Τα ευρήματα της Αττικής Οδού

 • Δημοσιεύτηκε: 15 Αύγουστος 2006

  Κατά την διάρκεια κατασκευής των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και της Αττικής Οδού, ήρθαν στο φως πάρα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία στην περιοχή της ανατολικής Αττικής. Το ΥΠΕΧΩΔΕ που συγχρηματοδοτούσε την Αττική Οδό και σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο ήταν υποχρεωμένο να χρηματοδοτήσει τις ανασκαφικές έρευνες μέχρι την ολοκλήρωση τους, σταμάτησε την χορήγηση πόρων με αποτέλεσμα να διακοπούν οι έρευνες, καθώς και η συντήρηση των ευρημάτων από το καλοκαίρι του 2004.

  Το ΥΠΕΧΩΔΕ μετέφερε την ευθύνη στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όμως δεν μπορούσε να καλύψει το κόστος της δαπάνης των έργων. Το κράτος αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο και τις συμβατικές υποχρεώσεις του.

  Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι ο αρχαιότερος νεολιθικός οικισμός της Αττικής, που χρονολογείται στο 6000 π.Χ. και εκτεινόταν σε πέντε στρέμματα στην Παλλήνη. Από αυτά διατηρούνται τρία στρέμματα, που συγκροτούν ένα οργανωμένο οικισμό με συνοικίες, δρόμους, πλατεία και εργαστήρια.

  Επίσης σε άλλες περιοχές όπως ο Μαραθώνας, το Πόρτο Ράφτη, ο Άγιος Ανδρέας, η Βάρη, η Παιανία, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και αλλού τα ευρήματα είναι εξ' ίσου σημαντικά, βρέθηκαν ιερά, βωμοί, αγροικίες, νεκροταφεία, επιτύμβιες στήλες, αγάλματα, δρόμοι, πηγάδια, ειδώλια, κοσμήματα, γεωργικά εργαλεία και άλλα πολλά.

  Και ενώ είναι χιλιάδες τα σημαντικά ευρήματα που πρέπει να πλυθούν, να συντηρηθούν, να φωτογραφηθούν, να καταγραφούν, να μελετηθούν και να δημοσιευθούν τα επιστημονικά πορίσματα, παραμένουν στα αζήτητα, ενώ εκκρεμεί η διαμόρφωση και ανάδειξη πολλών αρχαιολογικών χώρων.

  Η έφορος Αρχαιοτήτων κ. Όλγα Κακαβογιάννη που ήταν επικεφαλής ενός αριθμού από τις ανασκαφές αυτές, πρότεινε την έκθεσή τους σε ένα μουσείο. Συγκεκριμένα επειδή το αρχαιολογικό μουσείο Βραυρώνας είναι κορεσμένο πρότεινε την ίδρυση του Αττικού Μουσείου στο Οινοποιείο Καμπά, γιατί είναι ένα οικοδομικό συγκρότημα έτοιμο, μπορεί να διαμορφωθεί γρήγορα σε εκθεσιακό χώρο 3.000 τ.μ. και βρίσκεται σε επίκαιρη συγκοινωνιακά θέση, ενώ μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πόλο πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης των Μεσογείων.

  Δυστυχώς, αντί να αποτελεί προτεραιότητα η συντήρηση, η ανάδειξη και η διαφύλαξη του πολιτιστικού μας πλούτου, τούτος αντιμετωπίζεται σαν οικονομικό άχθος. Εκείνο που μπορεί ο καθένας να συμπεράνει είναι ότι η διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας παραμένει σε μεγάλο βαθμό ελλειμματική.

  Κατηγορία: