Στηβ Λάλας: Η αναλγησία της εξουσίας

 • Δημοσιεύτηκε: 22 Φεβρουάριος 2006

  Η αδράνεια και η παθητικότητα που χαρακτηρίζει όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί την λυδία λίθο της ανικανότητας που τις διακρίνει. Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί η συμπεριφορά και η "περίεργη" εγκατάλειψη του Έλληνα κατασκόπου Στηβ Λάλα από το ελληνικό κράτος, μετά την σύλληψη και την 12ετή του κάθειρξη στις φυλακές των ΗΠΑ, με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της Ελλάδος.

  Η στρατολόγηση του Στηβ Λάλα έγινε το 1977 στην Τουρκία, όταν αυτός υπηρετούσε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη. Όταν τον πλησίασαν Έλληνες των μυστικών υπηρεσιών και του είπαν ότι η πατρίδα χρειάζεται την βοήθειά του, εκείνος συμφώνησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Η οικογένειά του, η ασφαλής στρατιωτική σταδιοδρομία του στις ΗΠΑ, ή η προσωπική του ζωή δεν στάθηκαν εμπόδιο στην θέληση του για προσφορά στην πατρίδα των προγόνων του.

  Προσφορά, γιατί ο Στηβ Λάλας από το 1977 έως το 1993 που "αποκαλύφθηκε" η δράση του, δεν αμείφθηκε ποτέ, το κίνητρο του δεν ήταν τα χρήματα, αλλά η αγάπη του για την Ελλάδα. Σε όλο αυτό το διάστημα των 16 ετών προμήθευσε τις Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες με σημαντικότατα απόρρητα έγραφα που αφορούσαν το Σκοπιανό, την Τουρκία, την Κύπρο, την Γιουγκοσλαβία, τα Βαλκάνια.

  Εκατοντάδες απόρρητες σελίδες είναι το πολύτιμο υλικό που παρέδωσε ο Λάλας χωρίς ποτέ να ζητήσει κάποιο αντάλλαγμα. Ο στρατηγός Γρυλλάκης, σε συνέντευξή του στον Αλ. Παπαχελά, δήλωσε ότι "ο Λάλας ήταν ο σημαντικότερος Έλληνας κατάσκοπος τα τελευταία 50 χρόνια". Ο Στηβ Λάλας αποφυλακίστηκε μετά από 12 χρόνια το περασμένο καλοκαίρι, είναι όμως υποχρεωμένος να παραμείνει στις ΗΠΑ για άλλα 5 χρόνια.

  Η γυναίκα του και τα δύο παιδιά του ζουν στην Καβάλα, αυτό το γεγονός δυστυχώς επιμηκύνει τον χρόνο επανασύνδεσης του Λάλα με την οικογένεια του. Ο ίδιος αναγκάζεται πλέον να κάνει δουλειές του "ποδαριού" για να εξασφαλίσει τα αναγκαία, αλλά και πάλι πολύ δύσκολα τα φέρνει βόλτα. Το ίδιο δύσκολα επιβιώνει και η οικογένειά του εδώ στην Ελλάδα, η σύζυγος του εργάζεται σαν καθαρίστρια, ενώ το μεγαλύτερο παιδί είναι παιδί με ειδικές ανάγκες.

  Ο Στηβ Λάλας ενεργώντας σαν αγνός πατριώτης βοήθησε την Ελλάδα χωρίς ποτέ να αμειφθεί, είναι τόσο δύσκολο στους κυβερνώντες να βοηθήσουν, έστω και στοιχειωδώς την οικογένειά του στην Ελλάδα; Γιατί τον ξέχασαν τόσα χρόνια στην φυλακή και γιατί τον εγκατέλειψαν από την σύλληψή του και έπειτα; Γιατί δεν φροντίζουν για τον επαναπατρισμό του πριν την πενταετία;

  Αυτό είναι και το μόνο που ζήτησε από το ελληνικό κράτος. Γιατί δεν τον βοηθούν οικονομικά έστω και τώρα στις ΗΠΑ; Τόσα δισεκατομμύρια καταχρώνται και κατασπαταλούν, λίγα ευρώ δεν περισσεύουν για έναν άνθρωπο που θυσίασε την οικογένειά του, την καριέρα του και την προσωπική του ζωή για την Ελλάδα;

  Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν εκείνοι οι αρμόδιοι φορείς που θα επιληφθούν σύντομα με την υπόθεση του Στηβ Λάλα, ώστε να επιστρέψει γρήγορα στην οικογένειά του. Φέρνοντας τον Λάλα στην Ελλάδα δεν πρόκειται για κάποια χάρη, αλλά για την ελάχιστη ηθική υποχρέωση απέναντι σε έναν άνθρωπο που θυσίασε τα πάντα για την πατρίδα.

  Κατηγορία: