Χριστόφιας και ανθρώπινα δικαιώματα

 • Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμβριος 2003

  Δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συμφωνούμε με τον Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια που προέβη στην πιο πάνω δήλωση. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Με όλο το σεβασμό όμως, μου φαίνεται ότι ο ίδιος είναι από τους τελευταίους που έχει δικαίωμα να αποτολμά να κακίζει την μέχρι τώρα επιλεκτικότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα.

  Δεν υπάρχει συμβατότητα της πιο πάνω δήλωσης με τον βίο και πολιτεία του ίδιου του κ. Χριστόφια, αλλά και της πολιτικής παράταξής του. Μάλλον θα λέγαμε ότι τα βέλη του, έρχονται σαν μπούμερανγκ να πλήξουν τον ίδιο. Γιατί η πολιτική που ακολουθεί ο ίδιος, και το ΑΚΕΛ, πράγματι επιβραβεύει τις εκπτώσεις στην εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ όντως δεν μπορούμε, και το επαναλαμβάνουμε, να είμαστε επιλεκτικοί σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχει επιλεκτικότητα στις τοποθετήσεις, ανάλογα με την εκδήλωση, το ακροατήριο, ή τους αναγνώστες του εντύπου που φιλοξενεί τους πολιτευτές μας.

  Πώς μπορεί να εναρμονιστεί η πιο πάνω θέση με την πάγια θέση του ΑΚΕΛ (και της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων) ότι στοχεύει και αγωνίζεται για λύση του Κυπριακού με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία; Η αποδοχή τέτοιας μορφής λύσης είτε αυτή ονομάζεται Διζωνική, είτε λύση Ανάν, μιλάει από μόνη της. Ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας είναι χωρίς υπερβολή, επιλεκτικός στο τι λέει αποκρύβοντας την πραγματική αλήθεια, για να πούμε το πιο ήπιο που μπορεί να ειπωθεί. Γίνεται επιλεκτικός στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το να δέχεται τέτοια λύση για την πατρίδα του. Μια λύση η οποία τουρκοποιεί το ίδιο το χωριό του, το Δίκωμο και ολόκληρη την επαρχία της Κερύνειας. Αισθάνεται άνετα όμως να μας παρουσιάζει τα φύκια ως μεταξωτές κορδέλες (βλέπε λειτουργικότητα Διζωνικής Ομοσπονδίας ή Σχεδίου Ανάν με ή χωρίς αλλαγές). Κατά γενική ομολογία το σχέδιο Ανάν είναι η "τελειοποίηση" των Διζωνικών επιδιώξεων των ηγετών μας, και έγινε με την δική τους συνεισφορά, το παραδέχονται όλοι, ότι το σχέδιο δεν είναι ουρανοκατέβατο.

  Ας μην υποτιμούν οι ηγέτες, αφ' υψηλού, την νοημοσύνη του λαού! Τίθεται ένα μέγα ερώτημα: Γιατί επιλέξαμε, ως Κύπρος, να ενταχθούμε στην Ενωμένη Ευρώπη; Μεγαλοστομίες ακούσαμε πολλές. Ακόμα και για απελευθέρωση μέσω της Ευρωπαϊκής λύσης μιλούσαν οι ευρωπαϊστές. Στους καχύποπτους για το ασυμβίβαστο της Διζωνικής Ομοσπονδίας με τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι υπερασπιστές της ακολουθούμενης πολιτικής, είχαν πάντα ασπίδα το "πολυθρύλητο" ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο θα διόρθωνε τα πάντα. Τι γίνεται όμως τώρα που οι ίδιοι που απαντούσαν με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουν λύσεις αντίθετες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα μας μείνουν μόνο οι εναρμονίσεις και οι ευρωπαϊκές φορολογίες και μια αντιευρωπαϊκή λύση; Δεν μπορούμε κ. Χριστόφια να είμαστε επιλεκτικοί σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Δεν είναι αυτήν την Ευρώπη που μας κάνατε να ονειρευόμαστε.

  Στο δια ταύτα: Υπάρχουν ενώπιον μας κάποια αδιαμφισβήτητα δεδομένα. Πρώτον, το σχέδιο Ανάν ως έχει, είναι η νομιμοποίηση της κατοχής, ένα σχέδιο λύσης που μετατρέπει την Κύπρο σε Τουρκικό προτεκτοράτο, όμηρο της Τουρκίας. Δεύτερο, οι ηγέτες μας κομπάζουν ότι το σχέδιο έγινε αποδεκτό μόνο ως βάση για λύση (και όχι ως βάση για συζήτηση πια), και ότι επιβάλλονται αλλαγές που θα το κάνουν λειτουργικό. Τρίτον, το σχέδιο δεν αλλάζει, παρά με αμοιβαίες υποχωρήσεις σε επουσιώδη ζητήματα. Αυτό δηλώνουν οι συγγραφείς του, οι πάτρωνες του, και οι ηγέτες μας, και είναι και το πιο λογικό αν λάβει κανείς υπ' όψη την χωριστική φιλοσοφία του σχεδίου. Δεν μπορεί επιτέλους ένα σχέδιο που φτιάχτηκε στα μέτρα της Τουρκίας (και της Αγγλίας) να αλλάξει προς όφελος μας όσο δεινοί κι αν είναι οι διαπραγματευτές μας.

  Κοντός ψαλμός αλληλούια. Θέλαμε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, αποχώρηση των εποίκων, αφαίρεση των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, επιστροφή προσφύγων με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λειτουργικό σύνταγμα. Τίποτε από όλα αυτά δεν διασφαλίζεται με το σχέδιο Ανάν, και όσοι μη ενημερωμένοι αμφιβάλλουν, ας αναζητήσουν την αλήθεια. Πρόκειται για μια καλοστημένη παγίδα αγγλικής κατασκευής και αμερικανικής προέλευσης. Πρόκειται για νομιμοποίηση της κατοχής, με κυριαρχία των Τούρκων στον Βορρά και συγκυριαρχία στον Νότο.

  Είναι απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή χώρα, στον 21ο αιώνα να στοχεύουμε σε αναχρονιστικές λύσεις, που μας παίρνουν πίσω στον μεσαίωνα. Είναι εγκληματικό, εμείς οι ίδιοι, τα θύματα της τραγωδίας του 1974, να είμαστε επιλεκτικοί σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  Κατηγορία: