Συνεχής εγρήγορση για ενημέρωση

 • Δημοσιεύτηκε: 11 Μάρτιος 2004

  Η αναμενόμενη έξαρση αδιαλλαξίας του Ντενκτάς πήρε σάρκα και οστά. Ενώ ως πλαίσιο των συνομιλιών είχε συμφωνηθεί να είναι το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιβεβαιώνει τον εαυτό του, και ωθεί τα πράγματα εκεί που τον βολεύει.

  Με την κατάθεση του απαράδεκτου εγγράφου του, δια του οποίου παραμένει πιστός στο λεγόμενο όραμα του συμπεριφέρεται ως κυρίαρχος του παιγνιδιού. Γνωρίζει ότι δεν θα έχει κόστος, ότι και να συμβεί. Αυτό καταδεικνύει η τόση του αλαζονεία. Ήδη οι Αμερικανοί απεσταλμένοι έχουν οδηγίες να πιέσουν την Ελληνική πλευρά. Το σχέδιο Ανάν τον συμφέρει κατά 95%, αλλά αυτό δεν του αρκεί. Επιζητεί το απόλυτο. Με τις μαξιμαλιστικές θέσεις που έθεσε γνωρίζει ότι δύο τινά μπορούν να συμβούν. Είτε θα αναγκάσει τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να μοιραστεί το κόστος του ναυαγίου αποσυρόμενος από τις συνομιλίες, είτε θα "σπρώξει" το πλαίσιο λύσης ακόμα πιο κοντά στις δικές του θέσεις δια της μαγικής ράβδου του επιδιαιτητή. Όπως άλλωστε ήταν η πρακτική όλα αυτά τα χρόνια.

  Μας ανησυχεί η τροπή που έχουν πάρει οι συνομιλίες. Αγωνιούμε για το γεγονός ότι συρθήκαμε σε μια διαδικασία από την οποία δεν φαίνεται να υπάρχει επιστροφή. Σε διαπραγμάτευση με πλαίσιο το σχέδιο Ανάν δια του οποίου νομιμοποιείται η κατοχή και δημιουργούνται σε κατοπινό στάδιο οι προϋποθέσεις για τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου. Δικαιολογημένη η πικρία για την μεθοδευμένη προσπάθεια που γίνεται για λύση πριν από την 1η του Μαΐου. Εκτός από αυτά, κάποια άλλα πράγματα θα πρέπει να μας απασχολήσουν.

  Αυτή η νέα έξαρση αδιαλλαξίας θα είναι σωσίβιο για ορισμένους. Θα ταμπουρωθούν πίσω από αυτή για να συνεχίσουν την καλλιέργεια της γνωστής τους "εποικοδομητικής ασάφειας". Η όλη μας "στρατηγική" θα βασισθεί στο δεδομένο (πόσο δεδομένο είναι πια;) ότι η άλλη πλευρά δεν θέλει λύση. Προσπαθώντας να πείσουμε και πάλι ότι είμαστε ειλικρινείς στις προθέσεις μας, πιθανόν να παρεκκλίνουμε για άλλη μια φορά κι από αυτό ακόμα το σχέδιο Ανάν. Σίγουροι ότι η άλλη πλευρά δεν θα αλλάξει στάση, το παίζουμε έξυπνοι, και συνεχίζουμε την διαδικασία. Στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε το προφίλ του καλού παιδιού ξεπερνούμε και τις τουρκικές θέσεις.

  Οι κίνδυνοι όμως είναι πολλοί. Και δεν ασχολούμαστε εδώ με παρτίδα πόκερ οπού διακυβεύεται η παρτίδα. Εδώ διακυβεύεται η πατρίδα. Παρόμοια μεν η λέξη, πλην όμως οι πατρίδες δεν παίζονται στα ζάρια, και δεν αναλαμβάνονται επικίνδυνα ρίσκα και μπλόφες γι' αυτές. Εάν λοιπόν στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία και να καταδείξουμε την αδιαλλαξία ενδώσουμε πλήρως στις τουρκικές αξιώσεις, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

  Είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη στάση των ηγετών μας να επιμένουν ότι ακολουθούν ορθή πολιτική με το να σέρνονται από υποχώρηση σε υποχώρηση, από εξευτελισμό σε εξευτελισμό. Τι θα μας πουν λοιπόν οι ηγέτες μας; Ότι η ακολουθούμενη στάση πέριξ του σχεδίου Ανάν ήταν ελιγμοί της πλευράς μας για να αποφύγουμε την ρετσινιά της αδιαλλαξίας. Η στάμνα πάει πολλές φορές στην βρύση. Κάποτε όμως θα σπάσει.

  Εάν υπάρχει μια τάση να διαψευσθούν οι "κινδυνολόγοι" πολέμιοι του σχεδίου και να επιβεβαιώνεται η επιχειρηματολογία των "ρεαλιστών". Εάν εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ότι δεν πάμε για λύση λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας... Τι θα δούμε πιθανόν να συμβαίνει; Καταλαγιάζουν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης, περνά το μήνυμα ότι οι ηγέτες ξέρουν τι κάνουν. Ο χρόνος κυλά χωρίς αναβρασμό και ουσιαστική ενημέρωση για το σχέδιο Ανάν. Κυλά όμως μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Με μια πιθανή στροφή 180 μοιρών η τουρκική πλευρά επανέρχεται εντός πλαισίου. Θα πιαστούμε τότε, ή όχι πάλι στον ύπνο; Ο λαός χωρίς πλέον χρονικά πλαίσια, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση, χωρίς να έχει προηγηθεί η εξαγγελθείσα εκστρατεία αυτών που αρχικά αντιδρούσαν (πολλοί από αυτούς έχουν ήδη βαρεθεί), θα κληθεί να ψηφίσει. Κίνδυνος-θάνατος σε τέτοια περίπτωση. Ας μην εφησυχάζουμε από τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Και να μην υποτιμήσουμε την εμπλοκή των ξένων που δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Τα ΜΜΕ θα παίξουν τον δικό τους ρόλο. Οι ισχυροί κομματικοί μηχανισμοί είναι ακόμα ανενεργοί.

  Όλα αυτά για προβληματισμό. Απευχόμαστε να πραγματοποιηθεί το πιο πάνω σενάριο. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε! Η μόνη συνταγή αποτροπής εφιαλτικών σεναρίων είναι η συνεχής εγρήγορση. Σύνθημα του κάθε σκεπτόμενου πολίτη θα πρέπει να είναι το εξής: "Ενημερώνομαι, ενημερώνω άλλους, προτρέποντάς τους να ενημερώσουν κι άλλους". Αν δεν γίνει αυτή η "δουλειά", το σχέδιο Ανάν θα είναι, κι ας κατηγορηθώ ως κινδυνολόγος, η τελειωτική καταστροφή της Κύπρου.

  Κατηγορία: