Το Εθνικό Μέτωπο Λαμίας τίμησε τον αγώνα της ΕΟΚΑ

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Απρίλιος 2013

  Με πολύ μεγάλη επιτυχία και σε μια κατάμεστη αίθουσα, πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 2013, η εκδήλωση μνήμης και τιμής στην ΕΟΚΑ από την Οργάνωση Λαμίας του Εθνικού Μετώπου στο ξενοδοχείο «Έλενα» στην Λαμία.

  Ο Γραμματέας της Οργανώσεως Λαμίας του Εθνικού Μετώπου Νίκος Τζιόπας, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους, περιέγραψε την ανάγκη να τιμάται ο αγώνας της ΕΟΚΑ, αφού αυτή πηγάζει μέσα από την εθνικιστική ιδεολογία, η οποία καθοδηγεί τους Έλληνες να «μην σκέφτονται με το στομάχι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά «με το μυαλό το οποίο καθοδηγείται πάντοτε από την ελληνική τους καρδιά».

  Στην συνέχεια πήρε το λόγο το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Εθνικού Μετώπου Γιάννης Βορδόχειλας, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στο νόημα του Κυπριακού αγώνος και περιέγραψε τις ανάλογες (υπό διαφορετικές όμως συνθήκες) καταστάσεις που ζει ο Κυπριακός Ελληνισμός σήμερα, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους αποτυχημένους χειρισμούς του Κυπριακού ζητήματος από το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

  Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Οργανώσεως του Εθνικού Μετώπου Γιώργος Βεργιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχει με την πόλη, αφού κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Λαμία, είχε υπηρετήσει παράλληλα το εθνικιστικό κίνημα της πόλης.

  Ο τέως αντιδήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Σαγιάς πήρε το λόγο στην συνέχεια, ο οποίος αναφέρθηκε στο παραδοσιακά ισχυρό πατριωτικό κίνημα στην περιοχή. Στην συνέχεια απένειμε τιμητική πλακέτα στον κεντρικό ομιλητή της εκδηλώσεως, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας και Περιφερειακό Διοικητή Θεσσαλίας του Εθνικού Μετώπου Κώστα Καρδαρά, για την πολυετή προσφορά του στον αγώνα του Εθνικιστικού Κινήματος μεταπολιτευτικά και τόνισε ότι «οι εθνικιστές εκτός από τους νεκρούς ήρωες της πατρίδος ξέρουν να τιμούν τους αγωνιστές όταν ακόμα βρίσκονται στην ζωή».

  Σε μια έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία ο Κώστας Καρδαράς περιέγραψε την διαχρονική πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού, τους αγώνες του για Ένωση με την Ελλάδα και άγνωστες πτυχές του αγώνος της ΕΟΚΑ, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα διαφάνειες με γνωστές και άγνωστες φωτογραφίες της εποχής. Αφού αναφέρθηκε στις βαρύτατες ευθύνες του Ελλαδίτικου και Κυπριακού πολιτικού συστήματος και στις προδοσίες που συντελέστηκαν εις βάρος του Κυπριακού ελληνισμού, οδηγώντας στην κατοχή του 1974, τόνισε πως ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί μέρος του προβλήματος της Κύπρου και σε καμμία περίπτωση μέρος της λύσης του.

  Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος των βετεράνων πολεμιστών του 1974 στην Κύπρο Λάμπρος Αλεξιάς και ο πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Φθιώτιδος, Φωκίδος και Ευρυτανίας κ. Σωτηρίου ο οποίος σε μια σύντομη ομιλία του ανέφερε, άγνωστα στο πλατύ κοινό, περιστατικά από τα γεγονότα του '74 που οδήγησαν μέρος του νησιού κάτω από την τουρκική κατοχή.

  Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο, ενώ παράλληλα όλοι οι παρευρισκόμενοι διατράνωσαν την πίστη τους στην μόνη προοπτική που μπορεί να έχει το Κυπριακό ζήτημα, η οποία είναι διαχρονική: Αγώνας για Λευτεριά και Ένωση.

  Κατηγορία: