Τρισάγιο στην μνήμη του Ιωάννη Τσιγάντε

  • Δημοσιεύτηκε: 05 Απρίλιος 2015

    Την 5ην Απριλίου 2015 και ώρα 11.30 π.μ. η Λέσχη Καταδρομών και Ιερολοχιτών, με την συνεργασία των συγγενών και φίλων της μυστικής οργανώσεως «Μίδας 614» τέλεσε τρισάγιο εις μνήμην του αντισυνταγματάρχη Πεζικού Ιωάννη Τσιγάντε, αρχηγού της οργανώσεως, φονευθέντος σε συμπλοκή μετά των ιταλικών αρχών κατοχής, των ασυρματιστών της οργανώσεως Ανδρονίκου Ματθαίου, Δανηιλίδου Μάριου, Λιάκου Θεοδώρου, Μωραϊτου Ιωάννη και Ρούσσου Κωνσταντίνου, εκτελεσθέντων υπό των αρχών κατοχής, ως επίσης και υπέρ των φονευθέντων εν τη εκτελέσει αποστολής, των εκτελεσθέντων υπό των αρχών κατοχής και των αποβιωσάντων μελών (στρατιωτικών και μη) απάσων των μυστικών οργανώσεων και υπηρεσιών που έδρασαν κατά την εχθρική κατοχή υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής. Το τρισάγιον ετελέσθη στην προτομήν του αντισυνταγματάρχη Πεζικού Ιωάννη Τσιγάντε, που βρίσκεται στην συμβολή των λεωφόρων 28ης Οκτωβρίου και Αλεξάνδρας (έναντι του κτιρίου της ΓΣΕΕ).

    Η εκδήλωση άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση και συνεχίστηκε με την ομιλία του στρατηγού ε.α. Γεωργίου Παπαδοπούλου, με θέμα «Η εθνική αντίσταση στην χώρα μας κατά την Κατοχή 1941-1944». Ο στρατηγός κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στους παράλληλους αγώνες που έδιναν οι Έλληνες, κατά την διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, σε Βόρεια Αφρική και Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, η δράση των ομάδων του ΚΚΕ αμαύρωσαν την ιστορία και δεν επέτρεψαν να δικαιωθούν οι αγώνες αυτοί. Και τούτο διότι, χάριν σκοπιμότητας, το ΚΚΕ ηθέλησε να επωφεληθεί από την γενική αναστάτωση που επικρατούσε και να περάσει τον μπολσεβικισμό. Επέβαλε ετσιθελικά τις θέσεις του σε πόλεις και χωριά, ενώ κατέστησε την δράση των εθνικών οργανώσεων απαγορευτική. Στην συνέχεια οργάνωσε δίκτυα κατασκοπείας, πληροφοριών και δικών του αντάρτικων ομάδων για να τις εξοντώσει. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στις πιο γνωστές αντιστασιακές ομάδες και αρχηγούς, που δρούσαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως ήταν οι «Μίδας 614», ΕΔΕΣ - Ναπολέων Ζέρβας, ΕΚΚΑ - Συνταγματάρχης Ψαρρός, ΠΑΟ - Τσαούς Αντόν, Ανταρτικές Ομάδες Κρήτης κ.α. Στην Πελοπόννησο ήταν οι ομάδες των Γεωργίου και Χρήστου Καραχάλιου, οι οποίες άργησαν, σχετικώς με τις άλλες, να οργανωθούν, σε αντίθεση με αυτές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που στελεχώθηκαν τάχιστα από φανατικούς οπαδούς. Η διοίκησή του ΚΚΕ κατόρθωσε όχι μόνο να μην επιτρέψει σε καμία εθνική-πατριωτική ομάδα να πολεμήσει τον κατακτητή, αλλά και τις πολέμησε με μένος, σκοτώνοντας μάλιστα όλους τους ηγήτορες αξιωματικούς. Η επίσημη πολιτεία δεν αναγνωρίζει την θυσία των ανθρώπων αυτών, ούτε και την προσφορά τους προς την πατρίδα.

    Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων:

    • Εκ μέρους των επιζώντων αγωνιστών όλων των αντιστασιακών οργανώσεων 1941-1944, ο Μιχαήλ Τουρναβίτης, μέλος της αντιστασιακής οργανώσεως «Αγωνιζομένη Ελλάς», ο οποίος, 18χρονος τότε, συνελήφθη να τοιχοκολλά αντιστασιακές ανακοινώσεις. Συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε θάνατο από γερμανικό στρατοδικείο, σώθηκε δε από καθαρή τύχη. Έχει εκδώσει σχετικό αυτοβιογραφικό βιβλίο, με τίτλο «Ιστορικό ενός Μελλοθανάτου».
    • Εκ μέρους της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
    • Για την Πανελληνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αθηνών ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος
    • Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», ο Πρόεδρος Ιωάννης Γιαννάκενας
    • Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Συνταξιούχων Αστυνομίας Πόλεων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Κορμάς
    • Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ Ναπολέων Ζέρβας, ο Δημήτριος Γερογιάννης
    • Για την Πανελλήνιο Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, ο ταξίαρχος Ανδρέας Δημητρόπουλος

    Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο. Ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομών και Ιερολοχιτών, Κωνσταντίνος Καλαντζής ευχαρίστησε τους παρισταμένους και η κ. Ελένη, εγγονή του Χριστόδουλου Τσιγάντε, δίδυμου αδελφού του Ιωάννη, προσέφερε καφέ στην παρακείμενη καφετέρια του μουσείου.

    Κατηγορία: