Γιατί μόνον στα σχολεία;

 • Δημοσιεύτηκε: 22 Νοέμβριος 2018

  Την εβδομάδα που πέρασε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας εξέδωσε μπαράζ ανακοινώσεων σχετικά με το ζήτημα του εορτασμού ή μη της «Γιορτής του Πολυτεχνείου» σε ιδιωτικά σχολεία. Όχι ένα ή δύο, αλλά αρκετά παραπάνω κείμενα μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας, τα οποία μάλιστα συνδέουν τεχνηέντως όσα σχολεία δεν έκαναν γιορτή - ή την έκαναν με περιορισμένη χρονική διάρκεια - με την Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, σε ένα από αυτά, και συγκεκριμένα σε αυτό που απέστειλαν στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, είχαν ως τίτλο «Πατάξτε όσους ... υποβαθμίζουν τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου».

  Σχεδόν χαμογέλασα βλέποντας να χρησιμοποιείται η λέξη «πατάξτε» ως «οδηγία δράσης» κατά των διαφωνούντων με τον υπουργό, είναι η αλήθεια. Μου έφυγε, όμως, το χαμόγελο όταν συνειδητοποίησα ότι η συγκεκριμένη χρήση της λέξης «πατάξτε» αποδεικνύει την αλαζονεία των αριστεριστών ακτιβιστών, που μασκαρεύονται ως συνδικαλιστές. Αυτοί οι συνδικαλιστές ζητούν από την κεντρική εξουσία να πατάξει όποιον δεν συμφωνεί με τον λόγο που εκφέρουν. Ζητούν από το κράτος να χρησιμοποιήσει την ισχύ του εναντίον όποιου δεν αποδέχεται το αφήγημα του Πολυτεχνείου ως την σημαντικότερη εορτή στα ελληνικά σχολεία. Να τους «πατάξει».

  Και αναρωτιέται κανείς: πού ακριβώς θα σταματήσει αυτή η λογική; Εφόσον πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στα σχολεία, στους μαθητές όλων των βαθμίδων, από τα νήπια έως τους εφήβους, γιατί να περιορίζεται μόνον εκεί; Γιατί να μην είναι και για τους ενηλίκους;

  Να περνά την παραμονή της «εορτής» μια αντιπροσωπία συνδικαλιστών από τα σπίτια όλων μας και να ελέγχει εάν τα έχουμε στολίσει όπως πρέπει, εάν είμαστε αρκετά χαρούμενοι λόγω της ... εορτής! Γιατί να ελέγχονται μόνον οι ιδιοκτήτες των σχολείων και να μην ελέγχονται οι ιδιοκτήτες κάθε σπιτιού; Και εάν κρίνουν οι συνδικαλιστές ότι δεν αφιερώσαμε αρκετά μεγάλο μέρος της ημέρας μας στο Πολυτεχνείο ή δεν είμαστε αρκετά χαρούμενοι, αντί να ζητούν από τον υπουργό να μας πατάξει, να παίρνουν ως «δικαστές Dredd» την κατάσταση στα χέρια τους. Να μας υποχρεώνουν να επιδείξουμε την συγκίνηση και τα συναισθήματά μας με τον ίδιο τρόπο που οι Βορειοκορεάτες σύντροφοι επιδείκνυαν τα δικά τους όταν έβλεπαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν ή τους προπάτορές του.

  Ας εορτάζουμε όλοι υποχρεωτικά. Γιατί να το περιορίζουμε στα σχολεία, σύντροφοι; Γιατί, σύντροφοι, έτσι όπως πάνε τα πράγματα ένα είναι σίγουρο: ότι σε 4-5 χρόνια θα είναι περισσότεροι αυτοί που θα εορτάζουν την επέτειο του Πολυτεχνείου στα Νησιά Κέιμαν, στις Βερμούδες και σε άλλα μέρη που επωφελήθηκαν αρκετά από την «γενιά του Πολυτεχνείου» παρά στην Ελλάδα, η οποία μετά και τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνει ξεκάθαρα τι σημαίνει Αριστερά.

  Κατηγορία: