Πώς θα συνομιλήσει η Ε.Ε. με την Τουρκία;

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Δεκέμβριος 2004

  Όπως μεταδόθηκε σε όλα τα βραδινά δελτία ειδήσεων την 1η Δεκεμβρίου, η Τουρκία, οξύνοντας την αδιαλλαξία που δείχνει τις τελευταίες ημέρες προς την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεμήνυσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ότι φέτος δεν θα επιτραπεί η εδώ και 21 χρόνια (από το 1983) καθιερωμένη λειτουργία στον Ι. Ν. Του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λικίας, η οποία τελείται την 6η Δεκεμβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου. Η νέα αυτή ωμή καταπάτηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της Ελληνικής χριστανικής μειονότητας από το τουρκικό κράτος και μάλιστα 16 ημέρες μόλις πριν την διεξαγωγή των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την ημερομηνία εντάξεως της τελευταίας στην πρώτη, γεννά εύλογα το ερώτημα μήπως ήλθε η ώρα πια να δείξουν οι Βρυξέλλες την "κόκκινη κάρτα" στην Τουρκία, αναβάλλοντας επ' αόριστον την προγραμματισμένη για τις 17/12/04 συζήτηση.

  Υπενθυμίζουμε ότι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Γκιούλ, αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του θα προβεί σε οπιοαδήποτε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, όπως έχει ζητηθεί ήδη από τις Βρυξέλλες (βλ. IN.GR).

  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέβη σε δηλώσεις παρουσία του Έλληνα Υπουργού Τουρισμου, κ. Αβραμόπουλου, σε όλα τα ΜΜΕ, ακόμη και τα Τουρκικά, δηλώνοντας ότι η κατάσταση έχει φθάσει πια στο απροχώρητο και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

  Να συμπληρώσουμε ότι η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, όπως αρνείται να επιτρέψει και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με εγκύκλιο δε που εξέδωσε χθές, 30/11/04, όπως αναφέρει η "Ναυτεμπορική", "απαγορεύει την παρουσία τούρκων κρατικών λειτουργών στη δεξίωση που θα δοθεί στην κατοικία του αμερικανού πρέσβη, στις 2 Δεκεμβρίου, προς τιμήν αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αντιδρώντας στο χαρακτηρισμό "οικουμενικός", που αναγράφεται στην πρόσκληση" (βλ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

  Κατηγορία: