'Ανεμοι διαμαρτυρίας στην Ευρώπη

 • Δημοσιεύτηκε: 23 Ιούνιος 2004

  Μετά από πολύμηνες διεργασίες και σωρεία τροποποιήσεων, οι ηγέτες των 25 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ομόφωνα πλέον προσυπέγραψαν την έγκριση του Συντάγματος της Ένωσης. Μια εβδομάδα πριν οι πολίτες όμως των χωρών της Ε.Ε είχαν στείλει το δικό τους «μήνυμα» μέσα από την ευρωκάλπη που ανέδειξε πρώτον την πρωτοφανή απαξιωτική αποχή (ύψους 44% κατά μέσο όρο) και δεύτερο το πολιτικό «λυντσάρισμα» των κυβερνώντων στην πλειοψηφία των χωρών-μελών.

  Ο άνεμος ευρωσκεπτικισμού που σαρώνει την Ευρώπη από την Γηραιά Αλβιώνα μέχρι τις χώρες της «Νέας Ευρώπης» είναι ενδεικτικός της αντίδρασης που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη πώληση του προϊόντος «Ευρωσύνταγμα». Οι Ευρωεκλογές σηματοδότησαν την διαφοροποίηση της κοινής γνώμης των χωρών-μελών από τη διάθεση των 25 ηγετών για περαιτέρω εξελίξεις στο θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς η κοινή γνώμη σχεδόν ομοθυμαδόν δείχνει να αμφισβητεί και να αντιτίθεται στο επιχείρημα της μονοδρομικότητας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

  Η «αμαρτωλή» κυβέρνηση της Βρετανίας δίνει μάχη επιβίωσης τόσο εντός της επικρατείας της, εξαιτίας της επέμβασης στο Ιράκ, όσο και στα πλαίσια της Ε.Ε για να διατηρήσει τις προνομιακές παραχωρήσεις υπέρ της Βρετανίας που είχαν γίνει στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Την ίδια στιγμή το Κόμμα της Ανεξαρτησίας στην Βρετανία με σημαία την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κερδίσει το εκπληκτικό ποσοστό του 17% στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Ενόψει βεβαίως του δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα, ο κίνδυνος για αποχώρηση της χώρας σε κάποιο στάδιο, εμφανίζεται ίσως για πρώτη φορά πραγματικός.

  Παράλληλα στην Γερμανία του καταποντισμένου Σρέντερ, η αντιπολίτευση εκβιάζει την εξασθενημένη κυβέρνηση, ότι στο ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του γερμανικού κοινοβουλίου, οι Χριστιανοδημοκράτες θα απαντήσουν με καταψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

  Στην μεγαλύτερη από τις δέκα νέες χώρες-μέλη, την Πολωνία, η φωνή της δυσαρέσκειας ακούγεται από το πρόσωπο-σύμβολο του Λεχ Βαλέσα. Ο ιστορικός ηγέτης της «Αλληλεγγύης» και πρώην πρόεδρος της χώρας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η χώρα του θα θελήσει να αποχωρήσει από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2005. Στην χώρα αυτή της Αν. Ευρώπης το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα «Πολωνική Λίγκα των Οικογενειών της Πολωνίας» έφτασε το αξιοσημείωτο 16% στις πρώτες ήδη Ευρωεκλογές.

  Οι αντιδράσεις στις τρεις αυτές χώρες, αντιπροσωπευτικές τριών διαφορετικών τάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζουν την βαθιά εδραιωμένη αντίληψη της εθνικής τους ιδιοπροσωπίας και ιδιοσυστασίας καθώς και την πλήρη συναίσθηση της ευρωπαϊκής ετερότητας έναντι του ομοσπονδιακού μοντέλου «αλ' αμερικαίν» που ευαγγελίζεται το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η Ευρώπη μίλησε αλλά οι ηγέτες της δεν εννοούν να ακούσουν το μήνυμα...

  Κατηγορία: