Προεκλογική συγκέντρωση "Ομόνοιας" - ΚΕΑΔ στην Αθήνα

  • Δημοσιεύτηκε: 09 Ιούνιος 2013

    Την Κυριακή 9 Ιουνίου στις 11 π.μ. η "Ομόνοια" και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) οργάνωσαν προεκλογική συγκέντρωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στην Αθήνα, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος). Κεντρικός παρουσιαστής και συντονιστής της εκδήλωσης ήταν το μέλος της "Ομόνοιας" Στέλιος Μπολάνος.

    Πρώτος κλήθηκε στο βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό ο ηπειρωτικής καταγωγής πρώην υπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι ώρα για λόγια, αλλά για έργα, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανός ο Ελληνισμός στην Βόρειο Ήπειρο. Όλοι πρέπει να δώσουμε το αγωνιστικό παρόν, μέσα από τις δυσκολίες που όλοι έχουμε, και οι εδώ διαμένοντες Βορειοηπειρώτες πρέπει να πάνε στην ιδιαίτερή τους πατρίδα και να συμμετάσχουν στις τόσο κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου.

    Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στην Ευγενία Κότε, υποψήφια βουλευτή της περιφέρειας Τιράνων, η οποία είναι και πρόεδρος των Γυναικών του Κόμματος. Με λιτό και ρωμαλέο λόγο, περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός από το αλβανικό κράτος, που θέλει να συρρικνώσει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. "Να μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να πάμε να ψηφίσουμε, αφήνοντας κατά μέρος τις έχθρες και τις έριδες. Εμείς οι Βορειοηπειρώτες πάντοτε είμαστε δυνατοί και πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί, μπροστά στις κάλπες".

    Επόμενος ομιλητής ήταν ο Αλκιβιάδης Πούλης, υποψήφιος βουλευτής περιφέρειας Αργυροκάστρου. Ο ίδιος δεν ήταν ποτέ πολιτικός, επέλεξε όμως να ασχοληθεί με την πολιτική "για να αλλάξουμε την πολιτική και να δούμε διαφορετικά τα πράγματα". Υπάρχουν περιοχές στην Βόρεια Ήπειρο που οι κάτοικοι τους ζουν απομονωμένοι, χωρίς γιατρούς, χωρίς νερό, είναι πικραμένοι, αλλά τώρα πρέπει να αφήσουν τις πικρίες και να ψηφίσουν σε αυτές τις κρίσιμες εθνικές εκλογές και να βγάλουν βουλευτή από την περιοχή τους. Πρέπει, ως μειονότητα, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και που τους τα καταπατά το σύγχρονο αλβανικό κράτος.

    Εκτάκτως, μίλησε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και γνωστή φίλη των Βορειοηπειρωτών Σοφία Βούλτεψη, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, εν όψει των εκλογών στην Αλβανία. Έτσι το Βορειοηπειρωτικό θα έχει και διεθνή παρουσία, γιατί τώρα έχει εξαφανισθεί από τον διεθνή χάρτη. Ο σκοπός μας με τον οποίον θα πρέπει να ασχοληθούμε τώρα είναι να βγούμε δυνατοί στην Αλβανία μέσα από τις εκλογές, για να έχουμε ένα διεθνές κύρος. Ποιος θα δώσει σημασία σε κάποιον που δεν μπορεί να βγάλει έναν βουλευτή; Για το θέμα των συντάξεων είπε ότι "δρομολογείται λύση με τον ΟΓΑ, την οποίαν δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω αυτή την στιγμή, γιατί θέλουμε να την εξετάσουμε από πολιτικής πλευράς".

    Στην συνέχεια, ο συντονιστής της εκδήλωσης Στέλιος Μπολάνος, διάβασε χαιρετισμό από τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Βορειοηπειρώτη Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, λόγω ανειλημμένης επαγγελματικής υποχρέωσης. Εξέφρασε την συμπαράσταση και την υποστήριξή του "στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει. Εμείς οι Βορειοηπειρώτες γνωρίζουμε να αντιπαλεύουμε τις δυσκολίες και στις 23 Ιουνίου καλούμαστε να ξανακάνουμε το ίδιο, καλούμαστε να ενωθούμε και να φωνάξουμε για τα δίκαιά μας".

    Ο λόγος δόθηκε στην συνέχεια, στον αντιπρόεδρο της "Ομόνοιας" Γεώργιο Τζομάκα που είπε ότι "καλούμαστε να διπλασιάσουμε και να τριπλασιάσουμε τη δύναμή μας στην Αλβανική Βουλή. Ξεκινάμε με καλές προϋποθέσεις, τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, αρκεί να δώσουμε το παρόν, να πάμε στην ιδιαίτερή μας πατρίδα και να αυξήσουμε την δύναμή μας".

    Ο επόμενος ομιλητής, αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ Θωμάς Γιάννης, αναφέρθηκε σε πρακτικά και διαδικαστικά θέματα: "Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από 7 π.μ. έως 7 μ.μ. Το ΚΕΑΔ έχει το νούμερο 6 στο ψηφοδέλτιο. Αυτό να το θυμάστε όλοι, γιατί είναι ένα ψηφοδέλτιο με 70 τουλάχιστον κόμματα. Ο εκλογικός νόμος είναι "ισπανικός", θα έλεγα και είναι πολύ δύσκολος για τα μικρά κόμματα. Εμείς, ουσιαστικά, έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία για να εκλέξουμε βουλευτές. Με βάση αυτού του νόμου, μας επιβάλλεται συνεργασία. Εμείς, μετά από κάποιες διαβουλεύσεις με τα δύο μεγάλα κόμματα της Αλβανίας αποφασίσαμε τελικά, λόγω του κόμματος των Τσάμηδων (PDIU), να είμαστε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ρartia Socialiste) του Έντι Ράμα. Αυτή η συνεργασία γίνεται για πρακτικούς λόγους. Αν εμείς είμαστε μόνοι μας, σαν κόμμα, θα θέλαμε τουλάχιστον 9.300 μέχρι 9.800 ψήφους για κάθε υποψήφιο. Ενώ, στην συνεργασία, μπορούμε να βγάλουμε βουλευτή από 6.000 μέχρι 6.500 ψήφους.

    Γιατί πήγαμε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και όχι με το Δημοκρατικό Κόμμα (Partia Demokratike) του Σαλί Μπερίσα. Tον κυριότερο λόγο έπαιξε το Τσάμικο Κόμμα του Ιντρίζι. Περιμέναμε να δούμε προς τα πού θα πάει το κόμμα των Τσάμηδων και μετά να διαλέξουμε εμείς κόμμα. Τελικά το κόμμα των Τσάμηδων πήγε με το κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Αναγκασθήκαμε εμείς να πάμε στο άλλο για συνεργασία. Η συνεργασία αυτή έγινε με βάση την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της "Ομόνοιας". Εκτός από το Κόμμα των Τσάμηδων, υπάρχει και η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία (Aleanca Kuq e Zi), οι οπαδοί της οποίας δημιούργησαν μεγάλες δυσκολίες στα δικά μας στελέχη".

    Τον λόγο πήρε μετά ο πρόεδρος της "Ομόνοιας" Βασίλης Μπολάνος, ο οποίος είπε ότι οι εκλογές γίνονται σε μία περίοδο όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα και στην Βόρειο Ήπειρο, αλλά γενικά και στην γύρω περιοχή. Για αυτό απαιτείται ένωση, συναίνεση και κατανόηση. Ανέφερε την απάντηση του Πρωθυπουργού σε επιστολή προς αυτόν, "όπου με κατανόηση προς εμάς, αλλά και προς την κατάσταση, τονίζει ότι θα κάνει ότι το καλύτερο η κυβέρνηση αυτή για την συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας και των εδώ Βορειοηπειρωτών". Ο Ευάγγελος Ντούλες εκπροσωπεί επάξια την ελληνική μειονότητα στην Αλβανική Βουλή και στα διεθνή φόρα, αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται με έναν μόνο βουλευτή. Αλλάζουν η "Ομόνοια" και το ΚΕΑΔ, βάζοντας νέα πρόσωπα επικεφαλής, οι οποίοι είναι νέοι, πετυχημένοι και αφήνουν την ησυχία τους στην Αθήνα, για να εκπροσωπήσουν τους Βορειοηπειρώτες στην Βουλή της Αλβανίας. Αυτοί πρέπει να υποστηριχθούν γιατί πονάνε το χωριό και την επαρχία τους. Πρέπει, επίσης να στηρίξουμε την τρίτη ηλικία που παραμένει στα χωριά και τα κρατάει Ελληνικά, για την συνέχεια της επιβίωσης.

    Στην συνέχεια, ο Βασίλης Μπολάνος αναφέρθηκε στην στάση που είχε κρατήσει η "Ομόνοια" κατά την τελευταία απογραφή (είχε ζητήσει αποχή) και είχε συναντήσει και αντιδράσεις, αλλά και υποστήριξη. Τελικά, επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα, αλλά και στοχοποιήθηκε από ακραίες εθνικιστικές ομάδες, που δημιούργησαν ανθελληνικό κλίμα, το οποίο θέλει πολιτική παρουσία για να αντιμετωπισθεί. Επιπλέον, είναι ένας τρόπος να πεισθούν οι προοδευτικοί Αλβανοί, πως, αν πράξουν μέσα στα πλαίσια του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα μπορέσουν να ενσωματωθούν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Άλλο ένα πρόβλημα που πρέπει να έχει αυτή την φωνή είναι και η ιδιοκτησία. Η γη της Εκκλησίας κατασπαράσσεται από αρπαγές με στημένα δικαστήρια, με πλαστά δικαιολογητικά, γιατί η ελληνική μειονότητα δεν έχει συμμετοχή στην Δημόσια Διοίκηση, στην Δικαιοσύνη, στα Όργανα Τάξης. Ένας άλλος τομέας είναι και τα ΜΜΕ, στην Αλβανία που, όταν μιλάς για ελληνικά μέσα, όταν μιλάς για χρόνο και σεβασμό προς την ελληνική μειονότητα, δεν μπορείς καν να συζητήσεις, είναι κόκκινη γραμμή, γιατί δεν μπορούμε να τους πιέσουμε. Η "Ομόνοια" και το ΚΕΑΔ έχουν κάνει το χρέος τους, έχοντας τονίσει τον παραγκωνισμό της ελληνικής μειονότητας, παρουσία του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), που παρακολουθεί την ανάπτυξη και την βελτίωση της Αλβανίας, στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε την Έκθεση του State Department και της EE, που είναι καταπέλτης και στα πλαίσια της απογραφής, αλλά και στα πλαίσια βελτίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου η Αλβανία πρέπει να βελτιώσει τη σχέση αυτή. Υπάρχουν θέματα επικοινωνίας, θέματα απογραφής, θέματα Ελληνικών περιοχών, που δεν αναγνωρίζονται ως μειονοτικές, όπως είναι η Χειμάρρα και η Κορυτσά. Και αν έχουμε την δύναμη να παρακολουθούμε αυτά τα προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο, βεβαίως μπορούμε να παρακολουθούμε και τα προβλήματα ανάπτυξης. Και όταν δημιουργείται ο προϋπολογισμός της χώρας, εσύ μπορείς να πεις "δώσε περισσότερη οικονομική ενίσχυση στις επαρχίες της ελληνικής μειονότητας, για 2 λόγους: και γιατί είναι νομοταγείς, αλλά και γιατί είναι κατά μέσον όρο, η πιο εργατική κοινότητα στην Αλβανία". Βεβαίως, μας ανήκει καλύτερη μοίρα σε αυτό το ζήτημα.

    Και βεβαίως, έχουμε και τα προβλήματα εδώ (στην Ελλάδα), αλλά θα ήθελα να αναφερθώ στα προβλήματα εκεί. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και θέλουμε να την κάνουμε προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης της Αλβανίας, δηλ. να βελτιώνει και να στηρίζει την ελληνική μειονότητα για τα θέματα που ανέφερα νωρίτερα. Βεβαίως, παλεύουμε και εδώ, κάνουμε συναντήσεις συνεχώς, αλλά δεν μπορούμε να λένε κάθε μέρα, ποιον συναντάμε και τι λέμε. Ο στόχος είναι ένας και έχει να κάνει με την απάντηση του πρωθυπουργού στην επιστολή που προανέφερα, για τη στήριξη που θα δώσει στην ελληνική μειονότητα. Η τρίτη ηλικία είναι στόχος αυτή τη στιγμή, και χαίρομαι που ακούω και από την εκπρόσωπο της ΝΔ που λέει "υπάρχουν εξελίξεις θετικές, αλλά δεν είμαι αρμόδια να ενημερώσω".

    Και πιστεύω και εκτιμώ ότι πάντα η Ελλάδα από δυσκολίες έχει βγει πιο δυνατή και πιστεύω ότι και σε εσάς που επιλέξατε να μείνετε εδώ, γιατί αυτό μας βοηθάει όλους. Μας ενδιαφέρει η πατρίδα μας να είναι μέσα στα κέντρα των αποφάσεων και ο λόγος της να είναι ισχυρός και αποφασιστικός. Την έχουμε την δυνατότητα αυτή γιατί στην Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία και χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε Ευρώπη. Βεβαίως, είναι καλύτερα η δυνατότητα να συνοδεύεται με πράξεις, σε αυτήν την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Μόνο έτσι θα μπορούμε να βελτιώνουμε και να βελτιωνόμαστε υπέρ της θετικής εξέλιξης της ελληνικής μειονότητας, αλλά και γενικότερα υπέρ των Ελλήνων απανταχού της γης. Κλείνοντας, σας λέω ότι είναι ευκαιρία να αναδείξουμε και να πετύχουμε τον καλύτερο στόχο που είχαμε πετύχει σε αυτά τα 22 χρόνια. Και πιστεύω ότι εσείς ό,τι αποφασίσετε, το πράττετε και θα μας στηρίξετε.

    Επόμενος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Ευάγγελος Ντούλες, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα στην Αλβανία που σημάδεψαν τα 4 τελευταία χρόνια και που έχουν να κάνουν κυρίως με την τελευταία απογραφή πληθυσμού και την έξαρση του Αλβανικού εθνικισμού, ο οποίος εκφράζεται με τους Τσάμηδες, την "Ερυθρόμαυρη Συμμαχία", αλλά και με τις προεκλογικές δηλώσεις των Μπερίσα και Ράμα. Τέλος, ο κ. Ντούλες προέτρεψε τους Βορειοηπειρώτες ψηφοφόρους του να δώσουν μαζικό παρόν στις εκλογές του Ιουνίου και να γίνουν αυτοί οι ρυθμιστές της πολιτικής ζωής της Αλβανίας και να αποκτήσουν έτσι διεθνές κύρος.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο στρατηγός Γεώργιος Νίτσας, ο έπαρχος Λιβαδειάς Ηρώδης Νταλιάνης, ο έπαρχος Αλύκου Ηλίας Θανάσης, ο έπαρχος Δίβρης Σωκράτης Καλτσούνης, ο έπαρχος Άνω Δρόπολης Δημήτρης Μαλούκης, ο έπαρχος Κάτω Δρόπολης Χρήστος Καΐσης, ο λογοτέχνης και πρώην υπουργός Νίκος Κατσαλίδας, η πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Δερόπολης "Οι Σελλοί" και μέλος της "Ομόνοιας" Ηλέκτρα Κίκη, η πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών Μαρία Μπολάνου, ο αντιστασιακός Κώστας Κυριακού, ο αντιπρόεδρος της ΚΑΒΗ Δημήτρης Περδίκης κ.α.