Σχετικά με την παρουσίαση του βιβλίου «Το τέλος μίας Ουτοπίας» στην Αθήνα

 • Δημοσιεύτηκε: 03 Ιούλιος 2008

  κ. Μάκη Κουρή,

  Έχοντας μόλις εκδόσει το καινούργιο βιβλίο του Γιάννη Κολοβού με τίτλο «Το τέλος μίας ουτοπίας: η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη» και έχοντας οργανώσει την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου αυτού στην Αθήνα, θα ήθελα να διευκρινίσω στους αναγνώστες σας τα εξής για τα αναφερθέντα από τον κ. Καραμπελιά στο άρθρο του της 8ης Ιουνίου:

  1) Το προαναφερθέν βιβλίο έχει έκταση 471 σελίδων και σχεδόν 1.300 παραπομπές. Δεν εκφράζει την ιδεολογική θέση κανενός κόμματος παρά μόνον την άποψη του συγγραφέα του. Από εκεί και πέρα στο βιβλίο αυτό μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να βρει ενδιαφέροντα επιχειρήματα, στοιχεία ή συλλογιστικές αναφορικά με την πολυπολιτισμικότητα και την εφαρμογή της στην Δυτική Ευρώπη. Αν ο κ. Καραμπελιάς ενδιαφέρεται να διαβάσει την ιδεολογική θέση του ΛΑ.Ο.Σ. παραπέμπεται στο πρόγραμμα και στην διακήρυξη του κόμματος.

  2) Ο καθηγητής κ. Ρωμανός συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου γιατί έχει ασχοληθεί μέσα από την αρθρογραφία του με το θέμα της πολυπολιτισμικότητας και γιατί συνέγραψε τον πρόλογο του εν λόγω βιβλίου. Έτερος «συμπαρουσιαστής» ήταν ο τέως βουλευτής κ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

  3) Για την παρουσίαση του βιβλίου είχε σταλεί ενημέρωση και προσκλήσεις σε ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους (μεταξύ αυτών και ο κ. Καραμπελιάς). Κάποιοι προσήλθαν, κάποιοι δεν προσήλθαν. Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του ήταν ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ.Καρατζαφέρης. Η παρουσία του - παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του - λέει πολλά, όπως και η απουσία άλλων που ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για το θέμα.

  4) Ο κ. Καραμπελιάς δεν έχει σωστή πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην εκδήλωση. Μετά το πέρας της παρουσίασης δόθηκε η δυνατότητα παρεμβάσεων και σχολίων από το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η παρέμβαση του κ. Καρατζαφέρη, η - κατά Καραμπελιά - «λογοδιάρροια» του οποίου κράτησε μόλις 7 λεπτά. Επιπλέον, δεν υπήρξαν έπαινοι προς τον κ. Ρωμανό, καθώς ο κ. Καρατζαφέρης προσήλθε στην παρουσίαση μετά την ομιλία του κ. Ρωμανού και κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Χρυσανθακόπουλου. Επομένως, δεν θα μπορούσε να επαινέσει κάτι το οποίο δεν είχε ακούσει.

  Το ευχάριστο είναι ότι ο κ. Καραμπελιάς έλαβε γνώση της έκδοσης του βιβλίου του Γιάννη Κολοβού το οποίο - αν μελετήσει - θα του φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο για το θέμα της πολυπολιτισμικότητας και της μετανάστευσης. Χρήσιμο θα του είχε φανεί και το προηγούμενο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα («Το Κουτί της Πανδώρας: Παράνομη Μετανάστευση και Νομιμοποίηση στην Ελλάδα») το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πελασγός το 2003 και το οποίο ο κ. Καραμπελιάς φαίνεται να αγνοεί, παρ' ότι είναι το μόνο βιβλίο στην Ελλάδα το οποίο βλέπει το θέμα της μετανάστευσης από μία επιλεκτική και σκεπτικιστική οπτική γωνία.

  Αν ο κ. Καραμπελιάς έχει να κάνει κάποια εποικοδομητική κριτική για το βιβλίο «Το τέλος μίας ουτοπίας: η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη», πέραν από υποθέσεις και εκτόξευση χαρακτηρισμών, είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε.

  Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας
  Εκδόσεις Πελασγός


  Η επιστολή - απάντηση του Ιωάννη Γιαννάκενα στο άρθρο του κ. Καραμπελιά ΔΕΝ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Παρόν».