Το Εθνικό Μέτωπο Ξάνθης τίμησε έναν Θρακιώτη αγωνιστή του '40

  • Δημοσιεύτηκε: 26 Οκτώβριος 2013

    Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013, η Οργάνωση Ξάνθης του Εθνικού Μετώπου απένειμε τιμητική πλακέτα στον 94χρονο Πομάκο απόμαχο του Έπους του '40, Μεχμέτ Εμλιούκ του Αχμέτ, κάτοικο της ορεινής Σμίνθης, για την προσφορά του στους αγώνες του Έθνους.

    Μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον, ο σεμνός και ευγενικός γέροντας μας άνοιξε την καρδιά του, διηγούμενος ιστορίες πολέμου όντας στρατεύσιμος, τις κακουχίες που πέρασε όντας αντιστασιακός στα βουνά, καθώς και τις εικόνες σφαγής των γυναικοπαίδων στην πλατειούλα του χωριού. Πράγματα που, όπως μας είπε, δεν θα καταφέρει να ξεχάσει ποτέ. Στο δε σχόλιό μας για το πόσο δύσκολη και βασανισμένη ζωή πέρασε, η απάντησή του ήταν λακωνική και περιεκτική: «Εμείς καλό δεν είδαμε...»

    Κατά την βράβευσή του, ο κύριος Μεχμέτ μας εξομολογήθηκε ότι ουδέποτε του έχει γίνει τέτοια τιμή μέχρι τώρα. Ο ίδιος αλλά και οι συγχωριανοί του δεν γνωρίζουν άλλον στα Πομακοχώρια, που να έλαβε μέρος στον πόλεμο του '40 και που να είναι σήμερα εν ζωή. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας που γνωρίσαμε από κοντά έναν απόμαχο αγωνιστή, ο οποίος κατά τη διήγησή του δήλωσε: «Την Ελλάδα ξέρω για πατρίδα».

    Κατηγορία: