Προς νέα εθνική διπλωματική αποτυχία

  • Δημοσιεύτηκε: 11 Οκτώβριος 2005

    Λίγες μέρες μετά την διπλωματική επιτυχία που είχαν οι ΗΠΑ, να πετύχουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, με τους όρους που ήθελε η Τουρκία, χωρίς η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν κανένα ουσιαστικό όφελος παρά τις επανειλημμένες υποχωρήσεις από τις αρχικές τους θέσεις, συμμορφούμενες μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία στις επιθυμίες του υπερατλαντικού εξουσιαστού τους, φέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα της ονομασίας για την ΠΓΔΜ. Η χρονική στιγμή που επελέγη δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού στις 9-11-05 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ, την οποία θα εξετάσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Η νέα πρόταση του διεθνούς μεσολαβητού Μάθιου Νίμιτς ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις των Σκοπίων, ενώ δεν λαμβάνει υπ΄όψιν καθόλου τις ελληνικές αιτιάσεις. Η διπλή ονομασία θα χρησιμοποιείται στις διμερείς μόνον σχέσεις, ενώ οπουδήποτε αλλού θα αναφέρεται με το όνομα "Μακεδονία". Η Ελλάδα δεν θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο "Μακεδονία", ενώ θα πρέπει να βρούμε και όνομα για την δική μας Μακεδονία, καθώς και για τα προϊόντα που αναγράφουν την λέξη "Μακεδονία", το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, κτλ. Παρότι η πρόταση αυτή επεστράφη ως απαράδεκτη στον κο Νίμιτς, αυτό δεν μπορεί να μας καθησυχάζει, αφού είναι τοις πάση γνωστό ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι μικρών αντιστάσεων - και αυτές πάντα για λόγους ψηφοθηρικούς και υστεροφημίας - ενώ στο τέλος πάντα συμμορφώνονται με τα κελεύσματα των αφεντικών τους.

    Από την στιγμή που η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι θετική για τα Σκόπια, η Ελλάδα θα περιέλθει σε δυσμενή θέση. Η κυβέρνηση Καραμανλή παρότι έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο σε μια τέτοια εξέλιξη, έχει παράλληλα απεμπολήσει μόνη της τα θετικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να επικαλεστεί, αν δεν είχε - σε συνεννόηση με την Εκκλησία - αποτρέψει την συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη πέρυσι όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια σαν "Μακεδονία". Έπρεπε ο κ. Καραμανλής να δείξει στον πλανητάρχη ότι μπορεί να ελέγχει την κατάσταση, άρα μπορεί να τον αφήσει να κυβερνά.

    Τα λάθη που έχουν γίνει στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και από την προηγούμενη όταν ήταν υπουργός εξωτερικών ο Γ.Παπανδρέου, λειτουργούν τώρα συσσωρευτικά εις βάρος μας. Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή δέχεται σαν βάση συζήτησης την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκόπια", τότε έχει κάνει την σοβαρότερη υποχώρηση αφού δέχεται τον όρο "Μακεδονία" ανατρέποντας μονομερώς την απόφαση που είχε ληφθεί από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1993. Ο κ. Παπανδρέου παρουσιάζεται τώρα σαν τιμητής, αλλά όταν ήταν υπουργός εξωτερικών είχε συναινέσει στην ονομασία "Μακεδονία" χωρίς κανένα επιθετικό προσδιορισμό αφού ο πολύς 'Αλεξ Ρόντος που τον εκπροσωπούσε στην Διεθνή Επιτροπή για τα Βαλκάνια σε έκθεση της είχε αποδεχθεί και συνυπογράψει ότι "το γεγονός πως η Ελλάδα αμφισβητεί το όνομα της Μακεδονίας αποτελεί πηγή αστάθειας για την γειτονική Δημοκρατία".

    Τα Σκόπια αναθεώρησαν το Σύνταγμα τους και άλλαξαν την σημαία τους, όμως εξακολουθούν να καπηλεύονται την πολιτιστική μας κληρονομιά και μέσα από τα σχολικά τους βιβλία να προπαγανδίζουν τον αλυτρωτισμό για την Μακεδονία μας. Εάν η Ελλάδα τους αναγνωρίσει με οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία", τότε τους ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές διεκδικήσεις, εκτός και αν αυτό είχε στο μυαλό της η κ Μπενάκη όταν δήλωνε ότι "τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη".

    Ασφαλώς και δεν χρειάζεται να είναι κανείς "μάντης κακών" για να προβλέψει ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση όπου άλλο ένα θέμα που αφορά την εξωτερική μας πολιτική, τα εθνικά μας δίκαια, θα γίνει και πάλι αντικείμενο μικροκομματικής πολιτικής εκμετάλλευσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυρίως, για να χαθεί στο τέλος και αυτό από τους "αστέρες" της πολιτικής μας, ενώ και πάλι μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ θα μας αναλύουν την αναγκαιότητα των αποφάσεων τους που παράλληλα θα τις παρουσιάζουν και σαν σημαντικές διπλωματικές επιτυχίες, την ώρα βέβαια που όλος ο κόσμος θα αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία" και με ελληνική σφραγίδα πλέον.

    Κατηγορία: