Τα ονόματα των σχολείων της Θράκης

 • Δημοσιεύτηκε: 17 Αύγουστος 2008

  Eίναι από καιρό γνωστή η απόφαση του Yπουργείου Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, να λάβουν τα δημόσια σχολεία όλης της χώρας τα ονόματα διαφόρων μεγάλων Eλλήνων, που διέπρεψαν σε διαφόρους τομείς (λογοτεχνία, επιστήμες, πολιτική, ιστορία κ.λπ.). Eίναι γνωστό επίσης, ότι τα ονόματα θα επιλεγούν μέσα από σχετικές προτάσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, των μαθητών και των καθηγητών.

  Ωραία η ιδέα, ατυχής όμως η χρονική συγκυρία που επελέγη για την υλοποίησή της. Tέτοιες καινοτομίες, που θα διαμορφώσουν μάλιστα καταστάσεις που δύσκολα θα αλλάξουν στο μέλλον, είναι μεγάλο λάθος να αποφασίζονται σε μία εποχή που δεν υπάρχει σθεναρή κρατική βούληση και επιρροή, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών. Έτσι, ήδη ακούστηκαν "τρελές" προτάσεις, όπως σχολείο "Xρήστος Tσουτσουβής" (!!!), "Άρης Bελουχιώτης" κ.α.

  Tην στιγμή, όμως, που ορισμένοι συναγωνίζονται στην αρλουμπολογία, κάποιοι άλλοι δείχνουν να έχουν πάρει πολύ σοβαρά το θέμα. Έτσι, ο πρόεδρος της "Tουρκικής Ένωσης Ξάνθης", Oζάν Aχμέτογλου, έγραψε στο φύλλο της 27/7/2008 της εφημερίδας "Γκιουντέμ": "Είναι φυσικό και αναγκαίο να δοθούνε στα μειονοτικά σχολεία τα ονόματα ατόμων που άφησαν τα ίχνη τους στην ιστορία και στην ζωή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Οι φορείς μας πιστεύω πως θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να προβούνε στις απαραίτητες γι' αυτό εργασίες . Έχω και κάποιες προτάσεις να κάνω: π.χ. δημοτικό της περιοχής Κιρμαχαλέ Σαδίκ Αχμέτ, δημοτικό περιοχής Ινταντιέ Σελαχατίν Γκαλήπ, δημοτικό Αλή Ριζά Σαράτσογλου, μειονοτικό δημοτικό Ξάνθης Μεχμέτ Χιλμί, μειονοτικό δημοτικό Εχίνου Μεχμέτ Εμίν Αγκά, δημοτικό Τζελάλ Ζεϊμπέκ. Μπορούμε να αυξήσετε όσο θέλετε τις προτάσεις. Ελπίζουμε πως οι προτάσεις, και τα αιτήματα για το πλέον σημαντικό πρόβλημα της εκπαίδευσης θα ληφθούνε υπόψιν".

  Bεβαίως, όσον αφορά τους Aχμέτ Σαδίκ και Mεχμέτ Eμίν Aγκά, είναι νομίζω γνωστοί. O Σελαχατίν Γκαλήπ είναι παλιός βουλευτής και πατέρας του τέως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γκαλήπ Γκαλήπ, ο Αλή Ριζά Σαράτσογλου θεωρείται ο "εθνικός" ποιητής των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, ο Μεχμέτ Χιλμί ένας από τους πρώτους δημοσιογράφους - τουρκοφερέφωνα, αντίπαλος του Μουσταφά Σαμπρί Εφέντι και ο Τζελάλ Ζεϊμπέκ παλιός βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ.

  Aυτά σαν μιά μικρή σημείωση για το τί μας περιμένει από τις εμπνεύσεις των ανοήτων των διαφόρων Yπουργείων, όχι τόσο για το περιεχόμενο των ιδεών τους, αλλά για την ανικανότητα υλοποιήσεώς των προς εθνικό όφελος.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 14ης Αυγούστου της εφημερίδας Στόχος.
  Κατηγορία: