Τρεις κλασσικές ελληνικές ταινίες στο τέλος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

 • Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμβριος 2014

  Μπορεί το 55ο Φεστιβάλ να προβάλλει καινούργιες ταινίες από όλον τον κόσμο, όμως στην διάρκεια του υπάρχει ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια του Ελληνικού κινηματογράφου. Έτσι την Κυριακή ξεχωρίζουν τρεις κλασσικές ταινίες που αξίζει να τις δει (και να τις ξαναδεί) κανείς.

  14:30 Η τιμή της αγάπης της Τώνιας Μαρκετάκη. Με τους Τούλα Σταθοπούλου, Άννα Λούλου, Στρατή Τσομπανέλη, Άλκη Κωνσταντή. Έτος παραγωγής: 1983. Βασισμένη στην νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Η Τιμή και το Χρήμα». Η ταπεινής καταγωγής Ειρήνη ερωτεύεται τον νεαρό ξεπεσμένο άρχοντα Ανδρέα. Αρχικά εκείνος, αφού με τον ασυγκράτητο έρωτά του την εκθέτει, ζητάει στη συνέχεια μεγάλη προίκα για να την παντρευτεί. Η μητέρα της Ειρήνης, Επιστήμη, που είναι και ο αρχηγός της οικογένειας μιας και ο πατέρας είναι ένας μέθυσος, αρνείται. Τα «τάλαρα» που έχει μαζέψει με τόσο κόπο πρέπει να μοιραστούν δίκαια σε όλα της τα παιδιά. Βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, κουστουμιών, αʼ γυναικείου ρόλου (Τούλα Σταθοπούλου), μουσικής, μακιγιάζ - κρατικά βραβεία Υπουργείου Πολιτισμού 1983. Αίθουσα «Παύλος Ζάννας».

  17:00 Η Κάλπικη Λίρα του Γιώργου Τζαβέλα. Με τους Δημήτρη Μυράτ, Βασίλη Λογοθετίδη, Ίλυα Λιβυκού, Μίμη Φωτόπουλο, Σπεράντζα Βρανά, Ορέστη Μακρή, Μαρία Καλαμιώτου, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρη Χορν. Έτος παραγωγής: 1955. Η υπόθεση αφορά μία λίρα κάλπικη η οποία αλλάζει χέρια στις 4 ιστορίες της ταινίας και φέρνει διαφορετικά αποτελέσματα, ηθικά, προσωπικά και κοινωνικά. Υπάρχει ο τίμιος Ανάργυρος (Βασίλης Λογοθετίδης) που πέφτει ηθικά για χατίρι της φεμ φατάλ Φιφής (Ίβυ Λιβυκού). Αντίθετα στην τρίτη ιστορία ο φιλάργυρος νοικάρης κυρ Βασίλης (Ορέστης Μακρής) «ανοίγεται» συναισθηματικά και βοηθά χριστουγεννιάτικα την οικογένεια της μικρής Φανής που αποκτά την ψεύτικη λίρα. Τέλος η κάλπικη λίρα γίνεται αφορμή να τσακωθούν η πόρνη (Σπεράντζα Βαρνά) και ο ψευδο-τυφλός ζητιάνος (Μίμης Φωτόπουλος), αλλά και να ενωθούν και να χωρίσουν ο ζωγράφος (Δημήτρης Χόρν) και η πλούσια κληρονόμος (Έλλη Λαμπέτη). Γενικά μια ταινία που προβληματίζεται πάνω στην ψεύτική λάμψη του χρήματος αλλά και του υλισμού της μεταπολεμικής υλιστικής κοινωνίας και που μπορεί να θεωρηθεί η κορυφαία του κλασσικού ελληνικού κινηματογράφου. Αίθουσα «Παύλος Ζάννας».

  22:00 Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού. Με τους Μάρω Βασιλείου, Χρήστο Ζορμπά, Κούλα Αγαγιώτου, Γιώργο Κουτούζης. Έτος παραγωγής: 1971. Ένας λοχίας, ο Μπάσκος, γνωρίζει σε μια ταβέρνα μια όμορφη πόρνη, την Ευδοκία, και την ερωτεύεται. Εκείνη τον ξεχωρίζει απʼ τους άλλους άντρες κι αρχίζει να κάνει παρέα μαζί του, αλλά ο προστάτης κι αγαπητικός της αντιδρά βίαια. Ο σύντομος ερωτικός δεσμός των δύο νέων οδηγείται σε ποικίλες αμφιταλαντεύσεις. Όταν όμως ο λοχίας απολύεται κι είναι έτοιμος να ριχτεί στη μάχη της ζωής, ο προστάτης της Ευδοκίας και οι φίλοι του επανέρχονται, τον ξυλοκοπούν και του παίρνουν την κοπέλα για να συνεχίσουν να την εκμεταλλεύονται. Αίθουσα «Παύλος Ζάννας».

  Κατηγορία: