Γράμμος 2016 - Εκδήλωση τιμής και μνήμης

  Δημοσιεύτηκε: 28 Αύγουστος 2016
  28.08.2016: Ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας.
  28.08.2016: Ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (παράρτημα Ιωαννίνων) Δημήτριος Κωστούλας.

  Την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 τελέσθηκε με λαμπρότητα η εθνικοθρησκευτική εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της νίκης του Στρατού μας στον Γράμμο και το Βίτσι έναντι των κομμουνιστοσυμμοριτών του «ΔΣΕ» που αιματοκύλησαν την πατρίδα κατά τα έτη 1946-1949. Στον Γράμμο (Βούρμπιανη Κονίτσης) έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, καθώς και των πεσόντων της θρυλικής Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα.

  Εκατοντάδες προσκυνητών, άνω των 1.000 ατόμων, κατέκλυσαν την Βούρμπιανη με δεκάδες λεωφορεία να φέρνουν προσκυνητές από όλη την Ελλάδα. Διοργανωτής της εκδήλωσης μνήμης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Ιωαννίνων. Επίσης παρέστησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντνίος Μπαρμπαρούσης και Χρήστος Παππάς και ο ευρωβουλευτής-αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Επιτήδειος.

  Έγινε έπαρση σημαίας ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, εψάλη τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των στρατευμένων παλικαριών που έπεσαν ηρωικά στον Γράμμο.

  Έπειτα απεύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Αθηνών υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Δανιάς. Υπογράμμισε την σημασία της ανάληψης της αρχιστρατηγίας από τον Αλέξανδρο Παπάγο στην σύντομη ιστορική ομιλία του για την νίκη των Ενόπλων Δυνάμεων τον Αύγουστο του 1949.

  Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ιωαννίνων αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Κωστούλας εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Με ένα σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους προσκυνητές που προσήλθαν και φέτος στην εκδήλωση μνήμης. Στηλίτευσε την απουσία της επίσημης Πολιτείας από το ιερό μνημόσυνο. Εξήρε την σημασία της θυσίας των πεσόντων του Στρατού και της Χωροφυλακής σε Γράμμο και Βίτσι.

   

  Κεραυνοί από τον Mητροπολίτη Ανδρέα

  Τέλος στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας εμψύχωσε και αναπτέρωσε το φρόνημα των προσκυνητών με ένα πύρινο λόγο. Εξήρε την θυσία των στρατευμένων παιδιών της εποχής που έπεσαν ηρωικά τότε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Καυτηρίασε την προκλητική ενέργεια του ΚΚΕ που πήγε στο Λιτόχωρο για να τιμήσει τους αντάρτες του «ΔΣΕ» που επιτέθηκαν το 1946 στον Σταθμό Χωροφυλακής. Τόνισε και ο ίδιος την σημασία της θυσίας της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεμων και των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα έτη του συμμοριτοπολέμου 1946-49. Έκλεισε το λόγο του καλώντας τον λαό να παραμείνει πιστός στις χριστιανικές και εθνικές αξίες.

  Τέλος και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό αναφερόμενος στα γεγονότα της εποχής.

  Ακολούθησε κατάθεση πολλών στεφάνων: Από τον Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα, τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Παππά, την ΕΑΑΣ Αθηνών, ΕΑΑΣ Ιωαννίνων, απόστρατους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, ο τότε μαχητής του Γράμμου αντιστράτηγος ε.α. Κόρκας για την Λέσχη Καταδρομών-Ιερολοχιτών, η Εθνική Αντίσταση ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ-ΠΕΣΕΑ, ο κ. Μπαφατάκης, η Εθνική Αντίσταση ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Άρτας κ. Θεοχάρης, η Εθνική Αντίσταση ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Πρεβέζης, οι απόστρατοι της Χωροφυλακής και Αστυνομίας Ιωαννίνων και Άρτας, απόστρατοι της Αστυνομίας Πόλεων, η Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Λαρίσης, η Βασιλική Ένωση Ιωαννίνων και Κονίτσης κ. Τόσκας, οι έφεδροι αξιωματικοί Νομού Ιωαννίνων και Πρεβέζης, η Εθνική Αντίσταση ΠΑΟ-ΥΒΕ Διονύσιος Βουλγαρόπουλος, η Β’ Μοίρα Καταδρομών, ο σύνδεσμος Καταδρομέων-Ιερολοχιτών Μακεδονίας, για τους μαχητές της Κρήτης ο κ. Φατσέας, εκπρόσωπος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες κ.α.

  Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.