Ψήφο στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία για να μην μετατραπεί το περήφανο ΟΧΙ σε ταπεινωτικό ΝΑΙ

 • Δημοσιεύτηκε: 07 Ιούνιος 2004

  Πάντα το λέγαμε ότι στην Κύπρο όλα τα πρωτοφανή μπορεί να τα περιμένει κανείς. Παρά την παλλαϊκή κατακραυγή εναντίον των ηγεσιών, και παρά το ισχυρό ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού με 76% στο δημοψήφισμα, στο πολιτικό σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζουν πολλά. Όλοι συμπεριφέρονται σαν να πέρασε το ΝΑΙ. "Λύση με βάση το σχέδιο Ανάν". Αυτό ακούμε να επαναλαμβάνεται ευλαβικά, από όλους σχεδόν τους ηγέτες μας.

  Τι συμβαίνει λοιπόν; 'Aδικα πολεμήσαμε για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη του σχεδίου Ανάν; Απαιτούμε από τους ηγέτες μας να πουν επιτέλους την αλήθεια. Ακούσαμε πομπώδεις διακηρύξεις στο παρελθόν που μιλούσαν για επιστροφή προσφύγων, για κατάργηση των εγγυήσεων, για αποχώρηση στρατευμάτων, για ανθρώπινα δικαιώματα. Ακούσαμε για "κόκκινες γραμμές", πέραν των οποίων δεν επρόκειτο να διαβούν οι ηγέτες μας. Ήρθε το σχέδιο Ανάν, τελικό προϊόν μιας χρεοκοπημένης πολιτικής, και ξεχάστηκαν όλα. Χρειάστηκαν πέντε στον αριθμό αναθεωρημένα σχέδια για να διαπιστώσουν όλοι ότι το σχέδιο αυτό δεν αλλάζει, τέτοια είναι η φιλοσοφία του.

  Παρά το γεγονός αυτό, ακόμα και μετά την πολυπόθητη ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών μας επιμένει να το νεκραναστήσει. Μα επιτέλους, δεν είναι για το περιλάλητο Ευρωπαϊκό κεκτημένο που θέλαμε να ενταχθούμε στην ΕΕ; Εάν είναι για τις ταμπέλες, τις σημαίες, τα ταξίδια στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τις εναρμονιστικές φορολογίες, να μας το πουν να το ξέρουμε. Τι σόι Eυρωπαίοι θα είμαστε όταν για μας δεν θα ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα ισχύουν για τους υπόλοιπους Eυρωπαίους;

  Οι επικείμενες Ευρωεκλογές, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, είναι άμεσα συνδεδεμένες με το πρόσφατο δημοψήφισμα. Θα καταδείξουν αν θα συνεχίσει η αμφισβήτηση των ηγεσιών που με την "σοφή" πολιτική τους μας έφεραν στο σχέδιο Ανάν. Θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τι θα λέμε στην Ευρώπη. Ο κάθε πολίτης ας αναλάβει τις ευθύνες του. Ας διερωτηθεί για την αξιοπιστία των επιλογών που έχει μπροστά του: Διασφαλίζεται μια δίκαιη λύση με τις "απαιτήσεις" του ΑΚΕΛ για ασφάλεια και εγγυήσεις για εφαρμογή της λύσης; Μπορεί να είναι αξιόπιστο ένα αριστερό κίνημα που κακίζει τα όπου γης σχέδια των Αγγλο-Αμερικανών Ιμπεριαλιστών, ενώ την ίδια ώρα προσυπογράφει τα σχέδια τους για την Κύπρο; Τι θα λέει "η πιο δυνατή ομάδα" του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Ευρώπη; Τι πιθανόν να πει από τα Ευρωπαϊκά βουλευτικά έδρανα ο Γιαννάκης Κασουλίδης ο οποίος χαρακτήριζε το σχέδιο Ανάν (προϊόν της δικής του θητείας ως ΥΠΕΞ), ως ισορροπημένο; Τι θα πει ο Λευτέρης Χριστοφόρου ο οποίος την μια ήταν του ΟΧΙ και την άλλη του ΝΑΙ; Τι θα πει η ΕΔΕΚ της οποίας το ψηφοδέλτιο έχει χρωματιστεί σχεδόν πλήρως με εκπροσώπους του ΝΑΙ; Τι θα λέει ο συνασπισμός "για την Ευρώπη"; Αυτή η "ηρωική έξοδος" δεν συνοδεύεται με πειστικές θέσεις, όταν δέχονται να συζητούν με βάση το σχέδιο Ανάν. Δεν θα έπρεπε να ξεχνούμε τον βίο και πολιτεία των ιδίων πολιτικών προσώπων οι οποίοι με την διαχρονική στήριξη των "ιερών τεράτων" της πολιτικής σκηνής, φέρουν ευθύνη για την κατάληξη στο σχέδιο Ανάν. Θυμίζουμε και το άρθρο της 22/11/2003 του Πρόδρομου Προδρόμου με τίτλο "Ας δούμε κατάματα την αλήθεια", που μιλούσε ουσιαστικά για υιοθέτηση των "πραγματικοτήτων", και λύση δύο κρατών. Πόσο πειστικός και διεκδικητικός υπέρ των Κυπριακών συμφερόντων μπορεί να είναι κάποιος, (ακόμα και αυτοί που δικαιούνται πίστωσης χρόνου), όταν μιλά για διασφάλιση ανθρώπινων δικαιωμάτων και συζητά με βάση το σχέδιο Ανάν;

  Οι πολίτες με την ψήφο τους στις Ευρωεκλογές θα πρέπει να δώσουν συνέχεια στην ελπιδοφόρα πορεία που ξεκίνησαν οι ίδιοι, για τον τόπο, με το αξιοπρεπέστατο ΟΧΙ που βροντοφώναξαν. Θα πρέπει από την άλλη να καταλάβουν ότι εάν επανέλθουν στην στήριξη των ηγεσιών που μας έφεραν στο σχέδιο Ανάν, επαναφέρουν τον ίδιο θανάσιμο κίνδυνο. Θα είναι συνεργοί στην νεκρανάσταση του καταστροφικού σχεδίου. Θα μετατρέψουν το περήφανο ΟΧΙ σε ταπεινωτικό ΝΑΙ. Θα δώσουν το μήνυμα της τελικής παραδοχής εκ μέρους μας, αδυναμίας επίκλησης του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου για την περίπτωση μας.

  Στις 13 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Συνεργασία - Νέοι Ορίζοντες, προσφέρει την εναλλακτική πρόταση. Αυτήν που ενδυναμώνει την προοπτική για σωστή Ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

  Κατηγορία: