Τουρκικό προξενείο και Τοπική Αυτοδιοίκηση

 • Δημοσιεύτηκε: 05 Φεβρουάριος 2010

  Δεν πιστεύω να υπάρχει εχέφρων άνθρωπος, που να μην πιστεύει ότι πρέπει επιτέλους τα θέματα των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης να μην τα διαχειρίζεται το Υπουργείο ... Εξωτερικών, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών. Θυμόμαστε όλοι την απίστευτη εκείνη εικόνα της τότε ΥΠΕΞ, Ντόρας Μπακογιάννη, που έσπευδε να ανακοινώσει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής των μελών των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων ή ακόμη την ποσόστωση υπέρ των μουσουλμάνων για τους διορισμούς στο Ελληνικό Δημόσιο. Επομένως, σίγουρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση η δήλωση αξιωματούχων της κυβερνήσεως, ότι "δεν μπορεί η μειονότητα να παραμένει για πάντα όμηρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

  Τί γίνεται, όμως, από κει και πέρα; Είναι γνωστό ότι ήδη η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει αρμοδιότητες και μείωσε κατά πολύ τα κονδύλια που χορηγούσε στο διπλωματικό κλιμάκιο του ΥΠΕΞ στη Θράκη, προκειμένου να τα περιέλθουν εφεξής στο υπουργείο Παιδείας. Και από δω και πέρα αρχίζουν τα προβλήματα...

  Είναι επίσης γνωστό, ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ (εκπεφρασμένη διά του ΙΣΤΑΜΕ, αλλά και διά πολλών σχετικών δηλώσεων στελεχών του) αποτελεί η ίδρυση δίγλωσσων ... νηπιαγωγείων στην ελληνική Θράκη. Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της μειονοτικής εκπαίδευσης, θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα οδηγήσει στον εκτουρκισμό των μουσουλμανόπαιδων ήδη από το νηπιαγωγείο. Αυτό αποτελεί, εξάλλου, πάγια μακρόχρονη απαίτηση των εξτρεμιστικών κύκλων της Άγκυρας στην περιοχή. Το ότι τα Πομακόπουλα και τα Τσιγγανόπουλα της Θράκης δεν έχουν ως μητρική γλώσσα τα τουρκικά, ουδόλως δείχνει να απασχολεί την κυβέρνηση, ενώ φυσικά η Άγκυρα διόλου δεν ενοχλείται.

  "Τα μειονοτικά", αναφέρει υπουργός της κυβέρνησης, "τα χειρίζονται διπλωμάτες που τα γνωρίζουν πολύ καλά. Χρειάζεται μια αντίστοιχη υποδομή στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν γίνεται να τα χειριστούν άνθρωποι που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει πρώτα να γίνει μια καλή προετοιμασία, καθώς πρόκειται για ευαίσθητο θέμα". Εδώ φυσικά οι αντιρρήσεις είναι πολλές.

  Πρώτα απ' όλα, η κυβέρνηση δείχνει να αυτοαναιρείται. Πώς είναι δυνατόν να θεωρεί ότι τα μειονοτικά θέματα πρέπει να είναι αντικείμενο του ΥΠΕΣ και παράλληλα να θεωρεί απαραίτητο τον χειρισμό τους από διπλωμάτες, δηλαδή υπαλλήλους του ΥΠΕΞ; Επίσης, γιατί θα πρέπει να ασχοληθούν με θέματα μιας θρησκευτικής μειονότητας, διπλωμάτες και όχι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων; Επιπλέον, ποιός έπεισε άραγε τον κ. Υπουργό, ότι οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να χειριστούν τα μειονοτικά ζητήματα; Μια χαρά τα γνωρίζουν και μια χαρά μπορούν να τα χειριστούν. Αυτό που υπονοείται εδώ, προφανώς είναι αφενός ότι οι τουρκόφρονες μουσουλμάνοι δήμαρχοι δραστηριοποιούνται με τρόπους και συμπεριφορές ενάντια στο εθνικό και τοπικό κοινωνικό συμφέρον και αφετέρου ότι η πλειονότητα των χριστιανών αιρετών αξιωματούχων λειτουργεί υπό καθεστώς ομηρίας των καθοδηγούμενων από το τουρκικό προξενείο ψήφων.

  Αντί για ημίμετρα, λοιπόν, και για "λύσεις" ατελέσφορες, που μάλλον έτι περισσότερο θα περιπλέξουν τα πράγματα, η κυβέρνηση έχει μία και μόνη επιλογή για να εκλείψει η κακοδαιμονία αυτή από τη Θράκη: άμεσο κλείσιμο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, με ταυτόχρονη ίδρυση δημοσίων σχολείων στα μουσουλμανικά χωριά της Θράκης, κάτι που αποτελεί πλέον πάγιο αίτημα της υγιούς σιωπηλής πλειοψηφίας των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας. Όλα τα άλλα χρησιμεύουν μόνο για να κρύβονται ορισμένοι πίσω από το δάχτυλό τους!


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 4ης Φεβρουαρίου 2010 της εφημερίδας Στόχος.
  Κατηγορία: