Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου: θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

 • Δημοσιεύτηκε: 28 Οκτώβριος 2006

  Η 28η Οκτωβρίου είναι μία μεγάλη επέτειος του Νέου Ελληνισμού. Το νόημα του εορτασμού της είναι τριπλό:

  1) Έχει ιστορική αξία. Υπενθυμίζει στις νεώτερες γενεές τις ηρωικές πράξεις και τις θυσίες των παλαιοτέρων. Βασικό στοιχείο της αυτογνωσίας ενός λαού είναι η γνώση του παρελθόντος και της ιστορίας του, των ριζών και της προελεύσεώς του. Λαός χωρίς ιστορική μνήμη είναι λαός που κινδυνεύει να χαθεί. Είναι χαρακτηριστικό σήμερα ότι η προσπάθεια της παγκοσμιοποίησης για την αλλοίωση και ενσωμάτωση του ελληνικού λαού στο παγκόσμιο χωνευτήρι των λαών χωρίς ταυτότητα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλλει, στρέφεται και εναντίον της ιστορίας μας. Η πρόσφατη απάλειψη από τα σχολικά βιβλία σημαντικών και ουσιαστικών ιστορικών γεγονότων της Ελληνικής ιστορίας, είναι πράξη που στρέφεται εναντίον του ιδίου του μέλλοντος του λαού μας, είναι μία βίαιη εισβολή στο χώρο της εθνικής μας κληρονομιάς και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπισθεί. Η αντίδραση σε κάθε παρόμοια προσπάθεια δεν πρέπει να είναι χλιαρή και άτονη, αλλά άμεση και δυναμική, διεκδικώντας το αυτονόητο: το δικαίωμα της νέας γενιάς να έχει πρόσβαση στο παρελθόν και τις ρίζες του λαού μας.

  2) Έχει διδακτική και παιδευτική αξία. Σε μία εποχή όπως η σημερινή που την χαρακτηρίζει η συστηματική και μεθοδευμένη απαξίωση όλων των αξιών και ακόμη χειρότερα η αντιστροφή τους, είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζεται το μεγαλείο της θυσίας για το κοινό συμφέρον, της πίστης σε ένα ανώτερο σκοπό, της φιλοπατρίας, της αυταπάρνησης και του ηρωισμού. Η σημασία του ιστορικού παραδείγματος είναι τεράστια και είναι εγκληματικό να μειώνεται με τις διαστρεβλωτικές συζητήσεις, δήθεν ψυχογραφήματα και ομφαλοσκοπήσεις πού δεν έχουν άλλη αξία παρά να μειώνουν την επίδραση στην κοινή γνώμη και στο συλλογικό ασυνείδητο, των πράξεων αυτών που με την θυσία και τον ηρωισμό τους, κέρδισαν μια περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης.

  3) Έχει πολιτική αξία. Δεν αρκεί ένας μεγάλος λαός για τις μεγάλες πράξεις, για τα μεγάλα έργα και ιστορικά γεγονότα. Απαιτείται και ένας μεγάλος ηγέτης. Χρειάζεται πολιτική βούληση και προετοιμασία τόσο υλική, όσο και ηθική και πνευματική. Η ευτυχής ιστορική συγκυρία της παρουσίας του Ιωάννη Μεταξά επικεφαλής του ελληνικού λαού, απετέλεσε το βασικό συστατικό, αλλά και τον καταλύτη της εκρηκτικής αντιδράσεως που δημιούργησε το Έπος του 1940. Η πολυετής, πολυσύνθετη και τεραστίου μεγέθους συνεπής πολεμική προπαρασκευή που ενορχήστρωσε, αλλά και η ενσάρκωση από αυτόν την κρίσιμη στιγμή του αδούλωτου πνεύματος του Ελληνισμού, είναι αναντίρρητες ιστορικές αλήθειες που η προσπάθεια για απόκρυψη και μείωσή τους, δείχνει άγνοια, μικροψυχία και μικρόνοια. Η συμμετοχή του στην υλοποίηση του θαύματος των Αλβανικών βουνών, δίνει το μέτρο της σωστής ηγεσίας: διαδραστική επικοινωνία με το λαό, ικανότητα και προνοητικότητα, ηρωισμός, αυτοθυσία και αυταπάρνηση χάριν του συλλογικού συμφέροντος. Ένα μέτρο πού ίσως είναι δυσάρεστο για μερικούς, απροσπέλαστο για άλλους και γι' αυτό πολλοί προτιμούν να αγνοούν.

  Είναι πολύ σημαντικό να γιορτάσουμε συνειδητά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Να θυμηθούμε και να εξάρουμε τον σημαντικό ρόλο του Κυβερνήτη του ΟΧΙ Ιωάννη Μεταξά, να θυμηθούμε τις θυσίες των παλαιοτέρων γενεών για την εθνική ανεξαρτησία και ολοκλήρωση σε μια εποχή σαν τη σημερινή που απειλούνται ξανά πιό ύπουλα αυτή τη φορά από την εισβολή της παγκοσμιοποίησης, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τις σημαντικές θυσίες των Καρδιτσιωτών στον πόλεμο του '40 και να εξάρουμε το ρόλο της Καρδίτσας στην εποποιία των Αλβανικών βουνών. Να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας με τις ηρωικές πράξεις των προγόνων μας, να απαιτήσουμε από την πολιτεία να καταγράφει την ιστορική πραγματικότητα στα βιβλία της ιστορίας των σχολείων μας, να απαιτήσουμε από τους δασκάλους να τιμήσουν την αποστολή τους διεκδικώντας όχι μόνο μεγαλύτερους μισθούς, αλλά και το δικαίωμα στην γνώση και την πληροφόρηση και μεταδίδοντας στα παιδιά μας που ως ένα μέρος είναι και δικά τους παιδιά, την ιστορική πραγματικότητα καί αλήθεια και να μην γίνονται υποχείρια καμιάς σκοπιμότητος και αντεθνικής πολιτικής. Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία!

  Κατηγορία: