Προσβλητική η παρουσία του Τούρκου προξένου Συνέντευξη του Γιάννη Κουριαννίδη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος»

 • Δημοσιεύτηκε: 27 Αύγουστος 2009

  Ένα συνέδριο Ελλήνων, με έντονα τα εθνικά και τοπικά χαρακτηριστικά, και με πολλούς μάλιστα εκπροσώπους της ομογένειας, συνήθως αποτελεί ένα μείζον γεγονός όχι μόνο για την περιοχή στην οποία πραγματοποιείται, αλλά συχνά και με πανελλαδική απήχηση. Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή 15-16 Αυγούστου, δεν δικαίωσε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Για άλλη μια φορά αναλώθηκε σε αναπτυξιακές προοπτικές για την Θράκη. Αντικείμενο οπωσδήποτε ενός συνεδρίου ή μιας ημερίδας των επιμελητηρίων της περιοχής, αλλά όχι ενός συνεδρίου τέτοιου χαρακτήρα και βεληνεκούς.

  Την παράσταση έκλεψε η παρουσία του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, που μετέτρεψε τον ύψιστο αυτό θεσμό του Θρακικού Ελληνισμού σε μία προεκλογική φιέστα, αλλά και του ... Τούρκου προξένου Κομοτηνής Μουσταφά Σαρνίτς! Το γεγονός της παρουσίας του προξένου ίσως θα περνούσε απαρατήρητο για τον πολύ κόσμο (με εξαίρεση τον κ. Πρωθυπουργό, που ... μαζεύτηκε για να αποφύγει τα χειρότερα), αν δεν ήταν παρών ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Γιάννης Κουριαννίδης, που μεταφέροντας τον χαιρετισμό του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη αναφέρθηκε στην προκλητική αυτή παρουσία με ιδιαίτερα έντονη φρασεολογία, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των συνέδρων, αλλά και την αγανάκτησή τους για την προσβολή που υπέστησαν.

  Μιλήσαμε στο περιθώριο του συνεδρίου με τον κ. Κουριαννίδη, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής:

  κ. Κουριανίδη, στο πρόσφατο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών εκπροσωπήσατε τον ΛΑ.Ο.Σ. μεταφέροντας χαιρετισμό του προέδρου του, Γιώργου Καρατζαφέρη. Εκτός όμως από τον χαιρετισμό, ήσασταν ιδιαίτερα αιχμηρός για την παρουσία του Τούρκου προξένου Μουσταφά Σαρνίτς, στο συνέδριο. Τι ήταν αυτό που σας πείραξε τόσο πολύ; Έκανε κάποια δήλωση ή ενέργεια που προσέβαλε τους Έλληνες της Θράκης;

  Ο εκάστοτε Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής προβαίνει ούτως ή άλλως σε προκλητικές ενέργειες, που προσβάλλουν τους πολίτες της χώρας που τους φιλοξενεί. Παραβιάζουν συστηματικά το πρωτόκολλο συμπεριφοράς και δραστηριοτήτων και συμπεριφέρονται με τρόπο που θυμίζει όχι διπλωματικούς εκπροσώπους, αλλά τοπάρχες! Ειδικά ο σημερινός πρόξενος, ο Μουσταφά Σαρνίτς, έχοντας και την εμπειρία από το Κοσσυφοπέδιο από το οποίο μας ήρθε, και στην ανεξαρτητοποίηση του οποίου συνεισέφερε τα μέγιστα, έχει αναγάγει τις προκλητικές του δραστηριότητες σε καθημερινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταμάτης, του έχει κάνει κατ' επανάληψιν αυστηρότατες συστάσεις.

  Η αιτία όμως για την τοποθέτησή μου δεν ήταν μόνον η δραστηριότητα του εν λόγω κυρίου στη Θράκη. Προσωπικά εξοργίστηκα όχι τόσο με τον ίδιο, όσο με την πρωτοβουλία των τοπικών αρχών (Δήμος Κομοτηνής και Νομαρχία Ροδόπης) να τον καλέσουν στο συνέδριο των Θρακών! Τι δουλειά έχει άραγε ο Τούρκος πρόξενος σε ένα εθνικοτοπικό συνέδριο όπως αυτό; Τι δουλειά έχει ο εκπρόσωπος ενός κράτους που ευθύνεται για τη γενοκτονία σύμπαντος του Ελληνισμού της Ανατολής (Ποντίων, Θρακών, Καππαδόκων, Ιώνων, Κωνσταντινουπολιτών, Ιμβρίων και Τενεδίων), σε ένα συνέδριο Ελλήνων που θα έπρεπε να έχει έντονο το στοιχείο της εθνικής αυτογνωσίας; Ποιο ήταν το σκεπτικό αυτών που τον κάλεσαν; Το πρωτόκολλο; Μα δεν υπάρχει πρωτόκολλο σε συνέδρια. Καλείς όποιον θέλεις. Αβρότητα; Μα τότε θα έπρεπε να κληθούν και οι πρόξενοι της Ιταλίας και της Γερμανίας που έχουν έδρα επίσης στην Κομοτηνή.

  Εγώ το αποδίδω στην εθελοδουλία των τοπικών αιρετών αρχόντων της Θράκης, των οποίων η εκλογή εξαρτάται άμεσα από την βούληση και την καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου, δυστυχώς! Αυτό στιγμάτισα, γιατί πιστεύω ότι όσο τιμητική ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού στο συνέδριο των Θρακών, τόσο και περισσότερο προσβλητική ήταν η παρουσία του προξένου. Αποτελεί ένα στίγμα αυτό το γεγονός, που δυστυχώς θα παραμείνει ανεξίτηλο για πάντα. Έγραψε ιστορία η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Ιστορία ντροπής!

  Η αναφορά του πρωθυπουργού στα μειονοτικά ζητήματα ήταν ιδιαίτερα μικρή έως και μηδαμινή. Πιστεύετε πως το έκανε σκόπιμα αυτό και, αν ναι, γιατί;

  Αρκετές ημέρες πριν το συνέδριο, το πρωθυπουργικό περιβάλλον άφηνε να διαρρέει πως ο κ. Καραμανλής θα προέβαινε σε αυστηρότατες προειδοποιήσεις κατά της Τουρκίας, με αφορμή τις προκλητικές πρακτικές της στο Αιγαίο και στη Θράκη. Οι προειδοποιήσεις αυτές επρόκειτο να απέχουν πολύ από τις γνωστές ανούσιες εκφράσεις της ΥΠΕΞ ότι «η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα», που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να γελάει μαζί μας η Άγκυρα.

  Δυστυχώς, η αναπάντεχη για τον κ. Πρωθυπουργό εξέλιξη, να ομιλεί δηλαδή στο συνέδριο έχοντας στο ακροατήριο τον Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής, έβαλε φραγμό στα λόγια του. Ο πρωθυπουργός αυτολογοκρίθηκε φοβούμενος κάποιο έντονο και επικίνδυνο διπλωματικό επεισόδιο. Αυτοί που έφεραν τον πρωθυπουργό της χώρας στη θέση αυτή, είναι υπόλογοι απέναντι στο λαό και στην πατρίδα.


  Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 22ας Αυγούστου 2009 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος