Προκλητικές δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη

  • Δημοσιεύτηκε: 07 Απρίλιος 2013

    Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης πολιτών «Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική» Γιάννης Κουριαννίδης, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη για τον Μουσταφά Κεμάλ, αλλά και για την λειτουργία στο πρώην αρχαιολογικό μουσείο της πόλεως, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι προκλήσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν έχουν τέλος. Προκλήσεις εναντίον της εθνικής μνήμης, της αξιοπρέπειας και της νοημοσύνης των Ελλήνων κατοίκων της πόλης μας. Η εξύμνηση ενός σφαγέα, όπως ο Μουσταφά Κεμάλ, το λεπίδι του οποίου βίωσε το σύνολο του προσφυγικού Ελληνισμού από Μικρασία Πόντο και Θράκη, συνιστά ευθεία προσβολή προς τους απογόνους των Ελλήνων αυτών των περιοχών, που η θυσία τους παραμένει ακόμη αδικαίωτη από την ελληνική πολιτεία.

    Επίσης, η παραχώρηση του πρώην αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης για την λειτουργία του ως μουσουλμανικό τέμενος, εκτός από την προκλητικότητά της, τείνει να εξισώσει το δικαιολογημένο και διαχρονικό αίτημα των ελληνικών και λοιπών χριστιανικών γηγενών πληθυσμών της Τουρκίας για την επαναλειτουργία των λατρευτικών χώρων τους, είτε με ... τουριστικές σκοπιμότητες, είτε με τις «θρησκευτικές ανάγκες» ανθρώπων που βρίσκονται παράνομα στην πόλη μας και στην πατρίδα μας.

    Με την ευκαιρία, επαναφέρουμε ένα αίτημα που είχα υποβάλει ως δημοτικός σύμβουλος στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, για την τοποθέτηση αγάλματος του Έλληνα αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, μπροστά ακριβώς από τον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας. Θυμίζουμε μάλιστα, ότι υφίσταται ήδη έτοιμο άγαλμα του Έλληνα αυτοκράτορα, και μάλιστα του μεγάλου μας γλύπτη και ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά (1913-2005), του ιδίου που καλλιτέχνησε και το άγαλμα του στρατηλάτη μας Μεγάλου Αλεξάνδρου».