημα των προσκυνητών με ένα πύρινο λόγο. Εξήρε την θυσία των στρατευμένων παιδιών της εποχής που έπεσαν ηρωικά τότε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος σε Γράμμο-Βίτσι. Καυτηρίασε την απουσία της επίσημης Πολιτείας από το ιερό μνημόσυνο. Ζήτησε να φτιαχτεί επιτέλους με άσφαλτο ο δρόμος για το ηρωικό ύψωμα 2520. Έκλεισε το λόγο του καλώντας το λαό να παραμείνει πιστός στις χριστιανικές και εθνικές αξίες.

  Ακολούθησε κατάθεση πολλών στεφάνων: από τον μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα, τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Μπαρμπαρούση, την ΕΑΑΣ Ιωαννίνων, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Αναγνώστου, για την Εθνική Αντίσταση ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ-ΠΕΣΕΑ, ο κ. Μπαφατάκης, για την Εθνική Αντίσταση ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Άρτας η κ. Θεοχάρη, για την Ένωση Αποστράτων της Χωροφυλακής και Αστυνομίας Ιωαννίνων ο κ. Κίτσιος, οι έφεδροι αξιωματικοί Νομού Ιωαννίνων, για την Βασιλική Ένωση Ιωαννίνων ο κ. Τόσκας, για την Βασιλική Ένωση Κονίτσης ο κ. Γαλάνης, για την Βασιλική Ένωση Μετσόβου ο κ. Μπίσσας, για τους μαχητές της Κρήτης ο κ. Φατσέας, ο σύλλογος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ιωαννίνων, ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος Λαρίσης κ.α. Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.