Προεδρικές αντιφάσεις

 • Δημοσιεύτηκε: 20 Δεκέμβριος 2004

  Διαβάζω σε άρθρο του ΜΠΕ τις δηλώσεις του κ. Στεφανόπουλου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΕΕ και Τουρκίας στις Βρυξέλλες και ειλικρινά διερωτώμαι, μήπως ο κ. Στεφανόπουλος είναι ... διχασμένη προσωπικότητα;

  Από την μία λέει ότι «υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, λέγοντας ότι συμφωνεί με την πολιτική, τόσο της τωρινής, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυτό» και στην συνέχεια κατηγορεί την ΕΕ λέγοντας:

  «Επιτρέπεται στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται κατ' αυτόν τον τρόπο, το τι πρέπει να κάνει το υποψήφιο μέλος; Η Ευρώπη είναι ένας χώρος πολιτισμού, είναι μια μεγάλη ιδέα, δεν είναι μόνο τα 25 κράτη που την απαρτίζουν. Και παρ΄όλα αυτά, βλέπουμε αυτόν το χώρο να διαπραγματεύεται, αντί να επιβάλλει όρους προς το οποιοδήποτε υποψήφιο μέλος»

  τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι δεν το λέει αυτό με κάποια εχθρότητα ή πικρία απέναντι της Τουρκίας, αλλά γιατί, πράγματι, του έκανε εντύπωση ότι προχθές το βράδυ ξαγρύπνησαν οι Ευρωπαίοι να διαπραγματεύονται την κάθε λεπτομέρεια με τον κ. Ερντογάν, αντί να πουν:

  «Κύριοι, αυτοί είναι οι όροι μας! Τους αποδέχεστε, είτε δεν τους αποδέχεστε! Αυτό είναι δικός σας λογαριασμός. Η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται. Έχει αρχές τις οποίες επιβάλλει προς όλο τον κόσμο». Και παρακάτω: «Εάν η Ευρώπη θέλει να παίξει το ρόλο που της αρμόζει, αν θέλει να γίνει ένας παράγοντας του παγκοσμίου πολιτικού παιχνιδιού, θα πρέπει να αλλαξει τακτική, να αλλάξει πολιτική, θα πρέπει να συσπειρωθεί, βάσει ορισμένων αρχών, θα πρέπει να αποκτήσει πολιτικές τις οποίες σήμερα αρνείται, θα πρέπει να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου και κυρίως, με τη μεγάλη υπερδύναμη πέραν του Ατλαντικού, με την οποία δεν έχουμε καμία διάθεση αντιδικίας ... συνεργασία επιθυμούμε, αλλά στο αυτό επίπεδο, άνευ υποχωρήσεων»

  επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ε.Ε. θα αλλάξει πολιτική, καθώς και ότι κάποτε η Τουρκία θα μετατραπεί σε δημοκρατική χώρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας και να ζήσουμε ειρηνικά».

  Σωστή και η τοποθέτησή του για τις ΗΠΑ:

  Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε, ακόμη, και στους «άλλους» παράγοντες που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή σκηνή - φωτογραφίζοντας, βέβαια, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - λέγοντας ότι δε γνωρίζει, ποια ακριβώς αισθήματα έχουν απέναντι της Ευρώπης και αν επιθυμούν τη συνέχειά της ή κάτι άλλο.

  «Αλλά και αυτοί οι παράγοντες - δήλωσε με νόημα - πρέπει να έχουν υπόψη τους, ότι οτιδήποτε κάνει κανείς, είναι ανάγκη να έχει ορισμένα όρια. Και τα όρια αυτά τα καθορίζουν οι αρχές, ο πολιτισμός και οι ιδεολογίες».

  Μα πώς είναι δυνατόν από την μία να υπεραμύνεται της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και να συμφωνεί με την δουλοπρεπή πολιτική του ΠαΣοΚ και της ΝΔ πάνω στο θέμα αυτό και από την άλλη να κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, λες και η Ελλάδα δεν είναι μέλος της και δεν συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής και δεν ενέκρινε τα όσα απαράδεκτα συμφωνήθηκαν εκεί!! Είναι θέμα πολιτικής ή ψυχιατρικής κατανόησης;