Συνεχίζεται ο εκτουρκισμός των Πομάκων

  • Δημοσιεύτηκε: 22 Μάιος 2006

    Εδώ και 10 χρόνια η γλώσσα των Πομάκων της ελληνικής Θράκης έχει καταγραφεί πλήρως, υπάρχει αλφάβητο και έχουν τυπωθεί χιλιάδες αναγνωστικά στην πομακική με την επιμέλεια Πομάκων εκπαιδευτικών που έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστημιακά παιδαγωγικά τμήματα.

    Εντούτοις το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας επιμένει να μην εντάσσει τα αναγνωστικά στην πομακική στα μειονοτικά σχολεία, ενώ αρνείται τελείως να διδάξει τα πομακικά και, αντίθετα, επιβάλλει στα παιδιά των Πομάκων να διδάσκονται τουρκικά στα σχολεία τους, παρότι οι Πομάκοι ουδεμία σχέση δεν έχουν με τους Τούρκους, πλην της θρησκείας. Το ίδιο γίνεται και με τους Τσιγγάνους της Θράκης που επίσης δεν διδάσκονται τη γλώσσα τους και υποχρεώνονται να παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης στην τουρκική.

    Επιβεβαίωση της ασφυκτικής κατάστασης και του ρατσισμού που αντιμετωπίζουν οι Πομάκοι είναι η προκλητική δήλωση του Δημάρχου Μύκης («Τούρκου» κατά δήλωσή του) στον πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό Alpha (23.5.2006) ότι «αποτελεί βρισιά το να αποκαλείται κάποιος Πομάκος!»

    Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στην ελληνική διοίκηση ώστε αυτή να αντιληφθεί ότι η ρατσιστική τακτική τής διαστρέβλωσης της πολιτιστικής ταυτότητας των Πομάκων και των Τσιγγάνων παραβιάζει βασικές αρχές της ΕΕ; Ποιό λόγο έχει προβάλλει επισήμως η Ελλάδα στην άρνησή της να διδάσκει πομακικά στους Πομάκους, καθώς και την γλώσσα των Τσιγγάνων στα τσιγγανόπουλα, και επιμένει στην φασίζουσα νοοτροπία εκτουρκισμού ανθρώπων που σε κάθε ευκαιρία ζητούν τρόπους αποδέσμευσης από την ασφυκτική πίεση της Τουρκίας;