Προσκύνημα στην Βόρειο Ήπειρο

 • Δημοσιεύτηκε: 18 Οκτώβριος 2003

  Το Σάββατο και την Κυριακή 18 και 19 Οκτωβρίου κλιμάκιο της Νομαρχιακής Οργανώσεως Καρδίτσας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, αποτελούμενο από 6 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κώστας Καρδαράς Κώστας, Δημήτρης Τσιουρής, Φάνης Πανταζάκος και Θανάσης Τσιαμαντάς, συμμετείχαν σε μία εκδρομή - προσκύνημα στα Βορειοηπειρωτικά βουνά με τον νεοϊδρυθέντα «Σύλλογο φίλων της Ιστορίας του νομού Καρδίτσας», του οποίου μάλιστα αποτελούν και ιδρυτικά μέλη, ενώ ο Δημήτρης Τσιουρής είναι και μέλος της προσωρινής διοικούσης επιτροπής του συλλόγου.

  Σκοπός της εκδρομής ήταν να επισκεφθούν το ύψωμα 731 στην περιοχή της Κλεισούρας, στο οποίο διεξήχθησαν στην κυριολεξία ομηρικές μάχες κατά την εαρινή επίθεση των Ιταλών τον Μάρτιο του 1941, χωρίς τελικά να πέσει παρά το ότι στην κυριολεξία ανασκάφηκε από τον άγριο βομβαρδισμό. Στο ύψωμα αυτό, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας πού κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Έχει εξ άλλου ορισθεί σαν πρωταρχικός σκοπός του συλλόγου η ανέγερση στην Καρδίτσα μνημείου για τους πεσόντες στο ύψωμα 731. Επί τη ευκαιρία πρέπει να τονίσουμε ότι μετά από πρόταση του εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής του συνδυασμού ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ Κώστα Καρδαρά, προέδρου της Νομαρχιακής Οργανώσεως Καρδίτσης έχει αποφασισθεί και δρομολογηθεί από το Δήμο Καρδίτσας η ανέγερση μνημείου για τους πεσόντες του πολέμου του 1974 στην Κύπρο.

  Η εμπειρία της επισκέψεως στα αιματοβαμμένα και σκλαβωμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου και της επισκέψεως στα Ελληνικά χωριά της Δρόπολης ήταν πραγματικά συγκλονιστική. Προσκυνήσαμε το στρατιωτικό νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτες όπου είναι θαμμένοι λίγοι από τους ηρωικούς νεκρούς του Αλβανικού έπους και καταθέσαμε στεφάνι δάφνης στο λιτό και απέριττο μνημείο του. Τα σκλαβωμένα βουνά ρίγησαν στο άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου.

  Στην εκκλησία της Κλεισούρας όπου αναπαύονται στο προσωρινό της οστεοφυλάκιο, λίγες από τις σορούς των πεσόντων πού χάρη στις ατομικές προσπάθειες των Βορειοηπειρωτών και της Εκκλησίας έχουν περισυλλέγει από τα βουνά και τους ανώνυμους τάφους όπου επί χρόνια η αδιαφορία του ελλαδικού κράτους εγκαταλείψει, έγινε τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών και η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν αντήχησε στους αγιασμένους τοίχους το δοξαστικό «Τη υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια» ψαλμένο από τα στόματα όλων.

  Οι απλοί φτωχοί Έλληνες της Αλβανίας μας έδωσαν ένα αξέχαστο μάθημα Ελληνικότητας με τον άδολο, ανυστερόβουλο και αγνό πατριωτισμό τους. Ένα μάθημα πού συμπυκνώθηκε στα λόγια της 92χρονης περήφανης γριούλας πού έσπευσε να μας υποδεχθεί στην Δερβιτσάνη, της γριούλας πού δεν καταδέχθηκε 92 χρόνια να μάθει και να μιλήσει αλβανικά: «Ήρθατε ε; Δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς εμάς, ούτε εμείς χωρίς εσάς. Το αίμα τραβάει το αίμα!»

  Κατηγορία: