Το Πάντειο και οι «προοδευτικοί»

 • Δημοσιεύτηκε: 23 Ιούνιος 2007

  Για την βαριά καταδίκη των πρυτάνεων και των πανεπιστημιακών του Παντείου Πανεπιστημίου γνωρίζουμε όλοι. Όπως και όλοι μείναμε έκπληκτοι για το μέγεθος της καταχρήσεως του δημοσίου χρήματος (8 εκατ. ευρώ) που λάμβανε χώρα επί πολλά χρόνια σε ένα ανώτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα, από ανθρώπους «υπεράνω πάσης υποψίας», ανθρώπους που επί σειρά ετών μας παρέδιδαν μαθήματα δημοκρατίας και σοσιαλισμού. Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα. Όπως πολύ σωστά είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον κ. Αναγνωστάκη στο Mega «ο ψευδο-προοδευτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του κάθε απατεώνα».

  Το τραγικό σε όλες αυτές τις αποκαλύψεις δεν είναι το μέγεθος της καταχρήσεως από αυτούς τους «πνευματικούς ανθρώπους», οι οποίοι με τα χρήματα του Παντείου που προορίζονταν για την σίτιση, την στέγαση και τις βιβλιοθήκες των φοιτητών αγόραζαν Ferrari και τζακούσι. Το τραγικό είναι ότι βρέθηκαν πολιτικοί που πήγαν στο δικαστήριο, σε μία ακροαματική διαδικασία που κράτησε 19 μήνες, για να υπερασπισθούν τους κατηγορουμένους, για να μιλήσουν για τον πρότερο «έντιμο βίο» τους και να ζητήσουν την επιείκεια του δικαστηρίου!

  Ποια είναι η πολιτική ταυτότητα αυτών των πολιτικών; Είναι όλοι τους «προοδευτικοί», από τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Λοβέρδο έως τον κ. Κουβέλη. Και ο μεν ΣΥΝ ουσιαστικώς άδειασε τον κ. Κουβέλη, λέγοντας ότι οι ποινές ήταν δίκαιες, ο κ. Παπανδρέου όμως γιατί δεν καυτηρίασε την συμμετοχή των βουλευτών του ως μάρτυρες υπερασπίσεως; Γιατί τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου δεν υπερασπίσθηκαν τους δικαστές από τις επιθέσεις των αριστερών εφημερίδων (Ελευθεροτυπία, Νέα και Βήμα) και των αριστερών πανεπιστημιακών που κατηγόρησαν ως «υπέρμετρα σκληρές» τις ποινές των κατηγορουμένων και τον εγκλεισμό τους στις φυλακές;

  Θεωρώ απίστευτη αθλιότητα το θράσος αυτών που κατηγόρησαν τους δικαστές για τις ποινές. Για ποιον «πρότερο έντιμο βίο» μπορούμε να μιλάμε σε ανθρώπους που έκλεβαν επί χρόνια το πανεπιστήμιο; Γιατί δεν πρέπει να οδηγηθούν στην φυλακή αυτοί που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα με τέτοιο προκλητικό και αήθη τρόπο; Μία κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να αντιδράσει με τις ποινές που επέβαλλαν οι δικαστές. Η δικαιοσύνη έκανε εδώ το καθήκον της. Δεν εξήντλησε την αυστηρότητά της - όπως την κατηγορούν - εφήρμοσε απλώς τον νόμο. Και έδωσε ένα σήμα προς όλους. Ότι θα πρέπει να τεθεί τέρμα στην ατιμωρησία, στον εκμαυλισμό. Ότι «το κράτος είναι η ενσάρκωση της ηθικής ιδέας» του Χέγκελ και όχι το βιλαέτι της κάθε κλίκας που νέμεται και προσπορίζεται την όποια εξουσία.

  Ευελπιστώ ότι αυτές οι ποινές θα λειτουργήσουν ως ένα σημάδι ηθικής ανακάμψεως για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Όχι μόνο δεν είναι κανείς υπεράνω του νόμου, αλλά όσο πιο ψηλά κοινωνικώς βρίσκεσαι τόσο μεγαλύτερες πρέπει να είναι οι ποινικές ευθύνες. Η Δικαιοσύνη όχι μόνο δεν πρέπει να είναι τυφλή, αλλά οφείλει να βλέπει και να αξιολογεί το κοινωνικό βάρος των κατηγορουμένων. Ο κοινός διαρρήκτης δεν πρέπει να έχει την ίδια ποινή με έναν επίορκο δημόσιο λειτουργό. Ο πολιτικός κόσμος και η Δικαιοσύνη οφείλουν να δίδουν το παράδειγμα. Όταν δεν το κάνουν, ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα πρέπει να πέφτει με την μέγιστη αυστηρότητα.

  Κατηγορία: