Το τουρκικό προξενείο και ο περιφερειάρχης

 • Δημοσιεύτηκε: 20 Ιούλιος 2009

  Όταν πριν μερικούς μήνες, θαυμάσαμε την αποφασιστική στάση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Δημήτρη Σταμάτη, απέναντι στην προκλητική πρακτική του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής, πιστέψαμε ότι επιτέλους φάνηκε κάτι να αλλάζει στην ραγιάδικη νοοτροπία του ελλαδικού κρατιδίου απέναντι στην Άγκυρα. Η σαφής προειδοποίηση του περιφερειάρχη προς τον Τούρκο "τοπάρχη", ότι θα κινήσει τις διαδικασίες απελάσεώς του, αν συνεχίσει να δραστηριοποιείται με την ίδια προκλητικότητα, μας ξάφνιασε πραγματικά ευχάριστα.

  Το κλίμα αισιοδοξίας ενισχύθηκε λίγο καιρό μετά, όταν ο κ. Σταμάτης επέστρεψε την πρόσκληση που του απηύθυνε η διοίκηση της τουρκικής τράπεζας για τα εγκαίνια του υποκαταστήματός της στην Κομοτηνή, επειδή δεν ήταν γραμμένη και στα ελληνικά. Τότε η πεποίθησή μας κόντεψε να γίνει βεβαιότητα, αφού μάλιστα η Περιφέρεια προέβη και σε άλλες μικρότερου βεληνεκούς, αλλά αποφασιστικές κινήσεις ενάντια στην δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου.

  Δυστυχώς, όμως, η εθνική αυτή ευφορία κράτησε πολύ λίγο... Οι προειδοποιήσεις του περιφερειάρχη αποδείχθηκαν μόνο λόγια. Ο Τούρκος πρόξενος συνέχισε να κινείται προκλητικότατα στον χώρο της Θράκης μας, παραβιάζοντας επανειλημμένως το πρωτόκολλο και προβαίνοντας σε δηλώσεις και πρακτικές ιδιαιτέρως προκλητικές εναντίον του Ελληνισμού της περιοχής, τόσο των χριστιανών, όσο και των φιλήσυχων και νομοταγών μουσουλμάνων.

  Ο περιφερειάρχης, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του, δεν τόλμησε να προβεί σε κυρώσεις εναντίον του Τούρκου προξένου. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά προχώρησε σε μία πρακτική, που κάθε άλλο τιμά το κύρος του θεσμού που εκπροσωπεί, αλλά και τον ίδιο ως προσωπικότητα: αποφάσισε να μην παρίσταται πλέον σε εκδηλώσεις στις οποίες θα παρευρίσκεται ο Τούρκος πρόξενος!

  Γνωρίζοντας την ευαισθησία του κ. Σταμάτη στα εθνικά θέματα, είμαι σίγουρος ότι αυτή η επιλογή δεν αρμόζει στο ήθος και στο αξιακό σύστημα στο οποίο πιστεύει. Είμαι σίγουρος ότι του επιβλήθηκε από ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια και μάλιστα από υπουργό που κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει καμία αρμοδιότητα σε ανάλογα θέματα. Αναφέρομαι φυσικά στην Υπουργό Εξωτερικών κα. Μπακογιάννη, οι παρεμβάσεις της οποίας στον χώρο της Θράκης δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και σωρεύουν περισσότερα προβλήματα. Οι εξαγγελίες της για το νόμο περί βακουφίων και περί ποσοστώσεως των μουσουλμάνων στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ είναι από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις αυτής της παρέμβασής της, λες και τα ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες είναι αρμοδιότητα της υπουργού εξωτερικών.

  Επειδή, λοιπόν, ο κ. Σταμάτης τείνει στο να απαξιώσει όλη την θετική εικόνα που δημιούργησε τόσο γύρω από το πρόσωπό του, όσο και γύρω από τον θεσμό που εκπροσωπεί, αλλά και να δημιουργήσει ξανά μαύρες σκέψεις στον Ελληνισμό της Θράκης με την πρακτική του, οφείλει το συντομότερο δυνατόν να αρθεί και πάλι στο ύψος των περιστάσεων αφήνοντας στην άκρη τις όποιες προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες, και να υπερασπιστεί τα εθνικά μας δίκαια και την εθνική μας αξιοπρέπεια, όπως πολύ καλά γνωρίζει ότι μπορεί να πράξει. Οι Έλληνες της περιοχής το απαιτούν πλέον αυτό, από όλους τους αξιωματούχους της ελληνικής πολιτείας, πολύ δε περισσότερο, από τον ίδιο. Ας μην τους απογοητεύσει.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 16ης Ιουλίου 2009 της εφημερίδας Στόχος.
  Κατηγορία: