Αποτροπές, αλλά και επαναπροωθήσεις

  • Δημοσιεύτηκε: 08 Μάρτιος 2020

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκει κανείς στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 23η Φεβρουαρίου 2020 καταγράφηκαν 6.127 παρανόμως εισελθόντες στη χώρα μας. Από αυτούς 4.714 πέρασαν παράνομα στα νησιά, ενώ οι υπόλοιποι 1.413 από τα χερσαία σύνορα.

    Αναμφισβήτητα, οι αριθμοί αυτοί ωχριούν μπροστά σε όσα ακούγονται για τις πολλές δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν από τον Έβρο, με την παρότρυνση των αρχών του τουρκικού καθεστώτος. Αυτό δείχνει να έχει αφυπνίσει επιτέλους την ελληνική κυβέρνηση, που φαίνεται έτοιμη να αρθεί στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Κι αυτό είναι κάτι που κάθε άλλο παρά απαρατήρητο πέρασε από τον ελληνικό λαό, που στη συντριπτική πλειονότητά του δείχνει να στηρίζει τις κυβερνητικές πρακτικές επί του θέματος.

    Η αντίδραση αυτή του λαού είναι κάτι αυτονόητο για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας, που θέλουν να νιώθουν δίπλα τους την κυβέρνηση. Οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν σε περιόδους κρίσεων, προκειμένου να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της πατρίδας και την ασφάλεια των οικογενειών τους, στηρίζοντας το έργο των εντεταλμένων προς τούτο αρχών ασφαλείας, Στρατού δηλαδή και Αστυνομίας.

    Αυτό, όμως, που ξάφνιασε πολλούς ήταν η αντίδραση χιλιάδων Ελλήνων από άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Σε ολόκληρη την Ελλάδα πολίτες συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης που ετοιμάζονται να στείλουν στους συμπατριώτες τους, που ξημεροβραδιάζονται κατά μήκος των συνόρων μας στον Έβρο, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακλυστεί από μηνύματα συμπαράστασης προς τους ακρίτες μας. Το όλο κλίμα ενισχύουν και οι αναρτήσεις οπλιτών που υπηρετούν στον Έβρο και δηλώνουν υπερήφανοι που τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν το χρέος τους προς την πατρίδα, αλλά και αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσει ούτε κουνούπι.

    Αυτή την συμπεριφορά του ελληνικού λαού θα πρέπει να αξιολογήσει η κυβέρνηση με κριτήρια αμιγώς πολιτικά και όχι ευκαιριακά. Αποτυπώνει μια διαχρονικότητα που ξεκινά από πολύ βαθιά στον χρόνο. Καταδεικνύει το πνεύμα της σύμπνοιας που επικρατεί πάντοτε ενώπιον των κινδύνων που απειλούν την πατρίδα, βάζοντας στην άκρη επιμέρους διαφωνίες και διχόνοιες. Θλιβερές εξαιρέσεις πάντα υπήρχαν και δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν. Αυτές όμως βρίσκουν τη θέση τους στο απορριμματοφόρο της Ιστορίας, όπου σταθερά τις πετά ο ελληνικός λαός.

    Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί επιτέλους την αγωνία των πολιτών, να σταματήσει αμέσως το σχέδιο του υλοποιούμενου εποικισμού, να προστατεύσει αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας, να επαναπροωθήσει όσους από τους παρανόμως εισελθόντες στη χώρα μας προέρχονται από ασφαλείς χώρες και περιοχές και να φροντίσει για την περίθαλψη και παροχή προστασίας σε όλους τους πραγματικούς πρόσφυγες, που αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό όσων εισέρχονται στη χώρα μας, για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι την αποκατάσταση της ομαλότητας στις πατρίδες τους.

    Βεβαίως, αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ισχύσουν για όλους όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας τα τελευταία έτη. Δηλαδή και για τους 861.000 που εισήλθαν το 2015, τους 177.000 του 2016, τους 36.000 του 2017, τους 50.500 του 2018 και τους 74.500 του 2019. Για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή, αφού για όλους αυτούς κανείς δεν μας πληροφόρησε για την τύχη τους.