Ένα βιβλίο για τους ήρωες

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Φεβρουάριος 2016
  Άνδρες του 4ου λόχου της ΕΛΔΥΚ με τον διοικητή τους Λούη Ιωαννίδη.

  Στην μικρή φωτογραφία βλέπουμε το εξώφυλλο ενός βιβλίου που αξίζει την προσοχή μας. Τιτλοφορείται «Το Χρονικό της Μάχης της ΕΛΔΥΚ 14-16/8/1974» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πελασγός». Γράφτηκε από τον ταξίαρχο ε.α. Παναγιώτη Σταυρουλόπουλο, τον τελευταίο στρατοπεδάρχη της ΕΛΔΥΚ 1974.

  Η αφήγηση του Ελληνα πολεμιστή είναι συνταρακτική και προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Μαζί με τα δάκρυα για την ήττα, τα σκοτωμένα και αγνοούμενα αδέλφια μας και την οργή για την προδοσία που διεπράχθη σε βάρος του Ελληνισμού, έρχονται και η ανάταση, το δέος, το ρίγος και η υπερηφάνεια για τον ηρωισμό των μαχητών μας. Η επική μάχη που έδωσαν οι Έλληνες στα άγια χώματα της Κύπρου μπόρεσε να χωρέσει σε λέξεις επειδή την περιέγραψε κάποιος που πολέμησε και πλήρωσε τοις μετρητοίς το κόστος της ανδρείας του.

  Οι Έλληνες είναι ο μοναδικός λαός που η Ιστορία του επιτρέπει να νιώθει υπερήφανος ακόμα και για τις ήττες του στα πεδία των μαχών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πολεμιστές μας ουδέποτε αποχωρίζονται το ήθος, την ευσέβεια και την αγαθή προαίρεση να αυτοθυσιαστούν υπέρ βωμών και εστιών.

  Το βιβλίο του Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, ένας συγγραφέας που έχει αφιερώσει την ερευνητική και αφηγηματική του ικανότητα, την ευθυκρισία και την πένα του στην υπεράσπιση της αλήθειας για την κυπριακή υπόθεση.

  Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 11.45 π.μ. στο Δημαρχείο Καλλιθέας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου και Ματζαγριωτάκη 2). Θα μιλήσει ο συγγραφέας ταξίαρχος ε.α. Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος, ο επιμελητής της εκδόσεως Κωνσταντίνος Δημητριάδης και ο Ιωάννης Κακολύρης, ιστορικός και συγγραφέας, τέως αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι πεσόντων, πολεμιστών και αγνοουμένων της ΕΛΔΥΚ ’74, καθώς και ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 25ης Φεβρουαρίου 2016 της εφημερίδας «Δημοκρατία».