Αναφορά διμοιρίας: «Άπαντες παρόντες»

 • Δημοσιεύτηκε: 07 Σεπτέμβριος 2016

  Ήμουν μαθητής όταν παρακολούθησα στην ΕΡΤ την συγκλονιστική εκπομπή των «Ρεπόρτερς» Γιάννη Δημαρά, Γιώργου Λιάνη και Γιάννη Χαρδαβέλλα με την συνέντευξη του καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου, ο οποίος έφυγε προχθές από την ζωή.

  Τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου 1974 ο «Αττίλας» στο Πέντε Μίλι περνούσε την κερκόπορτα. Η Α’ Μοίρα Καταδρομών, που έδρευε στο Μάλεμε, στην οποία υπηρετούσε ο Θανάσης Ζαφειρίου, ενισχυμένη με δύο διμοιρίες αντιαρματικών της Γ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών, αποφασίστηκε ότι θα ενισχύσει την μαχόμενη Εθνική Φρουρά και το Σύνταγμα της ΕΛΔΥΚ. Έτσι, την νύχτα της 21ης Ιουλίου, η μοίρα υπό την διοίκηση του ταγματάρχη (ΠΖ) Γιώργου Παπαμελετίου από τα Δερβενοχώρια απογειώθηκε από την Κρήτη και, πετώντας σε χαμηλό ύψος πάνω από τα κύματα, κατευθύνθηκε προς την φλεγόμενη Κύπρο.

  Μια πρωτοφανής παγκοσμίως επιχείρηση αερομεταφοράς μέσα σε πεδίο αληθινής μάχης με τον κωδικό «Νίκη». Αυτή ήταν η μοναδική ενίσχυση από την μάνα στην κόρη: οι καταδρομείς του Παπαμελετίου και η απολυόμενη σειρά της ΕΛΔΥΚ, που σχεδόν στασίασε εν πλω απαιτώντας από τον κυβερνήτη, τον γενναίο Χανδρινό, να γυρίσει στην Πάφο για να πολεμήσουν με τους «νέους», όπως και έγινε, ενώ με τον επανάπλου του «Λέσβος», τα αντιαεροπορικά Μπόφορς του διέλυαν θέσεις των Τουρκοκυπρίων στον θύλακα της Πάφου.

  Η μοίρα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας πριν από το χάραμα, μέσα σε κόλαση φίλιων και εχθρικών πυρών. Οι ομοχειρίες των κυπριακών αντιαεροπορικών εξέλαβαν στην αρχή τα ελληνικά μεταγωγικά για τουρκικά, που επιχειρούσαν αιφνιδιαστική κατάληψη του αεροδρομίου και έβαλαν εναντίον τους. Χύθηκε ελληνικό αίμα ώσπου οι Κύπριοι ΜΠΑτζήδες να αντιληφθούν το τραγικό λάθος.

  Το «Νίκη 4», στο οποίο επέβαινε ο Θανάσης Ζαφειρίου, στην διμοιρία του ΔΕΑ (ΠΖ) Τσαμκιράνη, διάτρητο άρχισε να πέφτει φλεγόμενο. Οι χειριστές ήταν νεκροί και οι συνάδελφοι του Ζαφειρίου ήταν νεκροί ή βαριά τραυματισμένοι. Ενώ οι φλόγες ήδη κατέτρωγαν το αεροπλάνο, ο Ζαφειρίου κατάφερε και άνοιξε την πόρτα του αεροπλάνου και πήδηξε στο κενό από ύψος σχεδόν 80 (!) μέτρων.

  Βρέθηκε σε ένα χωράφι την άλλη μέρα, ενώ το αεροπλάνο συνετρίβη στην Μακεδονίτισσα. Σκοτώθηκε το πλήρωμα και ολόκληρη η διμοιρία του ΔΕΑ (ΠΖ) Δημήτρη Τσαμκιράνη. Άλλοι δύο καταδρομείς, που επέβαιναν στο «Νίκη 6», σκοτώθηκαν και αυτοί, ο Σπύρος Νόμπελης και ο Κωνσταντίνος Οικονομάκης, ενώ τραυματίστηκαν και άλλοι εννέα.

  Μήνες ολόκληρους έμεινε αναίσθητος στο νοσοκομείο ο Θανάσης Ζαφειρίου με πολλαπλά κατάγματα και διαφόρων ειδών σοβαρές κακώσεις. Θαύμα η επιβίωσή του από αυτό το άλμα στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο. Σε εκείνη την εκπομπή αφηγείτο την απίστευτη περιπέτειά του ξαναζώντας κάθε δευτερόλεπτο, ενώ ο πόνος για τον χαμό όλης της διμοιρίας του ήταν έκδηλος στο ξέσπασμά του. Νόμιζες ότι ήταν ξανά μέσα στο φλεγόμενο Noratlas με τους αιμόφυρτους συντρόφους του και έφευγε πάλι στο κενό.

  Είχα την τύχη να του σφίξω το χέρι στην Κύπρο πριν από χρόνια. Πρόσφατα βρέθηκε η ακριβής θέση όπου τότε θάφτηκε με μπουλντόζα το «Νίκη 4». Ένας-ένας δε οι νεκροί ήρωες αναγνωρίζονται από το DNA και πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για το τελευταίο ξόδι. Από προχθές, που μπήκε πάλι στην γραμμή μαζί τους και ο Θανάσης Ζαφειρίου, στην αναφορά της διμοιρίας ο λοχαγός πια, προαχθείς μετά θάνατον επ’ ανδραγαθία, Δημήτρης Τσαμκιράνης από τις Ελευθερές Καβάλας, μπορεί με τον γνωστό βροντώδη τρόπο των λοκατζήδων να αναφέρει στον διοικητή του: «Άπαντες παρόντες»!

  Κατηγορία: