Προσφυγή στο Ευρωκοινοβούλιο για την μηδενική απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων για την δασοπροστασία

 • Δημοσιεύτηκε: 29 Αύγουστος 2007

  Επείγουσα προσφυγή στην «Επιτροπή Αναφορών» (Committee on Petitions) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέθεσαν ο πρέσβης Γ.Γεωργίου (αναπληρωτής προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. και υποψήφιος βουλευτής Α' Αθηνών) και ο Κ.Αϊβαλιώτης (υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών) αναφορικά με τα διαρρεύσαντα από την Κομισιόν στοιχεία σχετικά με την μηδενική απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων για την δασοπροστασία στην Ελλάδα.

  Οι κ.κ. Γεωργίου και Αϊβαλιώτης καταγγέλλουν στους 34 ευρωβουλευτές της παραπάνω Επιτροπής ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (που έχουν όλα αυτά τα χρόνια την ευθύνη απορρόφησης πόρων από την ΕΕ) έχουν αφήσει ανεκμετάλλευτα τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που είχαν δεσμευθεί από την ΕΕ για λογαριασμό της Ελλάδας με αποτέλεσμα να μην έχουν εκτελεσθεί επείγοντα έργα δασοπροστασίας.

  Η προσφυγή των κ.κ. Γεωργίου και Αϊβαλιώτη είναι η εξής:

  Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι Ευρωβουλευτές,

  Η Ελλάδα υπέστη πρόσφατα μια τεράστια οικολογική καταστροφή με πυρκαγιές οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και γεωργικών καλλιεργειών, προξένησαν τεράστιες ζημιές σε δεκάδες χωριά και διέλυσαν την οικονομία των περιοχών οι οποίες επλήγησαν.

  Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια και την περιουσία τους, η οικονομία υπέστη καθοριστική βλάβη και το ελληνικό κράτος απέδειξε τις ελλείψεις του και την πλήρη ανετοιμότητα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία, μόλις, στιγμή σώθηκε η Αρχαία Ολυμπία, ενώ αντιθέτως κάηκε το παρακείμενο Κρόνιο Άλσος και οι φλόγες έφτασαν ακόμη και στο Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου.

  Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκατομμύρια ευρώ λιμνάζουν επί 7 ολόκληρα χρόνια από τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής για την προστασία των ελληνικών δασών, ενώ για έργα δασοπροστασίας που χρηματοδοτεί το ίδιο Ταμείο στην Ελλάδα η απορρόφηση είναι απολύτως μηδενική! Για έργα πρόληψης και προστασίας των δασών από πυρκαγιές τα κονδύλια της ΕΕ που είχαν δεσμευθεί για την Ελλάδα ήταν 24 εκ. ευρώ και παρέμεναν αδιάθετα. Είναι χαρακτηριστικό ότι π.χ. για το έργο «Προστασία του Δάσους του Σέϊχ Σου» στη Θεσσαλονίκη είχαν δεσμευθεί 9 εκ. ευρώ και παρέμεναν τελείως αναπορρόφητα! Τα ίδια στοιχεία της Κομισιόν αναφέρουν ότι για τα υπόλοιπα έργα περιβάλλοντος στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τελείως αποκαρδιωτική αφού πάνω από τα μισά έργα συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ δεν έχουν καν ξεκινήσει!

  Θα παρακαλούσαμε να προσκαλούμασταν σε επείγουσα δημόσια συζήτηση της αναφοράς μας (μαζί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν) προκειμένου να διευκρινιστεί αν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποκαρδιωτική επίδοση στην απορροφητικότητα στον τομέα της δασοπροστασίας στην Ελλάδα. Επίσης θα θέλαμε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για άμεση οικονομική ενίσχυση τής ΕΕ προς την Ελλάδα προκειμένου να ανακουφιστούν τα θύματα της καταστροφής, να αποκατασταθούν το συντομότερο οι οικονομικές ζημιές και για να αρχίσει η άμεση αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων.