Το πάθημα του 2007 δεν έγινε μάθημα Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα «Σφήνα»

 • Δημοσιεύτηκε: 02 Σεπτέμβριος 2009

  Τι έφταιξε για την βιβλική καταστροφή στην Αττική; Ο στρατηγός-άνεμος του Βύρωνα Πολύδωρα ή τα πεύκα του Ευάγγελου Αντώναρου;

  Τις καιρικές συνθήκες δεν τις ελέγχουμε. Όπως δεν ελέγχουμε την «ποιότητα» των δέντρων μας και αν θα καίγονται γρήγορα ή αργά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει ότι ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες - οι άνεμοι θα υπάρχουν πάντα, δεν μπορούμε να τους καταργήσουμε όπως δεν μπορούμε να καταργήσουμε και τα πεύκα επειδή καίγονται εύκολα! Οι πολιτικοί οφείλουν να σχεδιάζουν πολιτικές δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και όχι να εξηγούν ως δημοσιογράφοι ή αναλυτές τι συνέβη. Διαχρονικά οι πολιτικές αυτές αποτυγχάνουν γιατί κανείς δεν ενσκήπτει σοβαρά στα προβλήματα. Αυτή η αδυναμία του κράτους να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από προβλήματα είναι που δημιουργεί την απόλυτη απαξίωση της πολιτικής ζωής.

  Θεωρείτε ότι το κράτος λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά;

  Το κράτος είναι ανύπαρκτο. Είναι υπαρκτό μόνο στην φορολογία και ανύπαρκτο στην ανταπόδοση των οικονομικών θυσιών που κάνουν οι φορολογούμενοι πολίτες. Μπορεί να ακούγεται αφοριστικό - και ίσως εν μέρει να είναι - αλλά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα γεννά το ζήτημα της ανεπάρκειας του κράτους. Είμαστε στο έλεος του Θεού. Δεν το λέω μόνο γιατί κάηκαν 180.000 στρέμματα, αλλά γιατί αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται από το 1980, τα δάση καταστρέφονται συστηματικά και οι πολιτικοί που φέρουν την κυβερνητική ευθύνη επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια. Οι πολίτες δεν θέλουν να ακούν εξηγήσεις «φυσικού» ή και «μεταφυσικού» τύπου, αλλά πως μπορούν να βελτιωθούν οι ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

  Πώς κρίνετε τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης των πυρκαγιών; Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι από την κυβέρνηση επιχειρείται η μετάθεση των ευθυνών στην Πυροσβεστική.

  Δεν περιμένω ο εκάστοτε υπουργός να παίξει τον ρόλο του πυροσβέστη, δεν έχει την ευθύνη για την φυσική πράξη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς και δεν μπορεί να κυβερνήσει το πυροσβεστικό αεροπλάνο. Φυσικά και η Πυροσβεστική έχει την επιχειρησιακή ευθύνη. Το ζήτημα είναι οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Πυροσβεστικής να εκτιμήσουν την δουλειά της. Αν η Πυροσβεστική λειτούργησε άψογα, αν έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό τότε θα αναζητήσουμε ευθύνες σε υψηλότερο επίπεδο. Αν μπορούσαν να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα και δεν υπήρξαν, να καταλογιστούν οι ευθύνες.

  Εντοπίζετε πολιτικές ευθύνες σε υπουργούς της κυβέρνησης;

  Ευθύνες φέρουν ο Υπουργός Εσωτερικών, ο αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης υφυπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι υπεύθυνο για την δασική πολιτική. Από το 2007 το μόνο που ακούμε είναι φυσικού τύπου εξηγήσεις γιατί κάηκε η Αττική. Έχει νόημα να ακούσουμε τι μπορούσε να γίνει και δεν έγινε για να έχουμε και μια ελπίδα ότι κάτι θα βελτιωθεί στο μέλλον. Αν φταίει ο άνεμος, τι να ελπίζουμε; Ότι δεν θα ξαναφυσήξει; Η έννοια της ευθύνης είναι ανθρωποκεντρική. Δυστυχώς από το 2007 δεν έγινε τίποτα. Το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

  Η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Συμφωνείτε;

  Είναι προφανές ότι συγκληθεί ή όχι η ολομέλεια της Βουλής ή το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών η συζήτηση θα έχει θεωρητικό χαρακτήρα. Δεν θα βελτιωθεί η δασική μας πολιτική, ούτε θα λυθούν τα προβλήματα. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά στα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες. Χρειάζεται να δουλεύεις συστηματικά σε συγκεκριμένους τομείς και να εξετάζεις με ακρίβεια μια σειρά πραγμάτων που παράγουν αποτέλεσμα. Η συζήτηση αυτή έχει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, οι πολιτικές συζητήσεις καλό είναι να γίνονται, αλλά η ουσιαστική συζήτηση πρέπει να γίνεται στα υπουργεία και στις αρμόδιες υπηρεσίες που διαμορφώνουν την δασική πολιτική.

  Βλέπετε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

  Δεν βλέπω πρόωρες εκλογές. Πάντα πίστευα ότι δεν υπάρχει προοπτική εκλογών το φθινόπωρο γιατί αυτό το σενάριο δεν εδράζεται σε καμία πολιτική λογική. Αυτή την ώρα υπάρχει δημοσκοπικό πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει λογική να προκηρύξει εκλογές ο πρωθυπουργός και να τις χάσει. Εκτιμώ ότι ο Κώστας Καραμανλής θα εξαντλήσει τον πολιτικό χρόνο έως τον Μάρτιο και τότε θα κρίνει πως θα χειριστεί το θέμα της προεδρικής εκλογής.


  Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 28ης Αυγούστου 2009 της εφημερίδας «Η Σφήνα».