Έφυγε την Κυριακή 7 Ιουνίου σε ηλικία 93 ετών, ο σερ Κρίστοφερ Λη, διάσημος για τους ρόλους του ως Κόμης Δράκουλας στην δεκαετία του ʽ50 και ως Σάρουμαν στην τριλογία «Άρχοντας των Δακτυλιδιών». Ο σερ Κρίστοφερ πέθανε στο νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με προβλήματα αναπνοής.
Ο Κρίστοφερ Φρανκ Καραντίνι Λη γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1923 στην Μπελγκράβια του Λονδίνου. Το γενεαλογικό του δένδρο από την πλευρά του πατέρα του, Γκέοφρυ Τρόλοπ Λη, παρασημοφορημένου ήρωα του Πολέμου των Μπόερς και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τον έκανε μακρινό συγγενή του Στρατηγού των Νοτίων, Ρόμπερτ Η. Λη. Ενώ από την πλευρά της μάνας του (Καραντίνι) ήταν απευθείας απόγονος του Καρλομάγνου, του πρώτου Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά και του Βοργία. Όταν δε η μάνα του ξαναπαντρεύτηκε έγινε ξάδελφος εκ συγγενείας με τον Ίαν Φλέμινγκ, τον συγγραφέα του «Τζέημς Μπόντ».
Η υπηρεσία του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κατατάχθηκε στην αντικατασκοπία, πρώτα στην Αρχηγεία Ειδικών Αποστολών (Special Operation Executive), που δούλευε στα μετόπισθεν σε περίπτωση γερμανικής εισβολής στην Μεγάλη Βρεταννία. Μετά αποσπάσθηκε στην «Περιπολία Ερήμου Μεγάλης Ακτίνας» (Long Range Desert Patrol), ένα πρόδρομο του SAS, που αποκαλείτο «ο μυστικός στρατός του Τσώρτσιλ». Σε αυτήν την υπηρεσία πολέμησε στο Μέτωπο της Βορείου Αφρικής και της Σικελίας. Μετά τον Πόλεμο τα γερμανικά και τα γαλλικά του έκαναν τους ανωτέρους του να τον τοποθετήσουν στο Κεντρικό Ληξιαρχείο Εγκληματιών Πολέμου και Ατόμων επισφαλών για την Εθνική Ασφάλεια. Με άλλα λόγια κυνηγούσε Ναζί.
Όταν απολύθηκε από τον στρατό το 1946, δεν ήθελε δουλειά γραφείου και αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Ήταν μάλιστα ο Ίαν Φλέμινγκ που τον έπεισε να γίνει ηθοποιός. Ξεκίνησε ως κομπάρσος στον «Άμλετ» του Ολίβιε και το «Κβο Βάντις». Το 1958 θα γινόταν διάσημος με τον «Τρόμο του Δράκουλα» του Τέρενς Φίσερ με τον Πήτερ Κάσσινγκ, ένα άλλο ιερό τέρας των ταινιών τρόμου, να υποδύεται τον κυνηγό του, Βάν Χέσλινγκ. Από εκεί και πέρα ο Λη με τον Κάσσινγκ θα έπαιζαν μαζί επί 20 χρόνια στις ταινίες της «Χάμμερ». Παρόλο που έγινε διάσημος με την Χάμμερ (η μήπως ήταν το αντίθετο;), ο Κρίστοφερ Λη θεωρούσε ότι τα σενάρια της σειράς του Δράκουλα ήταν πολύ φτωχά.
Ο ίδιος θεωρούσε ως καλύτερη του ταινία μια ταινία που δεν έγινε με την «Χάμερ», το «Kαταραμένο Σκιάχτρο» (The Wicker Man) του 1973. Εκεί υποδυόταν τον λόρδο Σάμεραϊσλ, ηγέτη μιας Κέλτικης παγανιστικής σέχτας που αποδεικνύεται ότι έχει σχέση με την εξαφάνιση μιας κοπέλας, την οποία αναζητά ένας βαθιά θρησκευόμενος αστυνομικός. Το «Καταραμένο Σκιάχτρο» έχει θεωρηθεί το αντίστοιχο με τον «Πολίτη Κέην» για τις ταινίες τρόμου και ήταν ο Λη που φρόντισε να γίνει ταινία το ομώνυμο βιβλίο του δραματουργού και σεναριογράφου Άντονυ Σάφερ («Σλουθ»).
Την επόμενη χρονιά υποδύεται τον ρόλο του Φραγκίσκου Σκαραμαγκά στο «Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Πιστόλι» με τον Ρότζερ Μούρ. Αυτός ο ρόλος ήταν ένας από τους καλύτερους «κακούς» σε ταινία του Τζέημς Μπόντ.
Από που πάνε για το Χόλυγουντ;
Το 1977, αρνούμενος να τυποποιηθεί σε ταινίες τρόμου, φεύγει για Αμερική. Η πρώτη εμφάνιση του ήταν στο τηλεοπτικό «Saturday Night Live» δίπλα στον Τζών Μπελούσι, τον Μπίλ Μάρεη και τον Ντάν Ακρόυντ. Ανάμεσα στο κοινό ήταν και ο Στήβεν Σπίλμπεργκ που καταλάβαινε ότι ο Λη έχει ταλέντο για την κωμωδία. Έτσι θα του προτείνει να παίξει στο «1941: Από που πάνε για το Χόλυγουντ παρακαλώ;» μαζί με τον Μπελούσι.
Ο καλύτερος του όμως ρόλος ήρθε το 1998 όπου υποδύθηκε τον ιδρυτή του σύγχρονου του Πακιστάν, Μοχάμεντ Αλί Τζινά στην βιογραφική ταινία «Τζινά». Μια ταινία πακιστανικής παραγωγής που δεν βγήκε ποτέ στις δυτικές αίθουσες, αλλά κατευθείαν στο βίντεο.
Το 2000 έπαιξε τον ρόλο του έκπτωτου μάγου Σάρουμαν στην τριλογία του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» που ουσιαστικά αναγέννησε την καριέρα του. Μάλιστα ήταν το μόνο μέλος του καστ που είχε γνωρίσει από κοντά τον Τόλκιν, όταν εκείνος ζούσε. Ο ίδιος συνήθιζε να διαβάζει τον «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» κάθε χρόνο και μαζί με τον Ίαν Κέλλεν πίεζε τον Πήτερ Τζάκσον όχι μόνο να μείνει κοντά στο πρωτότυπο, αλλά να μεταφέρει το ηθικό και πνευματικό νόημα του έργου επί οθόνης.
Μετά από αυτό όχι μόνο έπαιξε τον Δούκα Κόκου στην τριλογία-πρόδρομο του «Πόλεμου των Άστρων», αλλά και σε ταινίες του Τιμ Μπάρτον, όπως «Ο Τσάρλυ και το Εργοστάσιο της Σοκολάτας», ενώ επανέλαβε τον ρόλο του Σάρουμαν στην τριλογία του «Χόμπιτ».
Το 2001 χρίστηκε ιππότης από τον Πρίγκηπα Κάρολο και αποκαλείτο πλέον Σερ. Είχε ήδη ανακηρυχτεί Διοικητής του Αξιοσέβαστου Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, ενός παρακλαδιού των Ιπποτών της Μάλτας. Ο Κρίστοφερ Λη υπήρξε όμως και τραγουδιστής όπερας (η προγιαγιά του ήταν διάσημη σοπράνο) και χέβυ μέταλ, συνεργαζόμενος με το ιταλικό συμφωνικό μέταλ συγκρότημα «Rhapsody», αλλά και τους «Manowar». Η δε σόλο καριέρα του συμπεριλαμβάνει ένα δίσκο συμφωνικού μέταλ για τον διάσημο πρόγονο του, Καρλομάγνο, το «Charlemagne: By Fire and Sword» και τρία άλμπουμ χριστουγεννιάτικων τραγουδιών σε μέταλ στυλ.
Συντηρητικός και αριστοκράτης
Ποια όμως ήταν η πολιτική ιδεολογία του; Ως γνήσιος αριστοκράτης ψήφιζε Συντηρητικό Κόμμα. Όχι μόνο αυτό αλλά υποστήριζε έμπρακτα τον θεσμό της οικογένειας, έχοντας παντρευτεί μόνο μια γυναίκα και μένοντας μαζί της για 65 χρόνια μαζί της και χωρίς να δημιουργήσει εξωσυζυγικές σχέσεις. Ήταν επίσης ευρωσκεπτιστής και προσωπικός φίλος του Ντέηβιντ Κάμερον.
Μία από τις φήμες που κυκλοφορούσε για τον Κρίστοφερ Λη ήταν ότι είχε χιλιάδες αποκρυφιστικά βιβλία στην βιβλιοθήκη του. Όμως ο ίδιος θα διέλυε αυτόν τον μύθο, όταν θα δήλωνε: «Έχω συναντήσει ανθρώπους που δηλώνουν ότι είναι σατανιστές, ότι ανακατεύονται με μαύρη μαγεία. Φυσικά και δεν έχω ανακατευτεί με μαύρη μαγεία και σας προειδοποιώ όλους εσάς: Ποτέ, μα πότε μην το κάνετε. Όχι μόνο θα χάσετε το μυαλό σας, αλλά θα χάσετε και την ψυχή σας».
Νομίζουμε ότι μετά από αυτό, μπορούμε να πούμε ότι ο Σερ Κρίστοφερ Λη μας ενδιαφέρει και ιδεολογικά.