Από τα Σκόπια στην Θεσσαλονίκη

 • Δημοσιεύτηκε: 30 Μάρτιος 2013

  Μοναδικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν το Σάββατο 30 Μαρτίου στον πολυχώρο "Δεσμοί Ελλήνων" στην Θεσσαλονίκη, τον οποίο επισκέφθηκαν οι μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου της ελληνικής γλώσσας στον Περλεπέ των Σκοπίων, συνοδευόμενοι από την δασκάλα τους Κατερίνα Βίδα. Νεαρά κορίτσια του τμήματος αρχαρίων απήγγειλαν ποιήματα στα ελληνικά, που αναφέρονταν κυρίως σε ιστορικές στιγμές του Έθνους μας, αλλά μας τραγούδησαν και όμορφα τραγούδια του Χατζηδάκη και του Θεοδωράκη.

  Τόσο η γενναία δασκάλα, όσο και "τα παιδιά της", όπως με ιδιαίτερη αγάπη τα αποκαλεί, παρουσίασαν το θαυμαστό έργο που συντελείται στο φροντιστήριο αυτό. Εδώ και 20 χρόνια η κα Βίδα διδάσκει ελληνικά στα Σκόπια με τεράστια επιτυχία. Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριές της έχουν γνωρίσει από αυτήν το μεγαλείο της γλώσσας μας και εμμέσως και την ιστορία μας, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την ετυμολογία και την ερμηνευτική των λέξεων, των φράσεων και των ιδιωματισμών της.

  Οι "Δεσμοί Ελλήνων" φιλοξένησαν τα παιδιά και την δασκάλα τους για ένα βράδυ στην Θεσσαλονίκη και την επόμενη ημέρα το πρωί, τους ξενάγησαν στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλεως, με την εξαιρετική συνεισφορά της ξεναγού κας Ευαγγελίας Βακλαβά, η οποία πραγματικά τους "μάγεψε" όλους με τον λόγο της για παραπάνω από δύο ώρες, ενώ πολύ ευγενική ήταν η υποδοχή και η εξυπηρέτηση των υπαλλήλων του μουσείου. Όλοι έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων και με υποσχέσεις εκατέρωθεν και για άλλες συναντήσεις.

   

  Κατηγορία: